Правопис у карикатирама

поставио/ла Сл. Јурић 12. 9. 2017. 05:43   [ ажурирано 8. 4. 2018. 16:01 ]
Сизиф у борби за очување српског језика и писма
Млади вероучитељ и свештеник из Републике Српске Бојан Јовановић задужио је наставнике српског и ученике, али и све писмене говорнике српског језика, или бар оне који желе да буду писмени. Ево како. Његово образовање је теолошко, а као писмен човек врло је осетљив на све типове грешака у писању. По сопственом исказу, одувек је волео да црта, па је сва своја интересовања и знања здружио правећи серију карикатура које заједно чине несвакидашњи речник недоумица и правопис у карикатури. Јунак свих карикатура је Сизиф, личност из античког мита. Митски јунак мукотрпно и непрестано покушава да одгура камен уз брдо, али се он враћа. Јунак, међутим, не одустаје и упорно гура камен уз брдо. Тако и Бојан није одустао пред нарастајућом неписменошћу, него се бори. Његов Сизиф у карикатурама клеше и избацује вишак слова, цепа речи на два дела, гађа стрелом тачке и обавља друге јуначке радње на спашавању и очувању језика. 
Да ли ће успети или ће као у миту о Сизифу, бреме са којим се носи непрестано да се враћа на исто, зависи од сликовитости и упечатљивости његових карикатура и тога колико остану у нашој свести и у нашим навикама при писању у усменом изражавању.
Серија карикатура одличан је подстицај ученицима који имају ликовног дара, а свесни су колико је важно очувати свој језик и писмо, да наставе његово дело и илуструју и друге језичке недоумице и правила у писању о које се често огрешимо.Погледајте карикатуре на слајдовима уграђеним испод или директно.

Comments