Стручно усавршавање


Библиотека је место на коме се одржавају семинари не само зато што је највећи простор у школи, него и зато што што има прописну опрему.
Новим Правилником о сталном стручном усавршавању запослених у образовању, сви просветни радници имају обавезу да се стручно усавршавају на нивоу установе, и то 44 часа годишње. Повремене обуке по потребама запослених наша школа држала је у библиотеци и раније, па  сад остаје само да се то усавршавање планира, прати, вреднује и извештава о њему. На овој страници извештаваћемо о активностима стручног усавршавања у школској библиотеци.
Све што сте одувек хтели да знате о стручном усавршавању заједно са предлозима образаца можемо погледати и преузети ОВДЕ.O безбедности, опет

поставио/ла Сл. Јурић 19.09.2017. 09:55   [ ажурирано 19.09.2017. 09:59 ]

По други пут ове године колектив је у две групе прошао кратку обуку о безбедности и здрављу на раду "Оспособљавање из области безбедности и здравља на раду".
Излагач Бошко Мијатовић из P&R Превентива плус сам је рекао да су по закону запослени дужни сваке три године да се оспособе за безбедност, нама је ово други пут ове године да се обучавамо путем предавања и након тога заједничког решавања теста. 
Излагање је добро послужило да видимо у каквим условима радимо и какве су шансе  да се нешто промени. У теорији ни столице нису безбедне, техничкој опремљености,  буци и стресу да не причамо. 
Али, зато уредно слушамо једно те исто, полугодишње. Занимљиво је како 50 и више високообразованих наставника који се буне ако им се каже да по занимању нису професори, него наставници, покорно седе, потписују се и преписују тестове. Нико се није ни запитао шта то радимо, зашто свако мало слушамо једно те исто, ко има користи од тога, ко то плаћа и зар нема паметније начине да уложи у ту исту просвету, чему све то, како се зове закон по којем смо у обавези да слушамо готово квартално предаваче без дара ако се истовремено не поштује Правилник по којем нам општина треба да плату стручно усавршавање које нам може послужити да своју професију унапредимо... Ево, ја питам. 


Интерактивна табла

поставио/ла Сл. Јурић 12.09.2017. 14:14

Донација Таркета и обука за коришћење - уторак, 12. септембар 2017.
Протекле школске године од Савета родитеља потекао је предлог да се пронађу донатори који би уложили у школу у циљу модернизовања наставе. Родитељи VI 3 успели су да издејствују донацију у Таракету - интерактивну таблу. 
Са таблом стигла је и обука о коришћењу табле. Обуку је водио Срђан Видаковић запослен на Таркету, а некада ђак наше школе. Он је демонстрирао основне операције при коришћењу интерактивне табле. Након тога, одржао је и кратко излагање о безбедности на интернету. 
https://drive.google.com/a/el-skolasvetisavabp.edu.rs/file/d/0B4n2pkJZiow_bi1SMDdwb2k1ckk/view?usp=drive_web
Некада ђак, данас обучава своје бивше наставнике

Овом облику стручног усавршавања на нивоу установе присуствовали су сви наставници школе и стручни сарадници. 
Не знамо колико ће наставника користити интерактивну таблу, али у излагању о безбедности на интернету многи су се препознали као "небезбедни"

Безбедност на раду

поставио/ла Сл. Јурић 10.03.2017. 05:33   [ ажурирано 10.03.2017. 05:47 ]

петак, 10. март 2017. година, 12-14
Однедавно школа има Правилник о заштити и безбедности на раду који је престављен Наставничком већу и након разматрања усвојен на седници Школског одбора.
За све раднике школе организовано је предавање о безбедности и сигурности на раду у две групе. Предавање је одржао дипл. инжењер технологије Лазар Инић, руководилац Сектора за заштиту животне средине на Институту за безбедност и сигурност на раду из Новог Сада. Представљајући најважније одредбе законских решења и права и обавеза, он је своје предавање прилагодио не само струци - просветним радницима, него и специфичностима наше школе. Тако је ово предавање било корисно да још једном сагледамо који су то професионални ризици на послу којим се бавимо и каква су нам права у вези са њима, као и начини и могућности заштите.

Додатна подршка деци

поставио/ла Сл. Јурић 21.02.2017. 10:29

Додатна подршка ученицима са сметњама у развоју - стручно предавање
На Наставничком већу колеге дефектолози из ОШ "Херој Пинки" одржали су предавање о додатној подршци коју пружају стручњаци из њихове школе наставницима и ученицима са сметњама у развоју који похађају редовну школу. Предавање су одржали директорица школе и дефектолог М. Шарац. Директорица је говорила о законској регулативи, а дефектолог М. Шарац о процедурама и конкретним примерима. Гугл-диск и извештаји

поставио/ла Сл. Јурић 13.06.2016. 11:38

понедељак, 13. јун 2016. година; 12.30 - 14.30

За две групе наставника (како би сви заинтересовани могли да се пријаве на свој налог и раде практично) и нове наставнике у школи којима је Гугл-еду налог тек отворен организована је обука са темом: позиви за заједничко уређивање у картици Ажурирања на имејлу; сређивање Гугл-диска - разврставање о фасциклама, брисање и дозволе; разлика између мог диска и дељених датотека; преузимање образаца на мој диск и преузимање на рачунар; постављање попуњеног извештаја са рачунара и са мог диска у заједничке дељене фасцикле.
Обука је организована поводом постављања извештаја у заједничке дељене фасцикле и решавања недоумица око личних и дељених докумената, преузимања и постављања, које су се појединим запосленим дешавале током године.
На обуци је у обе групе учествовало свега 14 наставника, од тога троје нових, по чему можемо судити да већина нема проблема са Гугл-диском. 

Обука за рад на завршним испитима

поставио/ла Сл. Јурић 09.06.2016. 14:43   [ ажурирано 09.06.2016. 14:52 ]

четвртак, 9. јун 2016, 18.30 - 20.00
У складу са дописом и материјалима из Министарства за све запослене школе уприличено је излагање на ком нас је педагошкиња Ксенија Краљ подсетила на правила и процедуре током дежурства и других послова на завршним испитима. 
Иако се чинило да је све познато, било је ситница које су поново разматране, размене искуства са ранијих испита, а разматрана је и синдикална иницијатива да ти послови спадају у додатни рад. 
Обука ће бити уврштена у стручно усавршавање на нивоу школе. 
Будући да је обука окупила читаво наставничко веће, директорица је дала и текуће информације о крају наставне године, а на самом крају наставници су усвојили предлог о поједностављивању и спајању школских органа.

Школски тимови

поставио/ла Сл. Јурић 13.04.2016. 13:38   [ ажурирано 13.04.2016. 13:45 ]

радионица, 13. април 2016. година, 18.30 - 20.30
Стручни актив за развој школског програма у свом предлогу за функционалнији и ефикаснији рад тимова планирао је и радионицу која обухвата програме тимова који су по новом предлогу спојени:
  • тимови за културне активности и представљање рада школе у - Тим за маркетинг 
  • тимови за социјалну заштиту, здравствену заштиту ученика, сарадњу са породицом, са локалном самоуправом, за екологију и одрживи развиј - Тим за сарадњу са локалном средином
  • ученичке организације (Дечији савез, Подмладак Црвеног крста и Ученички парламент) - Тим за ученичке организације
Радионицу су водили Драган Прпа и Бранка Радовановић. Писхолог Драган Прпа на самом почетку подсетио је колеге  на целокупан предлог, а затим су он и учитељица Бранка изнели принципе по којима садашњи тимови треба да размотре своје програме, поједноставе их и направе заједнички план рада јединственог тима. Ова игра симулације као радионичка техника биће корисна не само као пролазак кроз процес рада за следећу годину, него се и резултати саме радионице могу користити заиста за следећу годину без обзира што ће тимови тада имати мањи број чланова. 
На крају су тимови известили шта су урадили, на каква преплитања и прожимања програма су наишли и како су их решили, какве су тешкоће предвидели. 
Сви присутни сложили су се ће овакав начин рада бити ефикаснији. На радионици је било 18 чланова од укупно 40 колега који се тренутно налазе по разним тимовима што је само још један показатељ како су досадашњи тимови радили тако да се често не зна ни ком тиму припадамо, а камоли да се у њему ради пуном снагом.

Упитник - инструмент самовредновања

поставио/ла Сл. Јурић 12.04.2016. 14:02   [ ажурирано 12.04.2016. 15:46 ]

уторак, 12. април 2016. година, 12-14
У организацији Тима за самовредновање релаизована је обука о упитнику као инстзрументу самоврденовања у школи. Прво је Драган Прпа изнео основне теоретске поставке упитника и врста питања, обраде података у функцији самовредновања.
Потом је Славица Јурић на практичном примеру приказала Гуглов упитник, његову функционалности, начине приказа резултата. Присутне колеге су одвежбале креирање свих врста питања тако да у спремни за састављање упитника за самовредновање одабраних области у 2015-2016. 
Сви су се сложили да је Гуглов упитник велика олакшица за самовредновање, сређивање и приказ резултата.

Школски органи и стратешки документи

поставио/ла Сл. Јурић 04.04.2016. 16:49   [ ажурирано 06.04.2016. 00:36 ]

4. априла 2016. године 18.30 - 20.00
Након Наставничког већа у оквиру стручног усавршавања у школи одржано је предавање са дискусијом о ударним органима школе, њиховој међусобној упућености једних на друге, повезаности програма и садржаја за које су одговорни,  процедурама и актима којима је регулисан њихов рад и школским документима које доносе и за чије су оставрење су они одговорни:
  • Тим за самовредновање - план самовредновања
  • Стручни актив за развој школског програма - Школски развојни план
  • Стручни актив за школски програм - Школски програм
  • Педагошки колегијум - Годишњи план рада школе
Предавање је прва од две активности  Стручног актива за развој школског програма као наставак на даљем разматрању како да рад стручних органа буде што функционалнији, што једноставнији, подела послова што праведнија у циљу повећања квалитета рада.
Излагање је водила Славица Јурић и Драгана Менчик. Кроз пример једне теме из области Наставе и учења показано је како она од иницијативе Тима за самовредновање постаје тема Школског развојног плана, затим специфичност Школског програма и конкретна активност у Годишњем плану рада. Дискусија је била жучна, са примедбама, изношењима досадашњег искуства, препрекама за ефикасан рад свих органа, предлозима детаља о којима треба мислити уколико се договоримо да од следеће године радимо са мањим бројем органа, али ефикасније.  
Наредна активност заказана је за 13. април 2016. године у 18.30 и обухватиће чланове тимова. Радиће се радионички тако што ће сви тимови да споје своје програме у један већи тим по новом предлогу организације тимова и да покушају да направе план свог рада обједињујући своје планове рада, а програми остају посебни.


Стереотипи и предрасуде

поставио/ла Сл. Јурић 03.03.2016. 07:11   [ ажурирано 03.03.2016. 07:31 ]

4. март 2016. година 13.30 - 14.00
У оквиру стручног усавршавања на нивоу школе учитељице Бранка Радовановић и Драгана Менчик организовале су и радионицу о стереотипима и предрасудама. Изложиле су, прво, информације о значењу речи, а затим кроз две практичне вежбе присутне наставнике провеле кроз последице постојања стереотипа и предрасуда у раду у групи. Циљ радионице је био освешћивање постојања предрасуда и стереотипа како међу нама тако и у учионицу, међу децом, ради промене понашања. Због тога су на крају радионице присутни наставници добили сценарио радионице за рад са децом. 
Радионица о стереотипима и предрасудама


1-10 of 22