И би Тесла

поставио/ла Сл. Јурић 26. 1. 2017. 02:59   [ ажурирано 26. 1. 2017. 04:48 ]
новембар 2016 - фебруар 2017.
У складу са планом развоја школског програма у школској 2016-17. кроз ваннаставне активности наставници и ученици започели су обележавање јубилеја - 160 година од рођења Николе Тесле. Тим поводом у школској библитеци су уприличене или су започеле различите активности.

Изложба Теслиних књига и књига о Николи Тесли
садржи 10-ак књига и пар часописа. Међу њима је и богато илустрована монографија Теслин чудесни свет Бранимира Јовановића, дугогодишњег директора Музеја Никола Тесла, коју смо од музеја добили почетком школске године. Заводове књиге Теслиних предавања, чланака, психолошког профила биће занимљиве одраслима, а за ученике ће свакако бити најдрагоценије адаптације Теслине аутобиографије Моји изуми, као и сликовница. Тим књигама посебно се баве ученици у Клубу читалаца.

Мала изложба Теслиног стваралаштва и стваралаштва о Тесли (поезија, слике, филмови) постављена је на неколико паноа у библиотеци.

Изложбеном делу можемо придружити и плеј-листу документарних и играних филмова о Тесли која је доступна на Јутјуб каналу библиотекара, а најчешће коришћени филмови преузети су на лаптоп у библиотеци.

Часови посвећени Тесли одржани су за Клуб читалаца, ликовну секцију, новинарску секцију, као и неколико ЧОС-ова за ученике 6, 2. и 7. разреда. У зависности од узраста, часови започињу спотом песме Никола Тесла (текст Душко Трифуновић) Тешке индустрије, биографским филмом о животу Николе Тесле, снимком сахране и говором градоначелника Њујорка на Теслиној сахрани, одломцима из играног филма Теслина бесплатна енергија (Free energy of Tesla), а даљи ток часа састоји се у дијалогу са библиотекаром, тимачењу фотографија и илустрација, тумачењу Теслиних цитата... Изузетно, ученици новинарске секције гледали су цео играни филм Крсте Папића Тајна Николе Тесле са Петром Божовићем у насловној улози.
Радионице и стваралачке активности следе после часова са предметним наставницима. Новинарска радионица мапирала је носеће идеје и кључне податке из текстове и филмова о Тесли. Ликовна секција је цртала, моделирала и правила пињате представљајући теслин рад за човечанство и одрживи развој.

Хор школе увежбава рок-песму "Никола Тесла" чији је текстописац Душко Трифуновић, а извођач група Тешка индустрија.


Тесли је посвећен и литерарни и ликовни темат поводом школске славе - Светог Саве 2017.

За потребе радова новинарске секције започет је посебан сајт Свима свуда где су људи са ресурсима о Николи Тесли где ће бити постављени и сценарија радионица као и продукти.
 


Comments