Образовно-васпитне акцијеВатрогасци и прваци

поставио/ла Сл. Јурић 16.05.2019. 03:33   [ ажурирано 16.05.2019. 03:33 ]

понедељак, 13. мај 2019.
Већ годинама ватрогасци имају час са првацима о опасностима од ватре. Јесенас су тек пристигли прваци гасили симулирани пожар на терену, а с пролећа су ватрогасци и теоретски подучили прваке.
Али, каква је то занимљива теорија била! Прваци су много тога већ знали па су кроз дијалог изнели оно што знају и питали оно што их занима. На крају их је чекао и квиз о томе колико су запамтили.

Са ватрогасцима
и оваквим првацима
страха не-има
од ватре и дима!Били смо у Идвору и Ковачици

поставио/ла Сл. Јурић 08.04.2019. 08:24   [ ажурирано 08.04.2019. 08:26 ]

Шта смо и колико тамо сазнали - квиз знања, четвртак, 4. април 2019.
За ученике 2-4. разреда који су учествовали на излету у Идвор и Ковачицу библиотекарка је уприличила квиз знања који је требало да провери шта су и колико тамо сазнали.Формиране су екипе по разредима идоељењима, укупно њих шест.  Будући да је квиз био екипни и онлајн, са одбројавањем времена, унео је много узбуђења, навијања и галаме толико да смо на половини зауставили надметање док се ученици не умире и не концентришу.

Резултати квиза били су обрнуто сразмерни навијачким навикама ученика: што је екипа била неуспешнија, то је више скандирала и галамила кад случајно убоде неки погодак. Најтиша, најозбиљнија екипа IV 3 била је и најуспешнија на овом квизу. Све су екипе почашћене бонбонама.

Квиз се може погледати на овом линку: https://create.kahoot.it/share/73241b25-377e-4088-9b07-9bed803c70f5

Можете га преузети и у Ворд-документу:


Основи безбедности деце 2019.

поставио/ла Сл. Јурић 03.04.2019. 03:46

3. и 5. април 2019. школска библиотека, међусмена
У сарадњи са полицијом у Бачкој Паланци настављен је пројекат Министарства унутрашњих послова Основи безбедности деце. Овогодишња генерација 4. и 6. разреда слушала је предавање о темама:
  • превенција и заштита деце од злоупотребе опојних дрога и алкохола,
  • безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа,
  • превенција и заштита деце од трговине људима.
Предавања су одржали двојица инспектора из бачкопаланачког Одељења криминалистичке полиције  Перовић Миодраг и Мишков Томислав. Инспектори су кроз разговор, уз мноштво искуствених примера и могућих ситуација наводили мале слушаоце да се изјасне, изнесу своје предлоге, искуства. Кроз разговор се могло чути и колико ученици заиста знају о овим темама, које заблуде имају, какве урбане  легенде слушају, како закључују о потенцијално опасним ситуацијама по њих.Математика није баук

поставио/ла Сл. Јурић 21.01.2019. 04:42   [ ажурирано 23.01.2019. 13:05 ]

18. 1. 2019. одржано школско такмичење из математике за ученике 3 - 8. разреда
У библиотеци је одржано школско такмичење из матемтике за ученике од 3. до 4. разреда.
Млађи ученици су имали на располагњу два сата пре наставе тј. 11.30 - 13.30, а старији ученици од 13.30 - 15.30. Са млађима су дежурале учитељице Добрила Борковић и Веселинка Радаковић, а са старијима њихови наставници математике. Млађи су тестове решавали под шифрама, а старији, зачудо, нису.
Већина ученика завршила је задатке много раније од планираних 2 сата.Паорско домаћинство

поставио/ла Сл. Јурић 26.12.2018. 01:01   [ ажурирано 26.12.2018. 01:08 ]

20. децембар 2018. јавни часови Народне традиције

Читанка Војводине

 
Ученици чланови Клуба читалаца сумирали су свој рад на текстовима књиге Књига и рашће - читанка Војводине  које су обрађивали на радионицама током 1. полугодишта поводом 100 година присаједињења Војводине Србији и завршетка Великог рата. То што су урадили представили су другарима који имају народну традицију:
  • 3. час - II 3, II 1, III 1.
  • 4. час - IV 1, IV 4
  • 5. час - IV 2, IV 4
У свом сумирању ученици од 2. до 5. разреда за другаре који имају народну традицију рецитовали су  и читали најлепше делове из књиге, представили плакате и минијатуре које су радили на основу прочитаног и о прочитаном. Библиотекарка је представила мапу на којој је приказано ко је одакле дошао у Војводину.

Квиз - запамћивање речи

Да би укључили и ученике који слушају, библиотекарка је повремено проверавала шта су запамтили или разумели од приказаног, а већина је и сама нестрпљиво добацивала, јављала се да каже шта препознаје на мапи, на сликама, у стиховима...
Но, најзанимљивије је било кад су учесници добили сликовни речник - сваки ученик по један картончић са одредницом са задатком да за 1 минут запамте реч и њено значење. Затим су учесници, чланови Клуба покупили одреднице и изговарали неке. Они који су учили извучене речи, јављали су се да кажу и ако су добро запамтили, добијали бонбону.
Осталикоји нису стигли да кажу шта су научили, добили су бонбону као мотивацију да учествују у акцији уређивања и опремања паорског домаћинства.

Опремање паорског домаћинства

На крају јавних часова, ученицима је приказана офарбана и празна картонска кућица коју би требало опремити и уредити.
Опремање паорског домаћинства подразумева прављење модела речи које су упознали кроз речник, свим материјалима и техникама, при чему треба да пазе једино на величину како би се уклапало са макетом куће. Одељења су подељена тако да ће кједни правити намештај и покућство, други помоћне просторије, трећеи уредити предње двориште, следећи доње двориште, па башту и улицу, таван итд.
Са овом акцијом ће учествовати и у Светосавском темату.

Јавни часови су учеснике уморили, али су били задовољни и учесници и слушаоци.

Недеља програмирања

поставио/ла Сл. Јурић 06.12.2018. 05:30   [ ажурирано 06.12.2018. 06:38 ]

Јавни час у II 3 - основи програмирања

Европска недеља програмирања

Европска недеља програмирања је акција у коју се појединци и школе укључују већ неколико година, по позиву Министарства просвете, науке и технолошког развоја. У 2018. години трајала је од 6. до 21. октобра, што превазилази недељу дана како назив акције упућује.
Ми смо акцију обележили са још пар недеља закашњења јер су будући програмери имали вероватно пуне руке посла. Код нас су стигли у среду, 6. новембра 2018. на трећи час Од играчке до рачунара код ђака учитељице Марије Јовићевић.


Робот и роботица Алиса

Млади програмери стигли су нам из Техничке школе 9. мај са наставницом стручних предмета Светланом Ерцег. Међу програмерима, ученицима школе, било је и наших бивших ђака, али су најзанимљивији били двоје ученика који су глумили робота и роботицу, увлачећи се у картонске кутије, атрактивно и верно направљене да подражавају роботе. Док су остали ученици причали основе програмирања, робот и роботица су показивали шта та теорија у пракси робота значи, понављајући и радећи задате операције. Погађате, операције које треба да ураде задавали су им програмери за рачунаром. Операције су биле једноставне и забавне, од једног до неколико корака, али су наши мали ђаци разумели шта значи испрограмирати робота.

Бајно и јавно

Све су то извели за ученике II 3 одељења на часу изборног предмета Од играчке до рачунара. За ту прилику ученици се нису посебно спремали јер је то било мало изненађење за њих, колико је могло бити изненађења јер је наставница С. Ерцег мајка једне од наших ученица, па смо тако остварили и сарадњу са родитељима. Наши другаци су се због толиких припрема и труда око њих осећали бајно.
Час је био посебан из више разлога. Због опреме и већег простора одржан је у библиотеци. Присуствовали су му осим наших малих и великих ђака из ТШ "9. мај"  и наставник информатике и рачунарства Д. Туфегџић, учитељица, педагошкиња К. Краљ и библиотекрка. Нашло се и неколико ђака 5. разреда из Клуба читалаца којима су картонски роботи заголицали радозналост па су остали да виде о чему се ради.
Час су снимали млади програмери за своје потребе, а била је присутна и локална телевизија.
Тако је час за наше мале ученике био и бајан и јаван.Болести зависности

поставио/ла Сл. Јурић 21.11.2018. 07:02   [ ажурирано 23.11.2018. 01:28 ]

21. 11. 2018. предавање Црвеног  крста
Организација Црвеног крста из Бачке Паланке за ученике 7. разреда уприличила је предавање о болестима зависности. Предавачи су били Анђелка Никић и волонтер Никола Новак и одржали су два часа, тј. по један час за два одељења 7. разреда. 
Предавање су пратили и наставница биологије и школски психолог јер је то тема која се иначе обрађује на часовима биологије и као тема ЧОС-а.
Предавање је обухватало информације о свим болестима зависности, од цигарета, преко алкохола, до опијата и дрога.


Безбедност на интернету

поставио/ла Сл. Јурић 20.11.2018. 05:15   [ ажурирано 23.11.2018. 01:41 ]

Предавање за ученике 5 разреда 20. 11. 2018.
Стручњаци из Таркета одржали су предавање ученицима 5. разреда о безбедности на интернету. Предавању су присуствовали сви ученици 5. разреда, а предавање је водио наш бивши ђак Срђан Видаковић који данас ради на Таркету.
Не можемо рећи да су петаци пажљиво слушали предавање, али ће им оне драстичне опасности по безбедност свакако остати у сећању.
Предавање није једино доброчинство које је Таркет учинио. Они су поклонили и 10-ак рачунара за наставу информатике, који ће бити смештени у библиотеку.О личној хигијени

поставио/ла Сл. Јурић 20.11.2018. 05:07   [ ажурирано 23.11.2018. 01:55 ]

20. новембар 2018. године

Током послеподневне смене педијатријска сестра из нашег Дома здравља Дијана Влаховић, главна медицинска сестра, одржала је изузетно корисна предавања о личној хигијени за 3. и 4. разред.
Предавање је трајало један школски час, а присуствовала су по два одељења на сваком часу.
Ученици су могли чути шта све лична хигијена подразумева, како се одржава у кући и код школе; могли су видети средства за личну хигијену што на слајдовима, што стварна које је сестра понела са собом. Најважније је што су се упознали са техникама одржавања личне хигијене и упозорени на разне животне навике које могу бити узрочници зараза и болести.
Ученици су пажљиво слушали и учествовали одговарајући на оно што знају и питајући и тражећи додатна објашњења. 
Иако је сестра Дијана била занимљива, предавање је било неприлгаођено јер је садржало много информација за овај узраст, а садржало је и елементе пропаганде вакцина које ова сестра назива вакцинама за полазак у школу, и, по њој, представљају део личне хигијене.
Предавање је уприличио Тим за сарадњу са локалном заједницом у оквиру својих редовних активности.Кад ватрогасци поучавају

поставио/ла Сл. Јурић 19.11.2018. 08:00   [ ажурирано 20.11.2018. 05:43 ]

19. и 22. новембар 2018.
Бећ другу годину Ватрогасна служба успешно сарађује са школама тако што одржава предавања о заштити и превенцији од пожара. Предавања држе за 4. и 6. разред, по два одељења на једном часу. Предавања су замишљена кроз интеракцију са ученицима и са кратким видео-прилозима и сликама.
Ове године ученицима 4. и 6. разреда о овој важној теми предавао је ватрогасац из Товаришева којег су ученици врло лепо примили.
Он је уочио да на списку важних телефона који су окачени свуда по школи, нема ватрогасне службе и тако дао лекцију и нама одраслима, не само ученицима.


1-10 of 27