Образовно-васпитне акцијеМатематика није баук

поставио/ла Сл. Јурић 21.01.2019. 04:42   [ ажурирано 23.01.2019. 13:05 ]

18. 1. 2019. одржано школско такмичење из математике за ученике 3 - 8. разреда
У библиотеци је одржано школско такмичење из матемтике за ученике од 3. до 4. разреда.
Млађи ученици су имали на располагњу два сата пре наставе тј. 11.30 - 13.30, а старији ученици од 13.30 - 15.30. Са млађима су дежурале учитељице Добрила Борковић и Веселинка Радаковић, а са старијима њихови наставници математике. Млађи су тестове решавали под шифрама, а старији, зачудо, нису.
Већина ученика завршила је задатке много раније од планираних 2 сата.Паорско домаћинство

поставио/ла Сл. Јурић 26.12.2018. 01:01   [ ажурирано 26.12.2018. 01:08 ]

20. децембар 2018. јавни часови Народне традиције

Читанка Војводине

 
Ученици чланови Клуба читалаца сумирали су свој рад на текстовима књиге Књига и рашће - читанка Војводине  које су обрађивали на радионицама током 1. полугодишта поводом 100 година присаједињења Војводине Србији и завршетка Великог рата. То што су урадили представили су другарима који имају народну традицију:
 • 3. час - II 3, II 1, III 1.
 • 4. час - IV 1, IV 4
 • 5. час - IV 2, IV 4
У свом сумирању ученици од 2. до 5. разреда за другаре који имају народну традицију рецитовали су  и читали најлепше делове из књиге, представили плакате и минијатуре које су радили на основу прочитаног и о прочитаном. Библиотекарка је представила мапу на којој је приказано ко је одакле дошао у Војводину.

Квиз - запамћивање речи

Да би укључили и ученике који слушају, библиотекарка је повремено проверавала шта су запамтили или разумели од приказаног, а већина је и сама нестрпљиво добацивала, јављала се да каже шта препознаје на мапи, на сликама, у стиховима...
Но, најзанимљивије је било кад су учесници добили сликовни речник - сваки ученик по један картончић са одредницом са задатком да за 1 минут запамте реч и њено значење. Затим су учесници, чланови Клуба покупили одреднице и изговарали неке. Они који су учили извучене речи, јављали су се да кажу и ако су добро запамтили, добијали бонбону.
Осталикоји нису стигли да кажу шта су научили, добили су бонбону као мотивацију да учествују у акцији уређивања и опремања паорског домаћинства.

Опремање паорског домаћинства

На крају јавних часова, ученицима је приказана офарбана и празна картонска кућица коју би требало опремити и уредити.
Опремање паорског домаћинства подразумева прављење модела речи које су упознали кроз речник, свим материјалима и техникама, при чему треба да пазе једино на величину како би се уклапало са макетом куће. Одељења су подељена тако да ће кједни правити намештај и покућство, други помоћне просторије, трећеи уредити предње двориште, следећи доње двориште, па башту и улицу, таван итд.
Са овом акцијом ће учествовати и у Светосавском темату.

Јавни часови су учеснике уморили, али су били задовољни и учесници и слушаоци.

Недеља програмирања

поставио/ла Сл. Јурић 06.12.2018. 05:30   [ ажурирано 06.12.2018. 06:38 ]

Јавни час у II 3 - основи програмирања

Европска недеља програмирања

Европска недеља програмирања је акција у коју се појединци и школе укључују већ неколико година, по позиву Министарства просвете, науке и технолошког развоја. У 2018. години трајала је од 6. до 21. октобра, што превазилази недељу дана како назив акције упућује.
Ми смо акцију обележили са још пар недеља закашњења јер су будући програмери имали вероватно пуне руке посла. Код нас су стигли у среду, 6. новембра 2018. на трећи час Од играчке до рачунара код ђака учитељице Марије Јовићевић.


Робот и роботица Алиса

Млади програмери стигли су нам из Техничке школе 9. мај са наставницом стручних предмета Светланом Ерцег. Међу програмерима, ученицима школе, било је и наших бивших ђака, али су најзанимљивији били двоје ученика који су глумили робота и роботицу, увлачећи се у картонске кутије, атрактивно и верно направљене да подражавају роботе. Док су остали ученици причали основе програмирања, робот и роботица су показивали шта та теорија у пракси робота значи, понављајући и радећи задате операције. Погађате, операције које треба да ураде задавали су им програмери за рачунаром. Операције су биле једноставне и забавне, од једног до неколико корака, али су наши мали ђаци разумели шта значи испрограмирати робота.

Бајно и јавно

Све су то извели за ученике II 3 одељења на часу изборног предмета Од играчке до рачунара. За ту прилику ученици се нису посебно спремали јер је то било мало изненађење за њих, колико је могло бити изненађења јер је наставница С. Ерцег мајка једне од наших ученица, па смо тако остварили и сарадњу са родитељима. Наши другаци су се због толиких припрема и труда око њих осећали бајно.
Час је био посебан из више разлога. Због опреме и већег простора одржан је у библиотеци. Присуствовали су му осим наших малих и великих ђака из ТШ "9. мај"  и наставник информатике и рачунарства Д. Туфегџић, учитељица, педагошкиња К. Краљ и библиотекрка. Нашло се и неколико ђака 5. разреда из Клуба читалаца којима су картонски роботи заголицали радозналост па су остали да виде о чему се ради.
Час су снимали млади програмери за своје потребе, а била је присутна и локална телевизија.
Тако је час за наше мале ученике био и бајан и јаван.Болести зависности

поставио/ла Сл. Јурић 21.11.2018. 07:02   [ ажурирано 23.11.2018. 01:28 ]

21. 11. 2018. предавање Црвеног  крста
Организација Црвеног крста из Бачке Паланке за ученике 7. разреда уприличила је предавање о болестима зависности. Предавачи су били Анђелка Никић и волонтер Никола Новак и одржали су два часа, тј. по један час за два одељења 7. разреда. 
Предавање су пратили и наставница биологије и школски психолог јер је то тема која се иначе обрађује на часовима биологије и као тема ЧОС-а.
Предавање је обухватало информације о свим болестима зависности, од цигарета, преко алкохола, до опијата и дрога.


Безбедност на интернету

поставио/ла Сл. Јурић 20.11.2018. 05:15   [ ажурирано 23.11.2018. 01:41 ]

Предавање за ученике 5 разреда 20. 11. 2018.
Стручњаци из Таркета одржали су предавање ученицима 5. разреда о безбедности на интернету. Предавању су присуствовали сви ученици 5. разреда, а предавање је водио наш бивши ђак Срђан Видаковић који данас ради на Таркету.
Не можемо рећи да су петаци пажљиво слушали предавање, али ће им оне драстичне опасности по безбедност свакако остати у сећању.
Предавање није једино доброчинство које је Таркет учинио. Они су поклонили и 10-ак рачунара за наставу информатике, који ће бити смештени у библиотеку.О личној хигијени

поставио/ла Сл. Јурић 20.11.2018. 05:07   [ ажурирано 23.11.2018. 01:55 ]

20. новембар 2018. године

Током послеподневне смене педијатријска сестра из нашег Дома здравља Дијана Влаховић, главна медицинска сестра, одржала је изузетно корисна предавања о личној хигијени за 3. и 4. разред.
Предавање је трајало један школски час, а присуствовала су по два одељења на сваком часу.
Ученици су могли чути шта све лична хигијена подразумева, како се одржава у кући и код школе; могли су видети средства за личну хигијену што на слајдовима, што стварна које је сестра понела са собом. Најважније је што су се упознали са техникама одржавања личне хигијене и упозорени на разне животне навике које могу бити узрочници зараза и болести.
Ученици су пажљиво слушали и учествовали одговарајући на оно што знају и питајући и тражећи додатна објашњења. 
Иако је сестра Дијана била занимљива, предавање је било неприлгаођено јер је садржало много информација за овај узраст, а садржало је и елементе пропаганде вакцина које ова сестра назива вакцинама за полазак у школу, и, по њој, представљају део личне хигијене.
Предавање је уприличио Тим за сарадњу са локалном заједницом у оквиру својих редовних активности.Кад ватрогасци поучавају

поставио/ла Сл. Јурић 19.11.2018. 08:00   [ ажурирано 20.11.2018. 05:43 ]

19. и 22. новембар 2018.
Бећ другу годину Ватрогасна служба успешно сарађује са школама тако што одржава предавања о заштити и превенцији од пожара. Предавања држе за 4. и 6. разред, по два одељења на једном часу. Предавања су замишљена кроз интеракцију са ученицима и са кратким видео-прилозима и сликама.
Ове године ученицима 4. и 6. разреда о овој важној теми предавао је ватрогасац из Товаришева којег су ученици врло лепо примили.
Он је уочио да на списку важних телефона који су окачени свуда по школи, нема ватрогасне службе и тако дао лекцију и нама одраслима, не само ученицима.


Прваци и њихови пројекти

поставио/ла Сл. Јурић 30.10.2018. 08:14   [ ажурирано 30.10.2018. 08:19 ]

Прваци у библиотеци - завршница пројектне наставе
24-26. октобра 2018.

Још не знају да читају, али знају шта је пројекат!

Ученици првог разреда раде по новом плану и имају посебан "предмет" - пројектну наставу. Коме је пало на ум да од модела наставе и методе прави предмет - не знамо, као што не знамо шта је мислио тиме - да натера наставнике да раде пројектно, или да ученицима пружи одређене компетенције. Можда и једно и друго?
Могли смо се само уверити да су стигли прваци који не знају ни шта је сликовница, али су је у пројекту правили. У тим својим пројектима, на крају су планирали поету школској библиотеци као месту где пребивају и неке другачије књиге и сликовнице, штампане, а не руком прављене; и неки другачији извори знања.
зато су три одељења 1. разреда у библиотеку први пут дошли а да не буду упознати са правилима позајмљивања и борављења у библиотеци. То ћемо касније, кад прођу сва слова. Први пут су прваци у библиотеци били да би крунисали свој пројектни рад, као на некој врсти завршнице пројекта.
О библиотеци су, ипак, доста знали: и чему служи, и по чему се разликује од књижаре, како се чувају књиге и да се на рачунару не игра, него ући.
мало мање су знали где се књиге штампају и како се зову најдебље књиге, па смо то, надајмо се, научили и запамтили.


Обрадовали нам срца

поставио/ла Сл. Јурић 28.09.2018. 02:56   [ ажурирано 28.09.2018. 03:06 ]

На Дан срца - 28. септембра 2018. Црвени крст и Хитна помоћ обрадовали су наша срца својом кратком и ефикасном посетом.

Банули су у својим црвеним униформама у нашу библиотеку и одмах се дали у акцију: разместили столове, поставили
лутке и макете, сместили наше осмаке на столице и столове, сами се разместили и савршено искористили један школски час. Кад су завршили, ангажовали су групу дечака да библиотеку врате у првобитно стање. 
Јесте да су осмаци одвојени од једног часа физичког, али тешко да ће ико зажалити. Осмаци се обично "смарају" на све озбиљне теме одраслих, а овде је баш било одраслих: три волонтера Црвеног крста (двојица су наши бивши ђаци), лекар Жарковић, стручни сарадник Црвеног крста Драгана Милић, наст. биологије Сања Савић, па и један локални песник Ненад Неша Живков. Све су то будно пратиле и наст. физичког васпитања Јелена Патаки и библиотекарка. Међутим, ни једном нико од одраслих није имао потребу да умири осмаке или их опомене. Разлог томе је савршено искоришћено време и смена теоретских и практичних активности, много занимљивих, животних ситуација и података о срцу коју су нам гости испричали свако са свог становишта.
Драгана Милић, стручни сарадник Црвеног крста причала је уопште о значају срца и данашњем дану као празнику срца. На њене уопштене слике одлично се надовезао Ненад Неша Живко са својим песничким сликама и метафором о срцу одрецитовавши нам пригодну песму о срцу. Наставница Сања покушала је да нас врати у прву димензију и право значење срца као људског органа. Покушала је да анимира осмаке да се сете какав је орган срце, али пошто нису били расположени да се размећу знањем, она кје сама уз помоћ макете људског тела подсетила где се срце налази, шт га чува, како ради и чему служи. Затим је лекар М. Жарковић подсетио да срце може и да се поквари тј. да постоје болести срца и испричао нам како настају и каквим животним и другим навикама могу да се спрече. Међутим, смисао ове посете није била само превенција срчаних болести, него и помоћ људима који имају тзв. срчане нападе.
Зато је последњи део овог занимљивог часа био практичан. Срећом, немамо срчаних болецника, па смо комплетно понашање пружања прве помоћи људима који имају срчани напад симулирали. Прво су волонтери показали шта треба да радимо на лутки, а затим су се међу осмацима јављали добровољци да покушају исто, неколико њих, јер понављање је мајка знања.
Па, да поновимо:
 • Приђемо човеку и обратимо му се да бисмо утврдили да ли је свестан: Јесте ли добро? Да ли ме чујете. Ако ен реагује, значи да у несвести.
 • Са два прста испод браде подигнемо врат човека и прислонимо ухо к његовом лицу, а гледамо у груди да бисмо ослушнули да ли дише и видели да ли му се груди померају. Уколико не дише ли се веома слабо помера, обавезно зовемо хитну помоћ
 •  Назовемо хитну помоћ на 92 и дамо прецизне податке макролокације - град и улица и број, и микролокације - тачно место у згради или другом простору.Представимо и молимо да пошаљу дефибрилатор, тј. машину за оживљавање (дефибрилацију)
 • Намештамо десну руку ако смо дешњак на груди болесника, а другом руком појачавамо притисак тако шо уплетемо прсте. На коленима смо и руку испружених у лакту. Наслањамо се на груди под правим углом и тежином тела вршимо једномерне притиске на груди одбројавајући два пута до 15.
 • Са два прста испод браде забацимо болеснику главу и два пута му удувамо ваздух.
 • Поновимо циклус притисака 2 пута о 15, и два удувавања ваздуха.
Ко више воли да се подсети уз видео, може да погледа неки од многих снимака реанимације и оживљавања на Јутјубу, на пример:

Ни случајно не треба да се понаша као гопсодин Бин у овом видео.клипу.
Осмаци који су присуствовали овом дружењу, а поготово они који су и пробали оживљавање, заувек ће запамтити оо што су прошли, а фото-колаж подсећаће их на ову драгоцену лекцију.
Камо среће да им знање о превенцији буде примењено те да им буде што мање ситуација у којима ће примнити вештину оживљавања. Односно - камо среће да своје срце негујемо и о њему бринемо тако да што мање има боелсти срца и потребе да неког оживљавамо, ма колико било лепо да нам неко кога смо спаслили каже:
И да знаш, срце си баш! (Ненад Неша Живков)
Ако је веровати нашим гостима, осим исхране, физичких активности и здравих навика, за здравље срца је важно и имати велико срце - волети људе, помагати им.


Овај јединствен час осим своје корисности, одличан је педагошки пример који нама у просвети може да послужи да се подсетимо или инспиришемо:
 • Увек мислимо о смени активности на 10-ак минута да бисмо избегли досађивање.
 • Обогатимо своја излагања са што више практичних и функционалних знања где год је то могуће.
 • Теме попут срца можемо проучавати на биологији, физичком васпитању, али и на часовима српског, верске наставе... 


Промотивни часови фолклора

поставио/ла Сл. Јурић 23.05.2018. 04:04   [ ажурирано 23.05.2018. 04:28 ]

23. маја 2018. КУД "Коста Абрашевић" одржао промотивне часове фолклора 
за све ученике 2. разреда
У склопу својих активности на промоцији фолклора, бачкопаланачки КУД "Коста Абрашевић" одржава часове за ученике 2. разреда јер је то време када они започињу озбиљно играње фолклорних игара. 
Две девојке из КУД-а потрудиле су се да пренесу знања о неким основним корацима народних игара од којих је коло најзанимљивије. Библиотека је једва била довољна да два одељења деца заиграју Ужичко коло, па је био и круг у кругу.
Иначе, коло је Унеско уврстио у нематеријално културно наслеђе Србије тако да можемо да кажемо да је коло српски културни бренд. 
Нажалост, међу ученицима је дражи џез-балет, модерни плес него коло и фолклорне игре. Отуд и ова акција популаризације фолклора по школама  па ћемо од јесени видети да ли је уродило плодом. Наши другаци кажу да им је лепо, али да им није било нимало лако. 

1-10 of 24