Блогер као одељенски портфолио

поставио/ла Сл. Јурић 28. 7. 2015. 12:35   [ ажурирано 3. 11. 2015. 01:12 ]
У уторак 5. фебруара 2013. године  учитељица Бранка Радовановић је присутним колегама представила на који начин она у свом разреду користи блог, и како технологија може бити добар алат у служби педагогије.
После уводног дела о томе шта је блог, шта нуди и како га користити, представила сам два блога: Разредни портфолио и Ученички радни простор. Блогови су повезани, па ученици могу лако да посећују оба.
Разредни портфолио је настао прошле године у другом разреду и на њему су представљени важни догађаји из школског живота мог разреда. Заједно смо бирали најбоље радове који ће представљати наш разред и ја сам их постављала. Ту су и фотографије са заједничких путовања, посета, амбијенталне наставе , представа и свега што смо проценили да је вредно пажње. Желела сам да се и родитељи више укључе у живот школе, па сам направила део и за њих, где постављам текстове о родитељству, карактеристикама основаца и сличне теме.
У трећем разреду сам проценила да су деца заинтересована за овакав рад и да им треба дати прилику да и они уређују своје просторе на блогу. Направила сам нови блог Ученички радни простор, чији назив у потпуности одговара намени. Овде сваки ученик има своју страницу коју уређује. То је његов портфолио. Бира радове, поставља их уз пратеће објашњење зашто му се допада. И остали ученици могу да коментаришу. Када бира свој рад ученик га пореди са листом критеријума. На основу самокритичне процене и вредновања рада, ученик се оспособљава да стекне представу о јаким странама свог рада, али и о слабостима и на основу тога дефинише циљеве за наредни период. Он је у могућности да своје радове пореди са другима, прегледајући их и читајући коментаре. Ученик има прилику да установи где је грешио, које су јаче стране његовог рада и сазнаје шта је потребно да исправи у раду. На тај начин се ствара заједница која се бави истим задацима.
Када сам их питала шта мисле које су предности оваквог рада и шта њима представља корист добила сам следеће одговоре:
  • Нисмо били у школи, а много смо научили.
  • Учимо на грешкама.
  • Бирамо речи кад постављамо коментаре.
  • Можемо се подсетити шта смо до сада радили.
  • Меморија је огромна па можемо постављати пуно састава које читамо, добијамо идеје од других.
  • Могу да ћаскам са другарима.
  • Има добрих линкова за математику.
  • На паметнији начин проводимо време за рачунаром ...

Бранка Радовановић, учитељицаComments