Паорско домаћинство

поставио/ла Сл. Јурић 26. 12. 2018. 01:01   [ ажурирано 26. 12. 2018. 01:08 ]
20. децембар 2018. јавни часови Народне традиције

Читанка Војводине

 
Ученици чланови Клуба читалаца сумирали су свој рад на текстовима књиге Књига и рашће - читанка Војводине  које су обрађивали на радионицама током 1. полугодишта поводом 100 година присаједињења Војводине Србији и завршетка Великог рата. То што су урадили представили су другарима који имају народну традицију:
  • 3. час - II 3, II 1, III 1.
  • 4. час - IV 1, IV 4
  • 5. час - IV 2, IV 4
У свом сумирању ученици од 2. до 5. разреда за другаре који имају народну традицију рецитовали су  и читали најлепше делове из књиге, представили плакате и минијатуре које су радили на основу прочитаног и о прочитаном. Библиотекарка је представила мапу на којој је приказано ко је одакле дошао у Војводину.

Квиз - запамћивање речи

Да би укључили и ученике који слушају, библиотекарка је повремено проверавала шта су запамтили или разумели од приказаног, а већина је и сама нестрпљиво добацивала, јављала се да каже шта препознаје на мапи, на сликама, у стиховима...
Но, најзанимљивије је било кад су учесници добили сликовни речник - сваки ученик по један картончић са одредницом са задатком да за 1 минут запамте реч и њено значење. Затим су учесници, чланови Клуба покупили одреднице и изговарали неке. Они који су учили извучене речи, јављали су се да кажу и ако су добро запамтили, добијали бонбону.
Осталикоји нису стигли да кажу шта су научили, добили су бонбону као мотивацију да учествују у акцији уређивања и опремања паорског домаћинства.

Опремање паорског домаћинства

На крају јавних часова, ученицима је приказана офарбана и празна картонска кућица коју би требало опремити и уредити.
Опремање паорског домаћинства подразумева прављење модела речи које су упознали кроз речник, свим материјалима и техникама, при чему треба да пазе једино на величину како би се уклапало са макетом куће. Одељења су подељена тако да ће кједни правити намештај и покућство, други помоћне просторије, трећеи уредити предње двориште, следећи доње двориште, па башту и улицу, таван итд.
Са овом акцијом ће учествовати и у Светосавском темату.

Јавни часови су учеснике уморили, али су били задовољни и учесници и слушаоци.

Comments