Четири века Шекспира

поставио/ла Сл. Јурић 13. 1. 2016. 19:12   [ ажурирано 23. 1. 2017. 06:28 ]
William Shakespeare, 1564 - 1616, an English playwright, poet and actor, Historischer Kupferstich, Portrait von William Shakespeare, 1564 - 1616, ein englischer Dramatiker, Lyriker und Schauspieler
Вилијам Шекспир (1564 - 1616) вероватно је највећи драмски писац наше ере. Године 2016. навршава се четири века од његове смрти, а он је једнако актуелан не само у Енглеској или на енглеском говорном подручју, него посвуда. То непостојање времеснких и географских ограничења за разумевање и рецепцију Шекспира један је од показатеља да је својим трагедијама и комедијама допро до нечег универзалног дубоко људског.
Поводом овог јубилеја у школској библиотеци уприличена је изложба књига Виљема шекспира и о Шекспиру које библиотека поседује, одржани су занимљиви часови енглеског језика и квиз о Шекспиру за ученике 7. и 8. разреда.
Тако је истовремено обележем и Митровдан - Дан просветних радника.
8. новембар 2016.
На часовима редовним енглеског језика у школској библиотеци ученици који похађају додатну наставу упознали су остале са животом и радом Шекспира, а затим су сви заједно гледали занимљив образовни филмић и Шекспиру. Филмић представља својеврсни туристички поход кроз кућу Шекспира, позориште Глоб и остала места везана за живот и рад овог великана, а на овај пут воде их двоје вршњака из Лондона и, наравно, све причају на енглеском. Ово двоје вршњака држали су пажњу ученицима пуних 25 минута након чега је наставник Слободан Кисин кроз дијалог са ученицима проверио шта су запамтили.
Ученици додатне наставе затим су направили пано који је садржао основне податке о животу и раду Шекспира и који је у кабинету енглеског језика служио као подсетник ученицима који су се добровољно пријавили да учествују у квизу о Шекспиру. По речима наст. енглеског језика Слободана Кисина ученици су на квизу показали завидан ниво знања.


Викторијански човек Шекспировог доба није био бољи или лошији од нас данас или од оних пре њих; није био ни острашћенији нити се смејао слађе; није био мудрији нити луђи него човек уопште. Имао је Шекспира и то је највећа његова предност.  
Презентација са цитатима нас подсећа на неке од тих универзалија, дубоко људских, сувише људских.

Comments