Ко чита побеђује

поставио/ла Сл. Јурић 28. 7. 2015. 08:58   [ ажурирано 28. 7. 2015. 09:04 ]

Година књиге и језика

Министарство културе прогласило је 2010. годину годином књиге и језика. Зато смо током године често могли чути слоган Ко чита побеђује. У Години књиге и језика постојало је низ акција, реклама и пројеката којима је година обележена. Посебно су атрактивне рекламе које су све полазиле од слогана. Могли смо их видети као спотове, као занимљива ликовна решења на рекламним паноима, на утакмицама, на ТВ, на улицама… али највише на Сајму књига.

Памет у главу

Духовита решења реклама, у складу са временом у коме се читају само кратке поруке, углавном су била везана за саобраћајне знаке са којих су нас упозоравали и усмеравали: Памет у главу.
На сајму књига, појавила се и мајица са слоганом Ко чита побеђује. Ње се докопала наша библиотекарка и обукла једну лутку, која поносно стоји на столу библиотеке са овим натписом на грудима. Та је лутка или тај натпис био је повод да се о слогану прича са малим читаоцима. Најмлађи, прваци, у својој првој организованој посети са учитељицама су дали своје виђење слогана: шта значи та реченица, шта побеђује онај који чита, чега се боји онај ко неће да се бори са незнањем, како се тај страх савладава… и стигли до неспоразума који незнање роди. Видео-снимак сведочи да су били врло заинтересовани за тему и да су погодили сва значења слогана.Comments