Билингвалне радионице

поставио/ла Сл. Јурић 28. 7. 2015. 13:07
Током школске 2008/09 у школи су факултативно одржаване билингвалне радионице са ученицима којима је матерњи језик словачки и онима којима је матерњи језик српски језик.
Кроз различите активности, играјући се и учећи сваке суботе, у две групе: млађи и старији, деца упознају свој језик и културу са другим словачким језиком, пореде га и уче о другом језику и култури.

Светски дан матерњих језика

УНИЦЕФ је у циљу заштите малих језика који одумиру и очувања матерњих језика, 21. фебруар прогласио за Светски дан матерњих језика. Тај је празник био идеалан мотив за билингвалну групу да прођу кроз радионицу "Лингвистичка екологија и матерњи језик", коју су водиле Славица Јурић и Бранка Радовановић. Ученици су сазнали неке податке о рапидном нестајању језика, од потпуног нестанка до постепеног одумирања. Доведени су у ситуацију да размотре који су разлози за нестајање или одумирање језика, међу којим је у наше време приметан разлог добровољног одустајања од своје језичке говорне праксе и наслеђа, зарад све доминантнијег енглеског. На основу тих података и разматрања могли су да одреде и статус свог језика као малог или великог, препознају и наведу начине на који он одумире, а затим да донесу предлоге, како га могу сачувати. Већина ученика у последњем делу радионице први пут се срела са тумачењем речи коју често чују – глобализација. Процеси глобализације на радионици су стављени у контекст са вечитим сном човека да се сви разумеју и причају истим језиком. Какве то конотације има на њихов матерњи језик и културу изразили су на плакатима "Свет као глобално село обогатио бих нечим својим".
Изложба тих плаката постављена је на изложбеном простору испред библиотеке.
Comments