Стручни скуп подружнице ДСЈК

поставио/ла Сл. Јурић 28. 7. 2015. 11:32
Бачкопаланачка подружница Друштва за српски језик и књижевност 13. новембра 2008. одржала је скупштину и стручни скуп у библиотеци.
После двогодишње паузе подружница Друштва за српски језик и књижевност поново је почела с радом организујући стручни скуп наставника српског. У првом, официјелном делу, изабран је нови председник Мирјана Кљакић, наставник у Техничкој школи "9. мај", двема потпредседницама – Југослави Лулић за средње школе и Љиљани Милошев за основне, продужени су мандати. Душка Јакшић, благајник, поднела је извештај о стању на рачуну те је донета одлука о висини чланарине и оне прослеђене школама. Изнети су предлози за неколико следећих активности, а гошћа и предавач Бранка Јакшић-Провчи предложила је да се у Бачкој Паланци у школској библиотеци организује реализација акредитованог семинара ДСЈК Ка савременој настави српског језика и књижевности, јер је простор пријатан и опремљен потребним техничком опремом.
Потом је у пријатној и домаћинској атмосфери уследио други, лепши део скупа – излагање Бранке Јакшић-Провчи, професора методике наставе српског језика и књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду, Сумњиво лице Нушића и сумњиво лице у драми Балкански шпијун Душана Ковачевића. Са Бранком Јакшић-Провчи дошла је и Светлана Томин, професор средњовековне српске књижевности са катедре за српску књижевност Филозофског факултета у Новом саду. Обе професорице нашле су се међу својим бившим студентима, данас младим наставницима. У свом излагању Бранка Јакшић-Провчи, приступајући мотиву сумњивог лица интертекстуално изложила један од могућих кључева за тумачење ова два дела, од којих се једно обрађује у основној, друго у средњој школи. Својим излагањем освежила је стручна знања о структури и модерном преструктурисању драме, изводећи аргументован закључак о Ковачевићевом делу као о драми апсурда, а о Нушићевом као драми рађеној по класичним аристотеловским принципима. Из низа идеја које је изнела пред присутних двадесетак наставника из свих школа, остављено је њима приступ овим драмама у настави методички осмисле и прилагоде узрасту ученика са којима раде. О могућностима тумачења драма с ученицима, идејама за њихову обраду на часу поведена је плодотворна дискусија. Она се проширила и на друга књижевна дела у настави. Дискусији се прикључила и Светлана Томин, која је изнела на који начин се може актуализовати и интригирати и заинтересовати студенти за које је средњовековна књижевност једнако незанимљива као за наше ученике Том Сојер или Злочин и казна.
И након дискусије наставници су још дуго појединачно разговарали са гошћама и међусобно, а у Књизи утисака Бранка Јакшић-Провчи је изнела: Веома пријатна атмосфера, лепо уређен простор и предусретљивост домаћина учинили су да са угодним осећајем одржим своје предавање. Надам се, не и једино.Comments