Културне активности

Библиотека је извориште и уточиште културе. У њој се култура ствара и у њу култура долази. Под културом подразумевамо делокруг делатности везаних са нематеријална добра и духовне вредности. Под културом подразумевамо и облике и модела понашања, навике које сведоче о високом степену свести човека и његову опредељеност за трајне и непролазне вредности. И у једном и у другом смислу, библиотека је право место за неговање културе или култура. У чланцима ове странице извештаваћемо на који начин библиотека доприноси култури ученика, наставника, школе.
Наша школа нема услове за уобичајене културне активности за које је потребан простор већи од класичне учионице. Због тога и све своје прославе и приредбе организујемо најчешће у градском биоскопу или некој другој сали у граду. Ипак, још од свог оснивања када јој је у посети био Бранко Ћопић, кад год може школа је била домаћин и многим другим песницима и писцима, па су тако ученици и наставници могли да чују Весну Петровић Рашу Попова, Тодета Николетића, Љубивоја Ршумовића, Милета Медића и друге. Откако имамо нову библиотеку која може да прими око 100 ученика, многе културн активности не морамо да организујемо ван своје куће. Међу културним активностима у школи издвајамо неколико специфичних и традиционалних.

Светосавске академије

Врло смо поносни што смо први у граду почели да прослављамо Светог Саву по најбољој традицији прослављања Савиндана. У оквиру Светосавских свечаности већ деценију и по на нивоу школе се расписује Светосавски темат из предмета српски језик, историја, ликовна култура и однедавно, верска настава. Наставници се труде да темати оправдају свој заједнички назив, па су теме за конкурсе углавном обједињене истом идејом. Досада су, осим светог Саве, теме обухватиле Космет, ћирилицу, Први српски устанак, Хиландар… На конкурсу из сваког предмета буду додељене по три награде, а из српског језика три за млађи узраст и три за старији узраст. По школским ходницима, кабинетима и другим просторијама и данас стоје најкреативнија, углавном, ликовна решења са овог темата, од макета до слика у разноразним техникама. Литерарни радови углавном буду објављени у школском магазину ТОН, а радови из историје се архивирају у школској библиотеци.


Параде књига

Од школске 2007/08. У дечијој недељи почетком октобра као редовну активност школа је покренула акцију обележавања месеца књиге излазећи у град у дсвојеврсној паради живих књига. Деца костимом, глумом, рецитовањем и игром, илустрацијом представљају одабране књиге и то прикажу у градској библиотеци. Претходно се прошетају кроз центар града. Идеја је, очигледно, била плодотворна и занимљива јер је већ следеће године 2008. Прихваћена од целог града, па су у Паради књига у октобру 2008. Учествовале све основне школе у граду, а главну организацију је преузела градска библиотека, обогативши нашу идеју и разменом књига на тргу испред Новосадске банке. Наши ученици су представили Душана радовића, и, осим млађих ученика учествовали су и старији ученици стриповима и карикатурама насталим по инспирацији Радовићевим делом. параде књига надаље се одржавају као редовна пратећа активност Клуба читалаца.


Божићни/ Васкршњи вашари

У школи се од 2001. крајем првог полугодишта сваке године приређује Божићни вашар. У њему учествују махом ученици млађег узраста. Пред Божић ученици праве разне рукотворине, од честитки и украса до макета и рељефних приказа, и то излажу. Школа тога дана буде отворена за све, највише за родитеље, рођаке и пријатеље, који ученичке рукотворине откупљују. Зарађеним новцем располажу одељенске заједнице: купују музичке уређаје, иконе за своје учионице, или, једноставно, оду на колаче.
Ускоро је започет и Васкршњи вашар са сличним активностима који је много лакше одржати јер је лепо време и столови и ученици се разбашкаре по дворишту, а посетиоци се не гурају по ходницима.


Поезијом к пролећу

поставио/ла Сл. Јурић 21. 3. 2019. 05:55

Светски дан поезије и долазак пролећа обележили су мали рецитатори - 21. 3. 2019.
Рецитаторска секција школе коју воде учитељице Анкица Дамјанов и Светлана Чулић годинама постижу успехе на општинским и регионалним такмичењима. Мали рецитатори које спремају за такмичење повремено учествују на приредбама у школи, па неке од њих чујемо.
На дан пролећа чули смо их све јер су нам приредиле прави поетски час - рецитовали су нам песме које су припремали за такмичење. Слушали су их одабрани другари из 1. и 2. разреда, нетремице, толико је то лепо било. Једна приредба за две војске

поставио/ла Сл. Јурић 5. 10. 2018. 05:39   [ ажурирано 9. 10. 2018. 05:34 ]

3. и 5. октобар 2018.
У Дечијој недељи, једном приредбом дочекали смо и прихватили две мале војске:
наше прваке и другаре са посебним потребама из ОШ "Херој Пинки".

Пилићи или војници

Неко од учитељица које су одавно у пензији рекао је да су четвртаци као студенти наспрам оних који су тек ушли у свет знања и школе. Пријем првака у Дечији савез то може и потврдити.
Наиме, четвртаци припремају приредбу и углавном суверено владају већ познатим простором своје школе и библиотеке, текстом, игром... Учитељица Анкица припремила је рецитаторе и драмске глумце, Станислава мале плесачице са ритмичке секције, а учитељица Мира певаче уштимовала уз хармонику.  Песмом "Здраво војско првака" дочекаше прваке,  а испратише их песмом "Кад си срећан".
Е, та мала војска првака  на почетку је личила пилиће који вреве испод сијалица - својих учитељица Станке, Леоноре, Бранке, више него на војску. Ти наши мали пилићи брзо су се утишали кад су видели другаре који све то што раде, раде због њих. Наградили су их веселим пљеском. На самом крају, кад су се укључили у песму "Кад си срећан" већ су увелико пљескали и табанали као прави мали батаљон војске. Завбрирала библиотека.

Осоколити соколе

Само два дана пре тога истом приредбом и исти учесници приредбе угостили су у истом простору другаре из школе у комшилуку. За разлику од првака они су били врло мирни, све време, а некима је сметала гласна музика, па је ритмичка секција играла више уз сопствени глас, него уз музику. Наравно, и од ових другара добили су аплауз, али су добили и нешто много драгоценије. Добили су лекцију из другојачијости и племенитости. На свом наступу разумели су потребе другог, другачијег од њих који су навикли на буку. Уозбиљили су се, и сами се утишали и прилагодили своју игру и песму, спонтано, без зазора и ега. само неки од њих нису могли сакрити своју тренутну збуњеност.Ако су нам прваци били као пилићи, другари из ОШ "Херој Пинки" личили су на соколе.
Од сокола је настала једна од најлепших речи српског језика - осоколити. У њој је садржана и подршка, и помоћ, и саучешће, и прихватање, и учествовање.
Осоколити морамо и једне и друге - наше прваке и наше прве школске комшије.Митровдан - ноте на дар 2017.

поставио/ла Сл. Јурић 10. 11. 2017. 01:46   [ ажурирано 22. 11. 2017. 02:24 ]

На Митровдан, 8. новембра 2017.у школској библиотеци
уприличен још један концерт ученика школе за наставнике и родитеље

Културна активност Тима за интерни и екстерни маркетинг

Трећа је година да по замисли Тима за екстерни и интерни маркетинг у оквиру програма културних активности организујемо Митровдански концерт обележавајући на тај начин Дан просветних радника Србије.

Панонски морнар - војвођанске музичке традиције и живот Срба у Угарској

Том приликом музички надарени ученици школе са наставницом музичког Верицом Маливук организују концерт за своје наставнике. Ове године концерт је имао тематски карактер. Водио нас је кроз војвођанску традицију староградске песме и композиција, нотама уносећи ширину и мирис војвођанске равнице у наше мало славље. Поред староградских песама, чули смо и неколико композиција. - староградске и војвођанске песме.
Још једну новину и богатство концерта унели су наставница Ксенија Суђић и ученици 8. разреда који су нам негде на половини концерта представили резултате истраживања речника с краја 18. века и изложили резултате тог истраживање са акцентом на култури одевања и понашања Срба у Угарској тог времена. На тај начин навестили су и јубилеј који нам следи наредне године - 100 година присаједињења Српског војводства матици Србији, а бавећи се темом културе понашања и одевања Срба укључили су се иу још једну акцију школе - вертикалног повезивања ваннаставних активности чија је окосница баш култура понашања и одевања. Лепо је било чуди како су се наши преци некада понашали у различитим ситуацијама, каква су неписана правила била у вези са одевањем и понашањем. Посебно су нас разгалили цитирајући детаље из речника којим су Срби некада у складу са правилима понашања водили рачуна о томе где кога "посаде" да седи.
На музичком плану ту војвођанску традицију и посебност можда је најбоље представљена чувеном Балашевићевом песмом Панонски морнар којом је завршен званични део концерт.

И за наставнике и за родитеље 

Осим наставника, ове године позвали смо и родитеље из Савета родитеља да с нама уживају и науче понешто о животу и понашању Срба у Угарској.
Кроз концерт нас је водила и конферансу читала Јана Тица, ученица 6. разреда.

Море, изгрејала сјајна месечина

Ко су све учесници и како су свирали и певали погледајте на нашем видео-снимку.
На снимку они који нису могли доћи на на обележавање своје просветне славе могу да чују цео концерт, али и да наслуте атмосферу на малом коктелу након концерта који потврђује да је свирка увек најбоља на крају, незванично, кад талентовано "друштво из ћошка" започне нешто за своју душу, па се концерт одужи у неформалној атмосфери дружења и дочека сјајна месечина.
Огрејали смо и ове године душу на тој месечини. Хвала, децо и ученици наши!

Нека буде Тесла

поставио/ла Сл. Јурић 24. 2. 2017. 04:21   [ ажурирано 24. 3. 2017. 06:14 ]

У четвртак, 23. фебруара 2017. године у школској библиотеци одржали смо смотру ученичких активности поводом јубилеја рођења
Николе Тесле и Тесли у част.

Смотра или журка, а можда и хепенинг

Иако званичан назив генералне свечаности гласи "Свима свуда где су људи" радни наслов или псеудоним целом догађају дали су сами ученици током смотре. Наиме, смотра је започела ефектом гашењем светла када су у мраку прочитани чувени стихови Теслиног пријатеља, америчког песника Џонсона:
Природа и њени закони, све беше мркли мрак,
Нека буде Тесла, рече Господ, и сину светлости зрак.
Током смотре светло је и случајно гашено, а у делу огледа у кабинету физике, гашено је више пута да би публика боље видела експерименте са електрицитетом. Ученици у таквим ситуацијама, обично подврискују, а на смотри су спонтано и духовито  запомагали: Нека буде Тесла!
Рекох ли да је то била свечаност на којој су сабрани сви радови и приказане све активности које су секције и појединци радили поводом Тесле и Тесли у част. Е, па, тако је замишљено, али захваљујући музицирању ученика који иду у музичку школу и врло шароликом спектру жанрова, послужењу на крају, учешћу публике од 7 до 77 година, где се свирало, певало, и поскакивало, то је била права мала журка. Захваљујући премештању у кабинет физике где су демонстриране појаве и огледи са електрицитетом, интеракцији су публиком, то је био прави мали хепенинг.

Јединствена прича о Тесли сваком учеснику

Журка/ хепенинг трајала је преко два сата и осим пар одраслих чији пример никако не би требало следити, а који су погледали своје дете и напустили догађај, ученици су са занимањем и радо испратили све што је приказано, одреаговали аплаузом на сваког учесника, певали кад се певало,  извештавали кад се од њих тражило да посведоче шта се дешава, појели и попили све што се изнело. Машала. Сваки учесник у догађају добио је јединствену причу о Тесли (нико није добио исту причу) из књиге Симе Тесле "Тесла у причама". Прича има 60 што значи да је учесника било отприлике толико, али нисмо бројали.

Ко је све био и шта је Тесли у част урадио

 • Конферансу су читале и учеснике најваљивале Милица и Лена, ученице 8. разреда.
 • Али, смотра није почела конферансом, него мраком у коме је Лана Рељановић, ученица IV 3 изговорила чувене стихове песника и Теслиног пријатеља Џонсона
 • Конферансијеи су представили радове ликовне секције оба узраста, чији радови су изложени у библиотеци и испред библиотеке
 • Ана Крзман и Маја Вујичић, ученице VIII 3 превеле су кратки анимирани филм о Николи Тесли и пустиле га читајући свој титл.
 • Змајеву песму Тесли одрецитовала је Мирка Клајнер Ђуровић IV3
 • А онда је започео концерт у част Николи Тесли:
  • Милица Вранеш VIII4 - Eтида за Шопена, Е. Григ - клавир
  • Дуња Михајловски VII1 – Непрекидно кретање, К. Бом - виолина
  • Калина Познанов V4 – За Елизу, Бетовен – клавир
 • Радош Радош, ученик IV3, подсетио нас је да је Тесла волео и гусларску песму и одрецитовао нам једну коју је гуслар Перун Перуновић посветио Тесли. 
 • Концертирање:
  • Теодора Томановић V3 – Сонатина, Ф. Кухлау -клавир
  • Николина Попић V2 – Забава, Aнтонио Кано-Куријела – гитара
  • Софија Болтић V2 – Менует, Моцарт - флаута
 • Елеонора Штанди IV1 одрецитовала је једину сачувану Теслину песму "Делови божанског оговарања"
 • Концерт 3
  • Нина Тодоровић, Нађа Јерковић VII4 - комбинација певање и тапшање
  • Марко Крижов VIII1 – Yiruma, Река тече кроз тебе - клавир
  • Јован Томић VIII 4 – Свита контрасти, 5. став, Дербенко - хармоника
 • Ученици из Клуба читалаца направили су малу радио-раму о Теслином детињству. Улоге у радио-драми овако су подељене:
  • Спикер: Дарија Агић IV3
  • Ниџо Тесла -  Никола Демић III3
  • Милутин Тесла, отац - Алекса Почуч III3
  • Ђука Тесла, мајка - Ана Вајагић III3
  • Ватрогасци: Стеван Кнежевић, Лука Луковић IV3
  • Градоначелник: Марко Вујадиновић IV3
  • Стручњак: Владан Васиљевић IV3
  • Девојчице: Ленка Шушница IV3, Маша Малешевић IV3, Лена Гарамхеђи IV3, Ања Бабић IV3
  • Жене: Мирка Клајнер Ђуровић IV3, Јелена Вишекруна III3, Нина Ђурђевић III3, Нађа Милићевић III3, Милица Мрђен III3
Послушајте радио-драму, па процените:
 • Концертирање су наставили:
  • Ленка Јовићевић VI3 – Сиромашни човек (Armer Man), Николај фон Вилм - клавир
  • Сергеј Бељански VIII3 – Мизете, Бах - кларинет
 • Лазар Адамовић IV1 одрецитовао је сонет М. Дошеновића "Никола Тесла"
 • Концерт 5. део
  • Никола Салаи V4 – Напуштена балска дворана, В. Џилок - клавир
  • Алекса Жихлавски VII3 – Козачка игра, украјинска народна - хармоника
  • Матеј Жихлавски V1 – Кончертино, П. Николић - виолина
  • Зорица Шуловић VI3 – Морски пејзаж, В. Џилок –клавир
 • Поему о Тесли Миливоја Поповића одрецитовала је на српском Софија Шкорић, а на енглеском Никола Вјештица, обоје ученици IV3
 • Концерт 6. део:
  • Исидора Карановић и Теа Живковић VIII4 – поп-песме - гитаре
  • Реља Ђорђевић VI1 – Плес лисица, Л. Вајнер- флаута
  • Бојан Ћутило VIII1 – стране поп-песме - гитара
  • Ивица VII4 – Етида, А. Хачатуријан - клавир
 • Маја Вујичић VIII 1 приказала нам је анимирану причу о Николи Тесли коју је превела и синхронизовала.
 • Милица Попадић, ученица IV3 одрецитовала је песму Десанке Максимовић
 • Сви заједно, учесници и публика, отпевали су песму "тамо далеко" инспирисани сазнањем да је то песма коју је Тесла желео да му свирају на сахрани.
 • У кабинету физике, затим, ученици додатне наставе из физике Феђа Ивица, Предраг Косијер,  Лука Лажетић, Мирослав Литвиненко, Миљан Маринковић, Миша Протић, Душан Трифуновић са наставницом Славицом Кременовић приредили су огледе са електрицитетом и струјом.
 • На крају огледног дела музички састав целе ове екипе теслијанаца отпевали су песму "Никола Тесла" састава "Тешка индустрија"
Све ово забележено је оком аматерске камере и можете погледати у видео-репортажи:

Свима свуда где су људи - смотраМонодрама о Јанку Катићу

поставио/ла Сл. Јурић 8. 6. 2016. 11:38   [ ажурирано 9. 6. 2016. 05:44 ]

 уторак, 8. јун 2016. у школској библиотеци 18-18.30

 Мудри и јуначни војвода Јанко Катић
 Текст монодраме: Милован Витезовић
 Глуми: Александар Дунић
 организатор: СО Бачка Паланка

Ученици 7. разреда наше школе имали су јединствену прилику да присуствују правом историјско-драмском часу на коме су могли сазнати много шта: ко је био Јанко Катић, како су текли догађаји у време Првог српског устанка у којима је овај славни војвода био учесник, које су вредности наши славни преци имали; али и како је то бити глумац, колико је потребно да се научи цео текст и колико да се интемпретира; опробати кубуру и друге тајне заната, што глумачког, што војводског. 
Изузетан текст Милована Витезовића и одлична интерпретација Александра Дунића, кога ученици знају из домаћих хумористичких серија, заслужили су да постану литература уз лекције о народној епици и јунацима Првог српског устанка на часовима историје.   
Зато смо драму снимили и наставници и ученици ће је моћи узети у библиотеци. 
Овде постављамо неколико фоотографија и интервју ТВ УБ са глумцем који образлаже врдености монодраме. 
Овако смо слушали Јанка Катића 

Мудри и јуначни војвода Јанко Катић


Овако говори Александар Дунић о лику који је глумио


За сваког по нешто

поставио/ла Сл. Јурић 12. 5. 2016. 15:01   [ ажурирано 12. 5. 2016. 16:38 ]


Поводом Дана школе ученици школе који су музички надарени у сарадњи са наставницом музичке културе, припремили су концерт за другаре и наставнике. За разлику од митровданских концерата, овај је први који је одржан на отвореном, у дворишту школе, са разгласом, а било је и електричних гитара.
Ученици су припремили неколико блокова музике: етно, рок и популарна (поп и евергрин). За сваког је било по нешто! Одлична енергија, млади и лепи довољни су били сами себи. Ипак, уз бољу организацију и маркетинг у концерту је могло уживати и више наставника и више ученика.
До неке нове прилике делић атмосфере и репортоара можемо преслушати и погледати на аматерском снимку:

И песма и стих - М. Петров

поставио/ла Сл. Јурић 4. 12. 2015. 09:30   [ ажурирано 12. 9. 2017. 05:16 ]

петак, 4. децембар 2015. у школској библиотеци 
 Најмлађи у школи, ученици првог и другог разреда упознали су се са песникињом Мирјаном Петров чије збирке поезије имамо у библиотеци јер нам их је при последњој сличној посети поклонила. Сада је ту збирку обогатила новом, илустрованом књигом стихова. 
Између два дружења, овог и оног пре 4-5 година, песникиња је као каква чаробница, пропевала. Тихим гласом својој младој публици браћа се певајући. То је на децу деловало као магија - нетремице су гледали у песникињу као хипнотисани, цео час. 
Деца често узимају препознатљиве ружичасте збирке привучени опремом, полетношћу стихова и ведрином наслова. 

Песма или стих - Мирјана ПетровићНаставнику на дар 2015.

поставио/ла Сл. Јурић 12. 11. 2015. 14:58   [ ажурирано 9. 5. 2016. 12:02 ]


Концерт ученика школе ове године уприличен је између Митровдана - Дана просветних радника и Дана примирја, 10. новембра 2015. године у предвечерњим сатима. 
На концерту је било 7 учитеља и 8 наставника, па да није било и неколицине родитеља, било би више учесника него оних којима је као дар музика поклоњена. 
Да ли је дар био толико лош колико одзив, или је нешто друго у питању посведочиће снимак концерта.
 

Митровдан - наставнику на дар 2014.

поставио/ла Сл. Јурић 3. 11. 2015. 02:32   [ ажурирано 12. 11. 2015. 14:49 ]

7. 11. 2014. 

 Културолошка тема године - музика

Културни програм школе предвидео је Школским програмом да се у наредне четири године свака година обележи неком важном култоролошком темом: музика, лепо понашање, визуелне уметности, култура одевања. За школску 2014/2015. годину одабрали смо највеличанственију тему - музику. .

Музичка скала емоција

 Желећи да сазнамо каквим потенцијалима располажемо, током септембра направили смо попис ученика који вежбају свирање на неком инструменту у Музичкој школи "Стеван Христић", некој приватној школи или самостално, певају у хору или у КУД-у "Коста Абрашевић". Осим што су се изјаснили, ученици-музичари обележили су на скали емоција која осећања могу да искажу инструментом или гласом и записали каква расположења музицирање у њима изазива.
Тако смо дошли до података да школа има мноштво хорских гласова, 11 хармоника, 5 виолина, 3 флауте, 8 тамбура, 3 кларинета, 5 гитара и чак 27 клавира. Ова дружина може да искаже баш сваку нијансу на скали емоција, и ученици су их великодушно бирали у широком спектру, те прибележили махом позитивна расположења која у њима изазива музицирање.

 Први концерт у години музике

Силину емоција сабрали смо и усмерили на Митровдан и уприличили први у низу планираних концерата. За ову прилику 25 ученика је увежбало класична дела по свом избору и частило наставнике јединственим концертом у просторијама школе обележавајући на тај начин и Дан просветних радника. Ово је био први концерт овакве врсте, а планирамо да их током године буде још неколико. 
 

Ликовна колонија

поставио/ла Сл. Јурић 28. 7. 2015. 14:39

Дан школе 2014. обележен је и ликовном колонијом.
У оквиру обележавања Дана школе 13 . маја, који се 2014. прослављао сукцесивно, активностима целе седмице, уприличена је још једна ликовна колонија какве повремено организујемо у сарадњи са удружењем ликовних аматера. Овај пут организована је у сарадњи са родитељима. Учествовали су ученици наше школе , родитељи наших ученика и чланови Удружења ликовних стваралаца „ Петар Томић “ из Бачке Паланке . Ликовна колонија се одржавала у библиотеци наше школе .
Многе идеје су брзо оживеле на сликарским платнима . Нашим малим сликарима драгоцену помоћ су пружали искусни сликари . Брзо се осетила атмосфера задовољства , пријатности и сарадње какву само уметност може да донесе.
До новог стваралачког сусрета  уживаћемо у њиховим сликама на зидовима наше школе.

1-10 of 13