Витези у средњем веку

поставио/ла Сл. Јурић 5. 5. 2017. 15:23   [ ажурирано 5. 5. 2017. 15:48 ]
петак, 6. мај 2017.
Поводом јубилеја 4 века Сервантеса за ученике млађег узраста Никола Миливојевић одржао предавање о витезима у средњем веку
Иако се 2016. године навршило 4 века од смрти великог шпанског писца, у школи јубилеј обележавамо током школске 2016-2017. сећајући се Сервантесовог најпопуларнијег дела Дон Кихота. У Сервантесово време била је то после Библије најомиљенија и најтраженија књига. Није ни чудо што је овај лутајући витез тужног лика био тако популаран! Било је то време у којима је савременицима витешка традиција била још увек блиска и временски, и по вредностима и идеалима, али се истовремено осећао и дух новог времена са сасвим другачијим вредностима. 
Управо то је определило Актив за развој школског програма да заједно са заинтересованим наставницима и ученицима кроз низ акција вертикалног повезивања ваннаставних активности премере како се витештво данас перципира. 
Отуда је једна од активности била предавање историчара Николе Миливојевића о феномену витештва у средњем веку. Предавању су присуствовали сви ученици млађег узраста, а одржано је посебно за сваки разред у школској библиотеци. Бирајући репрезентативне слике и фреске, као и видео-запис витешког турнира данас, Никола је најмлађима испричао занимљиву причу о навикама и животу европских витеза, њиховим походима, изгледу, опреми и физичким способностима, њиховим уверењима и моралним вредностима. Најмлађи су тему одлично разумели, а колико је та тема актуелна и данас показује и коментар једног ученика другог разреда који је поводом физичке спремности витеза одмах нашао паралелу у свом животу и околини. Он је, наиме, у свом ујаку који иде сваки дан у теретану препознао потенцијалног витеза јер би тај могао да носи оклоп од 40 килограма без проблема. Наравно, нећак би, док не порасте и не стаса за витеза, могао да буде штитоноша.   
 

Comments