Културно наслеђе Европе

поставио/ла Сл. Јурић 15. 5. 2018. 04:06   [ ажурирано 15. 5. 2018. 04:06 ]
На основу договора Европског парламента и Малте 2018. година 
биће обележена као година европског културног наслеђа.
Идеја о “Европској години културног наслеђа” први пут је истакнута 2014. године, а Европска комисија ју је формално представила у августу 2016. Требало је још годину дана да се коначно изађе са званичним саопштењем Европске комисије да ће 2018. година бити та година. 
Главни циљеви проглашења 2018. “Годином европског културног наслеђа” јесу промовисање културне различитости, интеркултурног дијалога и друштвене кохезије, истицање економског доприноса културног наслеђа развоју културе и креативних сектора, укључујући мала и средња предузећа, те локални и регионални развој. Такође, жеља је да се нагласи улога културног наслеђа у спољним односима ЕУ, а између осталог, то се односи и на допринос превенцији конфликата, постконфликтном помирењу и обнови уништене културне баштине.

Косово - моменат у цивилизацији

Последњи задатак - обнова уништене културне баштине,  отвара изгледе иа за српску културу у оквиру европске културе, пре свега на хиљаде уништених светиња на Космету. 
Крајем 2017. године млади српски режисер школован у канади снимио је документарни филм "Косово - моменат у цивилизцији" који је Европа видела. Филм управо говори и о невероватном дивљаштву који се дешава у 21. веку на најстаријем и најцивилизованијем континенту, како волимо да имамо представе о Европи.

Comments