Стручно усавршавање


Библиотека је место на коме се одржавају семинари не само зато што је највећи простор у школи, него и зато што што има прописну опрему.
И најновијим  Правилником о сталном стручном усавршавању запослених у образовању од јуна 2018. године, сви просветни радници имају обавезу да се стручно усавршавају на нивоу установе, и то 44 часа годишње. Повремене обуке по потребама запослених наша школа држала је у библиотеци и раније, па  сад остаје само да се то усавршавање планира, прати, вреднује и извештава о њему. На овој страници извештаваћемо о активностима стручног усавршавања у школској библиотеци.
Све што сте одувек хтели да знате о стручном усавршавању заједно са предлозима образаца можемо погледати и преузети ОВДЕ.
Електронски дневник

поставио/ла Сл. Јурић 26. 12. 2018. 01:48

26. 12. 2018 - Упознавање са електронским дневником
Школски координатори за електронски дневник Снежана Фодора и Павле Сешић представили су апликацију преко које се електронски дневник води, истичући његове главне могућности и предности.
Наставници су с великом пажњом пратили представљање јер нас то очекује од школске 2019-2020. године.
Зато ће обуке посебно за наставнике, посебно за учитеље кренути у наредном полугодишту у информатичком кабинету.


Пројектна настава

поставио/ла Сл. Јурић 28. 11. 2018. 08:57   [ ажурирано 29. 11. 2018. 01:16 ]

27. новембар 2018.
Акредитовани програм стручног усавршавања Пројектна настава и тематско планирање у млађим разредима основне школе одржана је за заинтересоване чланове општинског наставничког удружења Слово". Предавачи су били Даница Коцевска и Саша Балаћ.
Присутни учитељи из више бачкопаланачких школа и неколико наставника из наше школе радили су у тимовима од 5-6 чланова и тако су још једном прошли теме тематског планирања и пројектног приступа теми при чему ученици имају активну улогу, а приступ теми је широк и из више перспектива.


Педагошка документација

поставио/ла Сл. Јурић 23. 10. 2018. 15:01   [ ажурирано 13. 11. 2018. 00:40 ]

уторак, 23. октобар 2018.
18-20 часова

Педагошка свеска и наставна припрема

Од ове године школа има још два ноа тима од којих је један задужен за обезбеђивање квалитет рада и развој школе. Између осталог, овај тим донео је план унапређивања рада школе на основу процене у оквиру екстерног вредновања који је дала Школска управа. По том плану током ове године педагошко-психолошка служба има неколико предавања о педагошким и психолошким темама. Прво у низу тих предавања било је посвећено педагошкој документацији. са акцентом на педагошким свескама и наставним припремама јер су то теме на коју је екстерна имала примедбе и савете. Педагошкиње Ксенија и Љиљана, психолог Драган изложили су подсетник о томе шта треба да садржи наставна припрема и педагошка свеска путем презентације која се налази у репозиторијуму радова за стручно усавршавање. На сајту школе су постављени примери образаца и за наставне припреме и за педагошке свеске, на страници Педагошки обрасци.
Дискусија о овим темама, поготово о теми педагошке свеске, била је и жучна и плодна, те је било различитих мишљења и ставова: од мишљење да је то још једна непотребна формалност, до мишљења да је управо то суштина вредновања, праћења и развијања свих компетенција ученика.

Напредовање у струци

У другом делу Славица Јурић, библиотекарка, укратко је упознала наставничко веће са својим захтевом за напредовање у звање педагошког саветника да би добила мишљење наставничког већа, које је било позитивно. Ту прилику искористила је да оне који не знају упозна, а оне који знају - подсети на процедуре у напредовању. Припремила је инфографику о процедури при напредовању и обрасце са показатељима, описом и доказима за наставнике. Инфорграфику прилажемо овде, а обрасци су у ресурсима - Радови СУ у школи

Обука о новим Гугл-сајтовима

поставио/ла Сл. Јурић 14. 5. 2018. 06:00

понедељак, 14. мај 2018. у школској библиотеци
обуку водила Славица Јурић
Тим за екстерни и интерни маркетинг у оквиру својих редовних активности испланирао је обуку за чланове Тима и заинтересоване колеге коај се односи на нове Гуглове сајтове. Школска веб-места постављена су на Гуглове старе сајтове, који ће током године бити угашени и евентуално конвертовани у нове сајтове. То је главни разлог за обуку за чланове тима - да се обуче да уређују и нове сајтове како би и надаље могли да управљају и уређују школска веб-места. 
Остале колеге, пак, могу да отворе сајтове за своје потребе: за секцију,  додатну наставу, подршку редовној настави, портфолио итд. 
Обука је трајала непуна 2 сата током којих су сви покренули нови сајт, именовали га и објавили, направили неколико страница и подстраница, премештали их и сакривали; одабрали навигацију; вежбали да додају текст, слику, умећу датотеке са диска и са УРЛ-адресом. 
Договорили смо се да код куће вежабају, прибележе све недоумице и потребе које нису успели да поставе, па да на неком следећем састанку вежбамо те потребе из праксе.


O безбедности, опет

поставио/ла Сл. Јурић 19. 9. 2017. 09:55   [ ажурирано 19. 9. 2017. 09:59 ]

По други пут ове године колектив је у две групе прошао кратку обуку о безбедности и здрављу на раду "Оспособљавање из области безбедности и здравља на раду".
Излагач Бошко Мијатовић из P&R Превентива плус сам је рекао да су по закону запослени дужни сваке три године да се оспособе за безбедност, нама је ово други пут ове године да се обучавамо путем предавања и након тога заједничког решавања теста. 
Излагање је добро послужило да видимо у каквим условима радимо и какве су шансе  да се нешто промени. У теорији ни столице нису безбедне, техничкој опремљености,  буци и стресу да не причамо. 
Али, зато уредно слушамо једно те исто, полугодишње. Занимљиво је како 50 и више високообразованих наставника који се буне ако им се каже да по занимању нису професори, него наставници, покорно седе, потписују се и преписују тестове. Нико се није ни запитао шта то радимо, зашто свако мало слушамо једно те исто, ко има користи од тога, ко то плаћа и зар нема паметније начине да уложи у ту исту просвету, чему све то, како се зове закон по којем смо у обавези да слушамо готово квартално предаваче без дара ако се истовремено не поштује Правилник по којем нам општина треба да плату стручно усавршавање које нам може послужити да своју професију унапредимо... Ево, ја питам. 


Интерактивна табла

поставио/ла Сл. Јурић 12. 9. 2017. 14:14

Донација Таркета и обука за коришћење - уторак, 12. септембар 2017.
Протекле школске године од Савета родитеља потекао је предлог да се пронађу донатори који би уложили у школу у циљу модернизовања наставе. Родитељи VI 3 успели су да издејствују донацију у Таракету - интерактивну таблу. 
Са таблом стигла је и обука о коришћењу табле. Обуку је водио Срђан Видаковић запослен на Таркету, а некада ђак наше школе. Он је демонстрирао основне операције при коришћењу интерактивне табле. Након тога, одржао је и кратко излагање о безбедности на интернету. 
https://drive.google.com/a/el-skolasvetisavabp.edu.rs/file/d/0B4n2pkJZiow_bi1SMDdwb2k1ckk/view?usp=drive_web
Некада ђак, данас обучава своје бивше наставнике

Овом облику стручног усавршавања на нивоу установе присуствовали су сви наставници школе и стручни сарадници. 
Не знамо колико ће наставника користити интерактивну таблу, али у излагању о безбедности на интернету многи су се препознали као "небезбедни"

Безбедност на раду

поставио/ла Сл. Јурић 10. 3. 2017. 05:33   [ ажурирано 10. 3. 2017. 05:47 ]

петак, 10. март 2017. година, 12-14
Однедавно школа има Правилник о заштити и безбедности на раду који је престављен Наставничком већу и након разматрања усвојен на седници Школског одбора.
За све раднике школе организовано је предавање о безбедности и сигурности на раду у две групе. Предавање је одржао дипл. инжењер технологије Лазар Инић, руководилац Сектора за заштиту животне средине на Институту за безбедност и сигурност на раду из Новог Сада. Представљајући најважније одредбе законских решења и права и обавеза, он је своје предавање прилагодио не само струци - просветним радницима, него и специфичностима наше школе. Тако је ово предавање било корисно да још једном сагледамо који су то професионални ризици на послу којим се бавимо и каква су нам права у вези са њима, као и начини и могућности заштите.

Додатна подршка деци

поставио/ла Сл. Јурић 21. 2. 2017. 10:29

Додатна подршка ученицима са сметњама у развоју - стручно предавање
На Наставничком већу колеге дефектолози из ОШ "Херој Пинки" одржали су предавање о додатној подршци коју пружају стручњаци из њихове школе наставницима и ученицима са сметњама у развоју који похађају редовну школу. Предавање су одржали директорица школе и дефектолог М. Шарац. Директорица је говорила о законској регулативи, а дефектолог М. Шарац о процедурама и конкретним примерима. Гугл-диск и извештаји

поставио/ла Сл. Јурић 13. 6. 2016. 11:38

понедељак, 13. јун 2016. година; 12.30 - 14.30

За две групе наставника (како би сви заинтересовани могли да се пријаве на свој налог и раде практично) и нове наставнике у школи којима је Гугл-еду налог тек отворен организована је обука са темом: позиви за заједничко уређивање у картици Ажурирања на имејлу; сређивање Гугл-диска - разврставање о фасциклама, брисање и дозволе; разлика између мог диска и дељених датотека; преузимање образаца на мој диск и преузимање на рачунар; постављање попуњеног извештаја са рачунара и са мог диска у заједничке дељене фасцикле.
Обука је организована поводом постављања извештаја у заједничке дељене фасцикле и решавања недоумица око личних и дељених докумената, преузимања и постављања, које су се појединим запосленим дешавале током године.
На обуци је у обе групе учествовало свега 14 наставника, од тога троје нових, по чему можемо судити да већина нема проблема са Гугл-диском. 

Обука за рад на завршним испитима

поставио/ла Сл. Јурић 9. 6. 2016. 14:43   [ ажурирано 9. 6. 2016. 14:52 ]

четвртак, 9. јун 2016, 18.30 - 20.00
У складу са дописом и материјалима из Министарства за све запослене школе уприличено је излагање на ком нас је педагошкиња Ксенија Краљ подсетила на правила и процедуре током дежурства и других послова на завршним испитима. 
Иако се чинило да је све познато, било је ситница које су поново разматране, размене искуства са ранијих испита, а разматрана је и синдикална иницијатива да ти послови спадају у додатни рад. 
Обука ће бити уврштена у стручно усавршавање на нивоу школе. 
Будући да је обука окупила читаво наставничко веће, директорица је дала и текуће информације о крају наставне године, а на самом крају наставници су усвојили предлог о поједностављивању и спајању школских органа.

1-10 of 26