Ученици‎ > ‎

На месту библиотекара

Од 2013. године у нашој школи на Дан просветних радника или дан после организује се акција у којој ученици држе часове уместо својих наставника и учитеља. Ученици добију могућност да виде како је у то бити у улози наставника, 

2018-19. година

На дан просветних радника ове године, за замену библиотекарке јавило се седморо ученика, али се појавило четворо. Трећи и четврти час ученице  V4  Лаура Коњевић, Љубица Вигњевић и Божана Петковић   опробале су се у свему, укруг: скенирању, раду у софтверу, слагању периодике, припреми за палстификацију. Стигле су и да се сипричају и изнесу своје читалачке (не)заинтересованости. Лаура је с нама разменила једну своју песмицу.

Ружа

Ружа црвена,
помало шарена,
Нећу је убрати,
Већ ћу је сачувати.

Ружа црвена,
Помало румена,
Ружа лепа
Као шрагарепа

Пети и шести час Урош Векић, ученик VI 4  највише је уживао у забавницима што ради и иначе у библиотеци. И он је обучен да ради у библиотечком софтверу и да скенира и био је врло, врло задовољан собом.


2017-18. година

На Митровдан 2017. године библиотекара је мењао Вељко Тошић, ученик VIII 2. Поред рада у Винајсису са ученицима који су позајмљивали књиге, Вељко је имао прилику и да се бави културним делатностима у оквиру послова и функције библиотеке. Припремао је са библиотекарком простор за концерт и презентацију која се увече одржавала, а на самом концерту снимао је догађај. Нажалост, одбио је да монтира филм, па је тај посао остао библиотекару.


2015-16. година

У понедељак, 9. новембра 2015. у поподневној смени старији ученици су мњали библиотекара на смену - сваки час двоје или троје ученика:
  1. час: Маша Ерцег и Жељана Балаш, ученице V
  2. час: Марија Јовановић V и Маја Вујучић VII
  3. час: Жељана Ђукић VI 2, а Јована Субошић се није појавила
  4. час: Милица Вулетић и Ели Јовановић, ученице разреда се нису појавиле
  5.  час: Андреј Стокић, Радован Јатић и Немања Рађеновић, ученици VIII 4 
Овогодишње искуство потпуно је другачије од ранијих. Део ученика, они који су чланови Клуба помагали су у припреми за сутрашњу изложбу, остали нису супели много да се упознају с послом јер је један школски час мало. Занимљиво и потпуно ново је наручивање кафа у библиотеку па је прва кафу наручила Жељана Ђукић за библиотекарку, а тројица осмака су, чим су дошли, наручили себи кафе 3 у 1. 
Радови око изложбе
Стиже кафа
У замени је највише уживала Жељана и већ питала кад ће библиотекарка у пензију да она ради2014-15. година

Двојица ученика 7. разреда  Андреј Стокић и Радован Јатић пријавили су се да мењају школског библиотекара 2014-15. године. без проблема снашли су се са софтвром за библиотечко пословање. Том приликом су обрадили неколико нових књига и друге текуће послове које им је библиотекарка поверила. Највише су уживали у издавању књига. 

2013-14. година

Прве године Тара Поганчев и Горица Шарић, ученице 5. и 7. разреда, цео дан биле су у улози библиотекара. саме су органозовале радионице за прваке на којима се се прваци упознали са библиотеком; радионице за ученике 4. разреда на којима их је Тара водила кроуз безбедан свет интернета. Тара је монтирала и филм као трајни траг о њиховом водитељском и библиотекарском послу. 


Comments