Митровдан - ноте на дар 2017.

поставио/ла Сл. Јурић 10. 11. 2017. 01:46   [ ажурирано 22. 11. 2017. 02:24 ]
На Митровдан, 8. новембра 2017.у школској библиотеци
уприличен још један концерт ученика школе за наставнике и родитеље

Културна активност Тима за интерни и екстерни маркетинг

Трећа је година да по замисли Тима за екстерни и интерни маркетинг у оквиру програма културних активности организујемо Митровдански концерт обележавајући на тај начин Дан просветних радника Србије.

Панонски морнар - војвођанске музичке традиције и живот Срба у Угарској

Том приликом музички надарени ученици школе са наставницом музичког Верицом Маливук организују концерт за своје наставнике. Ове године концерт је имао тематски карактер. Водио нас је кроз војвођанску традицију староградске песме и композиција, нотама уносећи ширину и мирис војвођанске равнице у наше мало славље. Поред староградских песама, чули смо и неколико композиција. - староградске и војвођанске песме.
Још једну новину и богатство концерта унели су наставница Ксенија Суђић и ученици 8. разреда који су нам негде на половини концерта представили резултате истраживања речника с краја 18. века и изложили резултате тог истраживање са акцентом на култури одевања и понашања Срба у Угарској тог времена. На тај начин навестили су и јубилеј који нам следи наредне године - 100 година присаједињења Српског војводства матици Србији, а бавећи се темом културе понашања и одевања Срба укључили су се иу још једну акцију школе - вертикалног повезивања ваннаставних активности чија је окосница баш култура понашања и одевања. Лепо је било чуди како су се наши преци некада понашали у различитим ситуацијама, каква су неписана правила била у вези са одевањем и понашањем. Посебно су нас разгалили цитирајући детаље из речника којим су Срби некада у складу са правилима понашања водили рачуна о томе где кога "посаде" да седи.
На музичком плану ту војвођанску традицију и посебност можда је најбоље представљена чувеном Балашевићевом песмом Панонски морнар којом је завршен званични део концерт.

И за наставнике и за родитеље 

Осим наставника, ове године позвали смо и родитеље из Савета родитеља да с нама уживају и науче понешто о животу и понашању Срба у Угарској.
Кроз концерт нас је водила и конферансу читала Јана Тица, ученица 6. разреда.

Море, изгрејала сјајна месечина

Ко су све учесници и како су свирали и певали погледајте на нашем видео-снимку.
На снимку они који нису могли доћи на на обележавање своје просветне славе могу да чују цео концерт, али и да наслуте атмосферу на малом коктелу након концерта који потврђује да је свирка увек најбоља на крају, незванично, кад талентовано "друштво из ћошка" започне нешто за своју душу, па се концерт одужи у неформалној атмосфери дружења и дочека сјајна месечина.
Огрејали смо и ове године душу на тој месечини. Хвала, децо и ученици наши!
Comments