Образовно-васпитне акције


Кад ватрогасци поучавају

поставио/ла Сл. Јурић   [ ажурирано ]

19. и 22. новембар 2018.


Прваци и њихови пројекти

поставио/ла Сл. Јурић 30.10.2018. 08:14   [ ажурирано 30.10.2018. 08:19 ]

Прваци у библиотеци - завршница пројектне наставе
24-26. октобра 2018.

Још не знају да читају, али знају шта је пројекат!

Ученици првог разреда раде по новом плану и имају посебан "предмет" - пројектну наставу. Коме је пало на ум да од модела наставе и методе прави предмет - не знамо, као што не знамо шта је мислио тиме - да натера наставнике да раде пројектно, или да ученицима пружи одређене компетенције. Можда и једно и друго?
Могли смо се само уверити да су стигли прваци који не знају ни шта је сликовница, али су је у пројекту правили. У тим својим пројектима, на крају су планирали поету школској библиотеци као месту где пребивају и неке другачије књиге и сликовнице, штампане, а не руком прављене; и неки другачији извори знања.
зато су три одељења 1. разреда у библиотеку први пут дошли а да не буду упознати са правилима позајмљивања и борављења у библиотеци. То ћемо касније, кад прођу сва слова. Први пут су прваци у библиотеци били да би крунисали свој пројектни рад, као на некој врсти завршнице пројекта.
О библиотеци су, ипак, доста знали: и чему служи, и по чему се разликује од књижаре, како се чувају књиге и да се на рачунару не игра, него ући.
мало мање су знали где се књиге штампају и како се зову најдебље књиге, па смо то, надајмо се, научили и запамтили.


Обрадовали нам срца

поставио/ла Сл. Јурић 28.09.2018. 02:56   [ ажурирано 28.09.2018. 03:06 ]

На Дан срца - 28. септембра 2018. Црвени крст и Хитна помоћ обрадовали су наша срца својом кратком и ефикасном посетом.

Банули су у својим црвеним униформама у нашу библиотеку и одмах се дали у акцију: разместили столове, поставили
лутке и макете, сместили наше осмаке на столице и столове, сами се разместили и савршено искористили један школски час. Кад су завршили, ангажовали су групу дечака да библиотеку врате у првобитно стање. 
Јесте да су осмаци одвојени од једног часа физичког, али тешко да ће ико зажалити. Осмаци се обично "смарају" на све озбиљне теме одраслих, а овде је баш било одраслих: три волонтера Црвеног крста (двојица су наши бивши ђаци), лекар Жарковић, стручни сарадник Црвеног крста Драгана Милић, наст. биологије Сања Савић, па и један локални песник Ненад Неша Живков. Све су то будно пратиле и наст. физичког васпитања Јелена Патаки и библиотекарка. Међутим, ни једном нико од одраслих није имао потребу да умири осмаке или их опомене. Разлог томе је савршено искоришћено време и смена теоретских и практичних активности, много занимљивих, животних ситуација и података о срцу коју су нам гости испричали свако са свог становишта.
Драгана Милић, стручни сарадник Црвеног крста причала је уопште о значају срца и данашњем дану као празнику срца. На њене уопштене слике одлично се надовезао Ненад Неша Живко са својим песничким сликама и метафором о срцу одрецитовавши нам пригодну песму о срцу. Наставница Сања покушала је да нас врати у прву димензију и право значење срца као људског органа. Покушала је да анимира осмаке да се сете какав је орган срце, али пошто нису били расположени да се размећу знањем, она кје сама уз помоћ макете људског тела подсетила где се срце налази, шт га чува, како ради и чему служи. Затим је лекар М. Жарковић подсетио да срце може и да се поквари тј. да постоје болести срца и испричао нам како настају и каквим животним и другим навикама могу да се спрече. Међутим, смисао ове посете није била само превенција срчаних болести, него и помоћ људима који имају тзв. срчане нападе.
Зато је последњи део овог занимљивог часа био практичан. Срећом, немамо срчаних болецника, па смо комплетно понашање пружања прве помоћи људима који имају срчани напад симулирали. Прво су волонтери показали шта треба да радимо на лутки, а затим су се међу осмацима јављали добровољци да покушају исто, неколико њих, јер понављање је мајка знања.
Па, да поновимо:
  • Приђемо човеку и обратимо му се да бисмо утврдили да ли је свестан: Јесте ли добро? Да ли ме чујете. Ако ен реагује, значи да у несвести.
  • Са два прста испод браде подигнемо врат човека и прислонимо ухо к његовом лицу, а гледамо у груди да бисмо ослушнули да ли дише и видели да ли му се груди померају. Уколико не дише ли се веома слабо помера, обавезно зовемо хитну помоћ
  •  Назовемо хитну помоћ на 92 и дамо прецизне податке макролокације - град и улица и број, и микролокације - тачно место у згради или другом простору.Представимо и молимо да пошаљу дефибрилатор, тј. машину за оживљавање (дефибрилацију)
  • Намештамо десну руку ако смо дешњак на груди болесника, а другом руком појачавамо притисак тако шо уплетемо прсте. На коленима смо и руку испружених у лакту. Наслањамо се на груди под правим углом и тежином тела вршимо једномерне притиске на груди одбројавајући два пута до 15.
  • Са два прста испод браде забацимо болеснику главу и два пута му удувамо ваздух.
  • Поновимо циклус притисака 2 пута о 15, и два удувавања ваздуха.
Ко више воли да се подсети уз видео, може да погледа неки од многих снимака реанимације и оживљавања на Јутјубу, на пример:

Ни случајно не треба да се понаша као гопсодин Бин у овом видео.клипу.
Осмаци који су присуствовали овом дружењу, а поготово они који су и пробали оживљавање, заувек ће запамтити оо што су прошли, а фото-колаж подсећаће их на ову драгоцену лекцију.
Камо среће да им знање о превенцији буде примењено те да им буде што мање ситуација у којима ће примнити вештину оживљавања. Односно - камо среће да своје срце негујемо и о њему бринемо тако да што мање има боелсти срца и потребе да неког оживљавамо, ма колико било лепо да нам неко кога смо спаслили каже:
И да знаш, срце си баш! (Ненад Неша Живков)
Ако је веровати нашим гостима, осим исхране, физичких активности и здравих навика, за здравље срца је важно и имати велико срце - волети људе, помагати им.


Овај јединствен час осим своје корисности, одличан је педагошки пример који нама у просвети може да послужи да се подсетимо или инспиришемо:
  • Увек мислимо о смени активности на 10-ак минута да бисмо избегли досађивање.
  • Обогатимо своја излагања са што више практичних и функционалних знања где год је то могуће.
  • Теме попут срца можемо проучавати на биологији, физичком васпитању, али и на часовима српског, верске наставе... 


Промотивни часови фолклора

поставио/ла Сл. Јурић 23.05.2018. 04:04   [ ажурирано 23.05.2018. 04:28 ]

23. маја 2018. КУД "Коста Абрашевић" одржао промотивне часове фолклора 
за све ученике 2. разреда
У склопу својих активности на промоцији фолклора, бачкопаланачки КУД "Коста Абрашевић" одржава часове за ученике 2. разреда јер је то време када они започињу озбиљно играње фолклорних игара. 
Две девојке из КУД-а потрудиле су се да пренесу знања о неким основним корацима народних игара од којих је коло најзанимљивије. Библиотека је једва била довољна да два одељења деца заиграју Ужичко коло, па је био и круг у кругу.
Иначе, коло је Унеско уврстио у нематеријално културно наслеђе Србије тако да можемо да кажемо да је коло српски културни бренд. 
Нажалост, међу ученицима је дражи џез-балет, модерни плес него коло и фолклорне игре. Отуд и ова акција популаризације фолклора по школама  па ћемо од јесени видети да ли је уродило плодом. Наши другаци кажу да им је лепо, али да им није било нимало лако. 

Основи безбедности деце

поставио/ла Сл. Јурић 21.12.2017. 06:47   [ ажурирано 22.12.2017. 03:57 ]

четвртак и петак, 21. и 22. децембар 2017.
Ученици 4. и 6. разреда ове године биће најбезбеднији у школи ако је судити по броју предавања који су за њих упрличили прво ватрогасци, а сад и полицајци. Министарство унутрашњих послова у оквиру пројекта "Основи безбедности деце" предвидело је више тема из области безбедности па су у овој секцији ученици могли чути о безбедности у дигиталном и стварно свету, почев од саобраћаја до нет-навика и опасности. 
За разлику од ватрогасаца, полицајци су одлично владали дисциплином ученика тако да су слушали у тишини, а за причу и врпољење полицајац је обично дизао ученике да одговоре на одређена питања или да стоје. Нема шта, као некада у школи! То није сметало, напротив, да ученици буду пуни питања и примера које су износили и постављали, поштујући правила која је полицајац изнео.


Шта је ватра, а шта пожар

поставио/ла Сл. Јурић 10.11.2017. 01:35   [ ажурирано 10.11.2017. 01:39 ]

четвртак и петак, 9. и 10. новембра 2017. у школској библиотеци
Ученици 4. и 6. разреда имали су прилику да од ватрогасца-полицајаца чују шта све може да изазове ватра, како то спречити, или, ако се пожар деси, како се понашати у различитим ситуацијама. Током излагања ученици су имали прилику и да сазнају неке тајне ватрогасног заната, упознају опрему па је ово излагање било и поучно и корисно, а могло је послужити и као промоција занимања. Као и у другим сличним ситуацијама, осим предавања ученици си имали простора да питају и изнесу искуства, па су то и чинили, али само ученици 4. разреда. Старији другари су се видно досађивали, причали и нису имали питања.

https://drive.google.com/a/el-skolasvetisavabp.edu.rs/file/d/1BUA_dkZG61SJLYkMhmzh5UwU5BPt7j59/view?usp=drive_web


Од куће до школе

поставио/ла Сл. Јурић 08.09.2017. 17:31   [ ажурирано 08.09.2017. 17:38 ]

Прави полицајац и прави прваци у библиотеци, петак, 8. септембар 2017.
Од куће до школе, од школе до куће
увек се понешто шапуће, шапуће... 
У том шапутању, поготово ако по првака не дође бака, мама, тата или нека рођака и комшиница, може да се деси и незгода у саобраћају. Да се то не би десило и да се може безбедно шапутати од куће до школе и обрнуто, све од себе је дао један прави, правцати полицајац. 
Полицајац распричан и ведар, 
у поукама и саветима био је штедар.
У бљештавом прслуку кад подигне СТОП-знак, 
питање постави и одговор је - лак! 
Полицајац прави баш као да је из школе, скроз наш!
Он је најмлађе подсетио како треба да се понашају мали прваци - пешаци на путу од куће до школе. 
Већину њих није ни требало подсећати јер су, изгледа, све то знали. Ручице већине првачића биле су подигнуте као знак да знају одговоре на питања полицајца. Витези у средњем веку

поставио/ла Сл. Јурић 05.05.2017. 15:23   [ ажурирано 05.05.2017. 15:48 ]

петак, 6. мај 2017.
Поводом јубилеја 4 века Сервантеса за ученике млађег узраста Никола Миливојевић одржао предавање о витезима у средњем веку
Иако се 2016. године навршило 4 века од смрти великог шпанског писца, у школи јубилеј обележавамо током школске 2016-2017. сећајући се Сервантесовог најпопуларнијег дела Дон Кихота. У Сервантесово време била је то после Библије најомиљенија и најтраженија књига. Није ни чудо што је овај лутајући витез тужног лика био тако популаран! Било је то време у којима је савременицима витешка традиција била још увек блиска и временски, и по вредностима и идеалима, али се истовремено осећао и дух новог времена са сасвим другачијим вредностима. 
Управо то је определило Актив за развој школског програма да заједно са заинтересованим наставницима и ученицима кроз низ акција вертикалног повезивања ваннаставних активности премере како се витештво данас перципира. 
Отуда је једна од активности била предавање историчара Николе Миливојевића о феномену витештва у средњем веку. Предавању су присуствовали сви ученици млађег узраста, а одржано је посебно за сваки разред у школској библиотеци. Бирајући репрезентативне слике и фреске, као и видео-запис витешког турнира данас, Никола је најмлађима испричао занимљиву причу о навикама и животу европских витеза, њиховим походима, изгледу, опреми и физичким способностима, њиховим уверењима и моралним вредностима. Најмлађи су тему одлично разумели, а колико је та тема актуелна и данас показује и коментар једног ученика другог разреда који је поводом физичке спремности витеза одмах нашао паралелу у свом животу и околини. Он је, наиме, у свом ујаку који иде сваки дан у теретану препознао потенцијалног витеза јер би тај могао да носи оклоп од 40 килограма без проблема. Наравно, нећак би, док не порасте и не стаса за витеза, могао да буде штитоноша.   
 

Шта знам о Тесли

поставио/ла Сл. Јурић 17.03.2017. 06:08   [ ажурирано 22.03.2017. 03:00 ]

Квиз знања "Шта знам о Тесли" одржан је у понедељак, 13. марта 2017.  за екипе старијих ученика,
а за млађе ученике у петак, 17. 3. 2017.

Трновит је пут до успеха

Теслин пут до успеха био је трновит - много рада, много одрицања и опет није оствaрио све што је желео и све на чему је радио. И ми смо тако замислили обележавање јубилеја 160 година од рођења Николе Тесле. До успеха - а то је путовање у Београд и посета Музеју Николе Тесле и гледање мјузикла "Тесла и битка на магнетном пољу" у Народном позоришту чекало нас је низ активности: прво радионице и секције, па Смотра, па квиз... Још не значи да је готово. Тесла је заслужио да се помучимо.

Правила учешћа у квизу

Ученици који су учествовали у некој од активности посвећених јубилеју Николе Тесле могли су да пријаве четвoрочлану екипу за квиз знања. Екипе које на квизу освоје бар трећину бодова стичу право да учествују у образовно-културној посети. Свака екипа је благовремено добила приручник о животу и раду Николе Тесле из којег су се спремали. Квиз је крeирала библиотекарка за две групе - млађе и старије ученике и ученици су их радили у алату Каху - свака екипа за једним рачунаром решава питања, а библиотекарка са видео-бима пројектује питања која сви виде.
Правила су била јасна, али увек се нешто непредвиђено деси, па су две екипе старијих ученика учествовале са млађим ученицима. због чега једна екипа није имала рачунар са којег решава питања квиза, па су одговарали усмено. У неким екипама било је, опет, више од четири члана из истог разлога. Но, сви су освојили потребан број бодова, сви су проверили колико знају о Николи Тесли, а то је био главни циљ. Зато у овом квизу није било победника и освојених места, важно је било учествовати и испоштовати замисао. Највише се помучила екипа Лео ученика 7. разреда, која се ем нашла са млађима и одговарала на питања о Tеслином детињству, а спремали су се за озбиљније ствари, па нису баш прославили у познавању Теслиног детињства; ем су добили рачунар у ћошку па су током квиза кривили своје вратове као онај Tеслин непријатељ - страшни гусан, не би ли видели питања.

Теслина значка

Све екипе  и сви су добили значку - захвалницу о учешћу са које их Тесла мирно мотри и на њих шаље своје муње и енергију знања. Надајмо се да их је овом и све претходним активностима Тесла трајно "озрачио" и "означио".
 Пажљивкова правила

поставио/ла Сл. Јурић 02.02.2017. 06:20   [ ажурирано 02.02.2017. 06:28 ]

2. фебруар 2017.
Часови о безбедности у саобраћају за ученике 1. разреда
Већ другу годину ученици првог разреда добијају занимљиве лекције о саобраћају што од полиције што од Агенције за безбедност саобраћаја кроз пројекат Пажљивкова правила у саобраћају
Инструктор који је уз помоћ занимљиве анимиране презентације упознао прваке са правилима у саобраћају успео је да одржи њихову пажњу пуних пола сата кроз интеракцију са најмлађим ученицима. За занимљив наступ ученици су га наградили тиме што су били заиста пажљиви, хорски одговарали и слушали сва упутства. Највише су се обрадовали богато илустрованок књизи Пажљивкова правила у саобраћају коју је добио сваки ученик.


1-10 of 18