Образовно-васпитне акције


Промотивни часови фолклора

поставио/ла Сл. Јурић 23.05.2018. 04:04   [ ажурирано 23.05.2018. 04:28 ]

23. маја 2018. КУД "Коста Абрашевић" одржао промотивне часове фолклора 
за све ученике 2. разреда
У склопу својих активности на промоцији фолклора, бачкопаланачки КУД "Коста Абрашевић" одржава часове за ученике 2. разреда јер је то време када они започињу озбиљно играње фолклорних игара. 
Две девојке из КУД-а потрудиле су се да пренесу знања о неким основним корацима народних игара од којих је коло најзанимљивије. Библиотека је једва била довољна да два одељења деца заиграју Ужичко коло, па је био и круг у кругу.
Иначе, коло је Унеско уврстио у нематеријално културно наслеђе Србије тако да можемо да кажемо да је коло српски културни бренд. 
Нажалост, међу ученицима је дражи џез-балет, модерни плес него коло и фолклорне игре. Отуд и ова акција популаризације фолклора по школама  па ћемо од јесени видети да ли је уродило плодом. Наши другаци кажу да им је лепо, али да им није било нимало лако. 

Основи безбедности деце

поставио/ла Сл. Јурић 21.12.2017. 06:47   [ ажурирано 22.12.2017. 03:57 ]

четвртак и петак, 21. и 22. децембар 2017.
Ученици 4. и 6. разреда ове године биће најбезбеднији у школи ако је судити по броју предавања који су за њих упрличили прво ватрогасци, а сад и полицајци. Министарство унутрашњих послова у оквиру пројекта "Основи безбедности деце" предвидело је више тема из области безбедности па су у овој секцији ученици могли чути о безбедности у дигиталном и стварно свету, почев од саобраћаја до нет-навика и опасности. 
За разлику од ватрогасаца, полицајци су одлично владали дисциплином ученика тако да су слушали у тишини, а за причу и врпољење полицајац је обично дизао ученике да одговоре на одређена питања или да стоје. Нема шта, као некада у школи! То није сметало, напротив, да ученици буду пуни питања и примера које су износили и постављали, поштујући правила која је полицајац изнео.


Шта је ватра, а шта пожар

поставио/ла Сл. Јурић 10.11.2017. 01:35   [ ажурирано 10.11.2017. 01:39 ]

четвртак и петак, 9. и 10. новембра 2017. у школској библиотеци
Ученици 4. и 6. разреда имали су прилику да од ватрогасца-полицајаца чују шта све може да изазове ватра, како то спречити, или, ако се пожар деси, како се понашати у различитим ситуацијама. Током излагања ученици су имали прилику и да сазнају неке тајне ватрогасног заната, упознају опрему па је ово излагање било и поучно и корисно, а могло је послужити и као промоција занимања. Као и у другим сличним ситуацијама, осим предавања ученици си имали простора да питају и изнесу искуства, па су то и чинили, али само ученици 4. разреда. Старији другари су се видно досађивали, причали и нису имали питања.

https://drive.google.com/a/el-skolasvetisavabp.edu.rs/file/d/1BUA_dkZG61SJLYkMhmzh5UwU5BPt7j59/view?usp=drive_web


Од куће до школе

поставио/ла Сл. Јурић 08.09.2017. 17:31   [ ажурирано 08.09.2017. 17:38 ]

Прави полицајац и прави прваци у библиотеци, петак, 8. септембар 2017.
Од куће до школе, од школе до куће
увек се понешто шапуће, шапуће... 
У том шапутању, поготово ако по првака не дође бака, мама, тата или нека рођака и комшиница, може да се деси и незгода у саобраћају. Да се то не би десило и да се може безбедно шапутати од куће до школе и обрнуто, све од себе је дао један прави, правцати полицајац. 
Полицајац распричан и ведар, 
у поукама и саветима био је штедар.
У бљештавом прслуку кад подигне СТОП-знак, 
питање постави и одговор је - лак! 
Полицајац прави баш као да је из школе, скроз наш!
Он је најмлађе подсетио како треба да се понашају мали прваци - пешаци на путу од куће до школе. 
Већину њих није ни требало подсећати јер су, изгледа, све то знали. Ручице већине првачића биле су подигнуте као знак да знају одговоре на питања полицајца. Витези у средњем веку

поставио/ла Сл. Јурић 05.05.2017. 15:23   [ ажурирано 05.05.2017. 15:48 ]

петак, 6. мај 2017.
Поводом јубилеја 4 века Сервантеса за ученике млађег узраста Никола Миливојевић одржао предавање о витезима у средњем веку
Иако се 2016. године навршило 4 века од смрти великог шпанског писца, у школи јубилеј обележавамо током школске 2016-2017. сећајући се Сервантесовог најпопуларнијег дела Дон Кихота. У Сервантесово време била је то после Библије најомиљенија и најтраженија књига. Није ни чудо што је овај лутајући витез тужног лика био тако популаран! Било је то време у којима је савременицима витешка традиција била још увек блиска и временски, и по вредностима и идеалима, али се истовремено осећао и дух новог времена са сасвим другачијим вредностима. 
Управо то је определило Актив за развој школског програма да заједно са заинтересованим наставницима и ученицима кроз низ акција вертикалног повезивања ваннаставних активности премере како се витештво данас перципира. 
Отуда је једна од активности била предавање историчара Николе Миливојевића о феномену витештва у средњем веку. Предавању су присуствовали сви ученици млађег узраста, а одржано је посебно за сваки разред у школској библиотеци. Бирајући репрезентативне слике и фреске, као и видео-запис витешког турнира данас, Никола је најмлађима испричао занимљиву причу о навикама и животу европских витеза, њиховим походима, изгледу, опреми и физичким способностима, њиховим уверењима и моралним вредностима. Најмлађи су тему одлично разумели, а колико је та тема актуелна и данас показује и коментар једног ученика другог разреда који је поводом физичке спремности витеза одмах нашао паралелу у свом животу и околини. Он је, наиме, у свом ујаку који иде сваки дан у теретану препознао потенцијалног витеза јер би тај могао да носи оклоп од 40 килограма без проблема. Наравно, нећак би, док не порасте и не стаса за витеза, могао да буде штитоноша.   
 

Шта знам о Тесли

поставио/ла Сл. Јурић 17.03.2017. 06:08   [ ажурирано 22.03.2017. 03:00 ]

Квиз знања "Шта знам о Тесли" одржан је у понедељак, 13. марта 2017.  за екипе старијих ученика,
а за млађе ученике у петак, 17. 3. 2017.

Трновит је пут до успеха

Теслин пут до успеха био је трновит - много рада, много одрицања и опет није оствaрио све што је желео и све на чему је радио. И ми смо тако замислили обележавање јубилеја 160 година од рођења Николе Тесле. До успеха - а то је путовање у Београд и посета Музеју Николе Тесле и гледање мјузикла "Тесла и битка на магнетном пољу" у Народном позоришту чекало нас је низ активности: прво радионице и секције, па Смотра, па квиз... Још не значи да је готово. Тесла је заслужио да се помучимо.

Правила учешћа у квизу

Ученици који су учествовали у некој од активности посвећених јубилеју Николе Тесле могли су да пријаве четвoрочлану екипу за квиз знања. Екипе које на квизу освоје бар трећину бодова стичу право да учествују у образовно-културној посети. Свака екипа је благовремено добила приручник о животу и раду Николе Тесле из којег су се спремали. Квиз је крeирала библиотекарка за две групе - млађе и старије ученике и ученици су их радили у алату Каху - свака екипа за једним рачунаром решава питања, а библиотекарка са видео-бима пројектује питања која сви виде.
Правила су била јасна, али увек се нешто непредвиђено деси, па су две екипе старијих ученика учествовале са млађим ученицима. због чега једна екипа није имала рачунар са којег решава питања квиза, па су одговарали усмено. У неким екипама било је, опет, више од четири члана из истог разлога. Но, сви су освојили потребан број бодова, сви су проверили колико знају о Николи Тесли, а то је био главни циљ. Зато у овом квизу није било победника и освојених места, важно је било учествовати и испоштовати замисао. Највише се помучила екипа Лео ученика 7. разреда, која се ем нашла са млађима и одговарала на питања о Tеслином детињству, а спремали су се за озбиљније ствари, па нису баш прославили у познавању Теслиног детињства; ем су добили рачунар у ћошку па су током квиза кривили своје вратове као онај Tеслин непријатељ - страшни гусан, не би ли видели питања.

Теслина значка

Све екипе  и сви су добили значку - захвалницу о учешћу са које их Тесла мирно мотри и на њих шаље своје муње и енергију знања. Надајмо се да их је овом и све претходним активностима Тесла трајно "озрачио" и "означио".
 Пажљивкова правила

поставио/ла Сл. Јурић 02.02.2017. 06:20   [ ажурирано 02.02.2017. 06:28 ]

2. фебруар 2017.
Часови о безбедности у саобраћају за ученике 1. разреда
Већ другу годину ученици првог разреда добијају занимљиве лекције о саобраћају што од полиције што од Агенције за безбедност саобраћаја кроз пројекат Пажљивкова правила у саобраћају
Инструктор који је уз помоћ занимљиве анимиране презентације упознао прваке са правилима у саобраћају успео је да одржи њихову пажњу пуних пола сата кроз интеракцију са најмлађим ученицима. За занимљив наступ ученици су га наградили тиме што су били заиста пажљиви, хорски одговарали и слушали сва упутства. Највише су се обрадовали богато илустрованок књизи Пажљивкова правила у саобраћају коју је добио сваки ученик.


И би Тесла

поставио/ла Сл. Јурић 26.01.2017. 02:59   [ ажурирано 26.01.2017. 04:48 ]

новембар 2016 - фебруар 2017.
У складу са планом развоја школског програма у школској 2016-17. кроз ваннаставне активности наставници и ученици започели су обележавање јубилеја - 160 година од рођења Николе Тесле. Тим поводом у школској библитеци су уприличене или су започеле различите активности.

Изложба Теслиних књига и књига о Николи Тесли
садржи 10-ак књига и пар часописа. Међу њима је и богато илустрована монографија Теслин чудесни свет Бранимира Јовановића, дугогодишњег директора Музеја Никола Тесла, коју смо од музеја добили почетком школске године. Заводове књиге Теслиних предавања, чланака, психолошког профила биће занимљиве одраслима, а за ученике ће свакако бити најдрагоценије адаптације Теслине аутобиографије Моји изуми, као и сликовница. Тим књигама посебно се баве ученици у Клубу читалаца.

Мала изложба Теслиног стваралаштва и стваралаштва о Тесли (поезија, слике, филмови) постављена је на неколико паноа у библиотеци.

Изложбеном делу можемо придружити и плеј-листу документарних и играних филмова о Тесли која је доступна на Јутјуб каналу библиотекара, а најчешће коришћени филмови преузети су на лаптоп у библиотеци.

Часови посвећени Тесли одржани су за Клуб читалаца, ликовну секцију, новинарску секцију, као и неколико ЧОС-ова за ученике 6, 2. и 7. разреда. У зависности од узраста, часови започињу спотом песме Никола Тесла (текст Душко Трифуновић) Тешке индустрије, биографским филмом о животу Николе Тесле, снимком сахране и говором градоначелника Њујорка на Теслиној сахрани, одломцима из играног филма Теслина бесплатна енергија (Free energy of Tesla), а даљи ток часа састоји се у дијалогу са библиотекаром, тимачењу фотографија и илустрација, тумачењу Теслиних цитата... Изузетно, ученици новинарске секције гледали су цео играни филм Крсте Папића Тајна Николе Тесле са Петром Божовићем у насловној улози.
Радионице и стваралачке активности следе после часова са предметним наставницима. Новинарска радионица мапирала је носеће идеје и кључне податке из текстове и филмова о Тесли. Ликовна секција је цртала, моделирала и правила пињате представљајући теслин рад за човечанство и одрживи развој.

Хор школе увежбава рок-песму "Никола Тесла" чији је текстописац Душко Трифуновић, а извођач група Тешка индустрија.


Тесли је посвећен и литерарни и ликовни темат поводом школске славе - Светог Саве 2017.

За потребе радова новинарске секције започет је посебан сајт Свима свуда где су људи са ресурсима о Николи Тесли где ће бити постављени и сценарија радионица као и продукти.
 


Образовнa пупинизација

поставио/ла Сл. Јурић 13.06.2016. 12:17   [ ажурирано 14.06.2016. 08:18 ]

Од 10. маја до 10. јуна 2016. године у библиотеци су одржане образовне радионице о Михајлу Пупину за све ученике школе.

Идворски

Образовна пупинизација започела је још зимус кад је Клуб читалаца посетио изложбу о Михајлу Пупину у Историјском музеју у Београду под називом Од физичке до духовне реалности. Отада се припремала изложба у нашој библиотеци, а за Дан школе најмлађи ученици вредно су припремали драматизацију сцена из Пупиновог детињства Идворски. За Дан школе они су је извели и тако је Пупин постао део наше светосавске приче и прославе 60-огодишњице постојања школе. Није то случајно, Свети Сава је био највећи Пупинов узор. И кад збројимо два и два, ко бројати зна лако ће срачунати да има неке сличности између ове двојице српских великана: Свети Сава је путовао по свету да би покупио напредна достигнућа и идеје и расадио их у Србији, а Пупин је живео и радио у свету, а  све шо је зарадио, поклонио је Србији, њеној култири, институцијама, цркви, истакнутим појединцима, несрећницима, сиромашнима... Течко је то срачунати, али многи кажу да Србија од Пупина није имала већег добротвора, значајнијег лобисту и искренијег патриоту. 
Млађи ученици показали су да су дорасли задатку и да није било баш толико хармонике и ијујукања у представи, одвели би нас заиста на пашњаке уз Тамиш на којима је Пупин започео све своје изуме и поставио сва питања на која је касније као научник дао одговоре.

Идворски


Неко час, неко два = пупинизација

 Све одељенске заједнице школе биле су позване да на часовима српског језика или ЧОС-у дођу у библиотеку на две радионице. 
  1. Прва радионица била је информативног карактера. На њој су ученици из образовног кратког филма, од библиотекара и са изложбе сазнали информације о Пупину, његовом животу и раду , са акцентом на његовом патриотском и доботворном раду за Србију. Циљ те радионице био је неговање вредности којима нас је Пупин задужио, а пре њега и сви славни преци: само својим поштеним радом може се постићи успех и слава вредна дивљења; човек је онолико велик и племенит колико је у стању да се уздигне и прерасте личне потребе и интересе и брине о општем добру, ради за добробит своје заједнице, народа и човечанства.  
  2. На 2. радионици ученици су били дељени у мале тимове од 3-4 ученика методом случајног избора беџа - Пупиновог екслибриса. У зависности од назива беџа који је извукао, сваки тим је добијао одломак из Пупинове аутобиографије и задатке уз одломак. Проучавајући текст и задатке уз њега, ученици су могли сазнати детаље из Пупиновог живота, дубље прорадити раније добијене информације, проверити своје разумевање текста и опробати се у тимском раду. На самом крају друге радионице, тимови су писали поруке, односно универзалне идеје које им је Пупин поручио у делу текста којим су се бавили и качили их на Пупиноказ - специјални путоказ са Пупиновим поукама и порукама онако како смо их ми схватили.
Ученици 8. и 1. разреда нису прошли другу радионицу, једни јер су мали, други јер су већ завршавали школску годину. Једна учитељица није желела да доведе децу уопште, а једна на другу радионицу. У посети су нам биле три школе: пробрани ученици ОШ "Браћа Новаков" из Силбаша, ОШ "Младен Стојановић" из Младенова; две групе средњошколаца из Гимназије "20. октобар".  

Пупин је саветовао пет страна дневно, а ми?

Са друге радионице враћена су два одељења 2. разреда наше школе  јер нису прочитали текст који су добили на првој радионици, па ни понели текст као припрему за другу радионицу и тако на њу дошли потпуно неспремни. То не значи да је са осталим, старијим ђацима све текло глатко, него само да су старији читали на самој радионици. И на часовима на радионицама било је оних који једноставно нису хтели да читају, само су се правили, а неки се чак нису ни правили да раде, него непрестано ометали, вртили се, преписивали, досађивали. Било је оних који су све прочитали, али када су приступили изради задатака, установило се да су бадава читали - нису баш најбоље разумели иако је текст питак и нимало тежи од романа.Био је то знак да нису читали пажљиво, па су се неки враћали, а неки одустали од труда. Било је и оних који су и прочитали и разумели, а застали код задатака у којима је требало нешто закључити, било на основу текста, било поводом текста. Најажурнији су били тимови којима је у задатку писало да пронађу нешто на интернету, међутим, и ту се испоставило да они не знају да формулишу упите, да процене изворе, а често ни да се снађу на сајту на који су упућени. Каква бисмо ми школа били и какви пупиновци да није било и оних изузетних. Било је ученика који су данима долазили да трагају за одговорима на изложби; оних који су на самим радионицама не само све стигли, него и савршено урадили. Тако се испоставило да Пупинов савет за успех: Читај сваки дан пет страна и не брини за успех! и није баш тако лак како изгледа. Некима је било тешко да прочитају пола стране за 40 минута. 
Да се на радионицама, ипак, доста научило, показао је и међуодељенски квиз екипа 2. 3. и 4. разреда који је уприличен последња два дана. Ту су ученици показали да се сећају многих ситница. Они који су се на квизу збунили па изгубили бодове научили су како се прихвата неуспех. Мало су се дурили и разочарали, али Пупин је и за такве имао поруку коју су они добили на великом беџу са Пупиновим екслибрисом:

Порази су само предаси до успеха. 

Управо тако су библиотекар и наставници схватили целу акцију - ако је и било пораза, односно поразних показатеља колико неки ученици не желе да се баве текстом, да размишљају и прочитано да разумеју, то не треба схватити као кочницу и одустајање од даљих корака и напора, него као предах док се не узме залет за нове сличне активности.
У том предаху ево и медијског подсетника како је цео процес пупинизације текао и на која питања смо нашли одговоре.

Образовна пупинизацијаЈавни час физике

поставио/ла Сл. Јурић 12.05.2016. 14:59   [ ажурирано 12.05.2016. 15:48 ]

Након јавног часа из физике посвећеног Пупину који је одржан 9. маја 2016. године
кабинет физике и даље посећују ученици

Јавни час из физике на Дан школе водила је наставница Славица Кременовић, објашњавајући појаве и огледе, а ученици су огледе приказивали. Наредних дана  кабинет је и даље отворен за ученике, пре свега, млађег узраста који још немају предмет физику, али то не значи да се са законитостима и појавама не срећу.
Млађи ученици показали су велико интересовање, а већина од њих пожелела је да неке огледе сами пробају. Наставница је по цео дан у школи због тога, али јој срећа на лицу сија. Ученицима сија и срећа и узбуђење што могу да опробају озбиљне огледе.
Снимак са јавног часа за Дан школе је пуна верзија јавног часа, а приликом посета млађих ученика, наставница физике С. Кременовић прилагођава презентовање узрасту и интересовањима ученика.

1-10 of 15