Обрадовали нам срца

поставио/ла Сл. Јурић 28. 9. 2018. 02:56   [ ажурирано 28. 9. 2018. 03:06 ]
На Дан срца - 28. септембра 2018. Црвени крст и Хитна помоћ обрадовали су наша срца својом кратком и ефикасном посетом.

Банули су у својим црвеним униформама у нашу библиотеку и одмах се дали у акцију: разместили столове, поставили
лутке и макете, сместили наше осмаке на столице и столове, сами се разместили и савршено искористили један школски час. Кад су завршили, ангажовали су групу дечака да библиотеку врате у првобитно стање. 
Јесте да су осмаци одвојени од једног часа физичког, али тешко да ће ико зажалити. Осмаци се обично "смарају" на све озбиљне теме одраслих, а овде је баш било одраслих: три волонтера Црвеног крста (двојица су наши бивши ђаци), лекар Жарковић, стручни сарадник Црвеног крста Драгана Милић, наст. биологије Сања Савић, па и један локални песник Ненад Неша Живков. Све су то будно пратиле и наст. физичког васпитања Јелена Патаки и библиотекарка. Међутим, ни једном нико од одраслих није имао потребу да умири осмаке или их опомене. Разлог томе је савршено искоришћено време и смена теоретских и практичних активности, много занимљивих, животних ситуација и података о срцу коју су нам гости испричали свако са свог становишта.
Драгана Милић, стручни сарадник Црвеног крста причала је уопште о значају срца и данашњем дану као празнику срца. На њене уопштене слике одлично се надовезао Ненад Неша Живко са својим песничким сликама и метафором о срцу одрецитовавши нам пригодну песму о срцу. Наставница Сања покушала је да нас врати у прву димензију и право значење срца као људског органа. Покушала је да анимира осмаке да се сете какав је орган срце, али пошто нису били расположени да се размећу знањем, она кје сама уз помоћ макете људског тела подсетила где се срце налази, шт га чува, како ради и чему служи. Затим је лекар М. Жарковић подсетио да срце може и да се поквари тј. да постоје болести срца и испричао нам како настају и каквим животним и другим навикама могу да се спрече. Међутим, смисао ове посете није била само превенција срчаних болести, него и помоћ људима који имају тзв. срчане нападе.
Зато је последњи део овог занимљивог часа био практичан. Срећом, немамо срчаних болецника, па смо комплетно понашање пружања прве помоћи људима који имају срчани напад симулирали. Прво су волонтери показали шта треба да радимо на лутки, а затим су се међу осмацима јављали добровољци да покушају исто, неколико њих, јер понављање је мајка знања.
Па, да поновимо:
  • Приђемо човеку и обратимо му се да бисмо утврдили да ли је свестан: Јесте ли добро? Да ли ме чујете. Ако ен реагује, значи да у несвести.
  • Са два прста испод браде подигнемо врат човека и прислонимо ухо к његовом лицу, а гледамо у груди да бисмо ослушнули да ли дише и видели да ли му се груди померају. Уколико не дише ли се веома слабо помера, обавезно зовемо хитну помоћ
  •  Назовемо хитну помоћ на 92 и дамо прецизне податке макролокације - град и улица и број, и микролокације - тачно место у згради или другом простору.Представимо и молимо да пошаљу дефибрилатор, тј. машину за оживљавање (дефибрилацију)
  • Намештамо десну руку ако смо дешњак на груди болесника, а другом руком појачавамо притисак тако шо уплетемо прсте. На коленима смо и руку испружених у лакту. Наслањамо се на груди под правим углом и тежином тела вршимо једномерне притиске на груди одбројавајући два пута до 15.
  • Са два прста испод браде забацимо болеснику главу и два пута му удувамо ваздух.
  • Поновимо циклус притисака 2 пута о 15, и два удувавања ваздуха.
Ко више воли да се подсети уз видео, може да погледа неки од многих снимака реанимације и оживљавања на Јутјубу, на пример:

Ни случајно не треба да се понаша као гопсодин Бин у овом видео.клипу.
Осмаци који су присуствовали овом дружењу, а поготово они који су и пробали оживљавање, заувек ће запамтити оо што су прошли, а фото-колаж подсећаће их на ову драгоцену лекцију.
Камо среће да им знање о превенцији буде примењено те да им буде што мање ситуација у којима ће примнити вештину оживљавања. Односно - камо среће да своје срце негујемо и о њему бринемо тако да што мање има боелсти срца и потребе да неког оживљавамо, ма колико било лепо да нам неко кога смо спаслили каже:
И да знаш, срце си баш! (Ненад Неша Живков)
Ако је веровати нашим гостима, осим исхране, физичких активности и здравих навика, за здравље срца је важно и имати велико срце - волети људе, помагати им.


Овај јединствен час осим своје корисности, одличан је педагошки пример који нама у просвети може да послужи да се подсетимо или инспиришемо:
  • Увек мислимо о смени активности на 10-ак минута да бисмо избегли досађивање.
  • Обогатимо своја излагања са што више практичних и функционалних знања где год је то могуће.
  • Теме попут срца можемо проучавати на биологији, физичком васпитању, али и на часовима српског, верске наставе... 


Comments