Недеља програмирања

поставио/ла Сл. Јурић 6. 12. 2018. 05:30   [ ажурирано 6. 12. 2018. 06:38 ]
Јавни час у II 3 - основи програмирања

Европска недеља програмирања

Европска недеља програмирања је акција у коју се појединци и школе укључују већ неколико година, по позиву Министарства просвете, науке и технолошког развоја. У 2018. години трајала је од 6. до 21. октобра, што превазилази недељу дана како назив акције упућује.
Ми смо акцију обележили са још пар недеља закашњења јер су будући програмери имали вероватно пуне руке посла. Код нас су стигли у среду, 6. новембра 2018. на трећи час Од играчке до рачунара код ђака учитељице Марије Јовићевић.


Робот и роботица Алиса

Млади програмери стигли су нам из Техничке школе 9. мај са наставницом стручних предмета Светланом Ерцег. Међу програмерима, ученицима школе, било је и наших бивших ђака, али су најзанимљивији били двоје ученика који су глумили робота и роботицу, увлачећи се у картонске кутије, атрактивно и верно направљене да подражавају роботе. Док су остали ученици причали основе програмирања, робот и роботица су показивали шта та теорија у пракси робота значи, понављајући и радећи задате операције. Погађате, операције које треба да ураде задавали су им програмери за рачунаром. Операције су биле једноставне и забавне, од једног до неколико корака, али су наши мали ђаци разумели шта значи испрограмирати робота.

Бајно и јавно

Све су то извели за ученике II 3 одељења на часу изборног предмета Од играчке до рачунара. За ту прилику ученици се нису посебно спремали јер је то било мало изненађење за њих, колико је могло бити изненађења јер је наставница С. Ерцег мајка једне од наших ученица, па смо тако остварили и сарадњу са родитељима. Наши другаци су се због толиких припрема и труда око њих осећали бајно.
Час је био посебан из више разлога. Због опреме и већег простора одржан је у библиотеци. Присуствовали су му осим наших малих и великих ђака из ТШ "9. мај"  и наставник информатике и рачунарства Д. Туфегџић, учитељица, педагошкиња К. Краљ и библиотекрка. Нашло се и неколико ђака 5. разреда из Клуба читалаца којима су картонски роботи заголицали радозналост па су остали да виде о чему се ради.
Час су снимали млади програмери за своје потребе, а била је присутна и локална телевизија.
Тако је час за наше мале ученике био и бајан и јаван.Comments