Изложбе‎ > ‎

Карикатурама до чистоте језика

поставио/ла Сл. Јурић 23.02.2018. 05:04   [ ажурирано 06.03.2018. 03:55 ]
Поводом Светског дана матерњег језика - 21. фебруара 2018.
формирали смо изложбу карикатура и цртежа Бојана Јокановића 
која ће трајати током марта и коју ће пратити радионице на часовима српског језика

О аутору карикатура

Бојан Јокановић (1985- ) дипломирани јетеолог , професор православне веронауке и ђакон у спомен-храму Рођења Пресвете Богородице и храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју.
Карикатура и цртеж су његов хоби. Циклус о Сизифу који се бори за очување и чистоту српског језика настао је као резултат ауторове тежње да кроз шалу поучи младе како да очувају језик, освесте и избегну најчешће грешке у говорењу и писању.
Бојан је био расположен да у договору са библиотекарком пошаље своје слике фотографисане и скениране и одобри да школа штампа и уприличи изложбу.

О радионици поводом изложбе

на почетку часа ученици су укратко упознати са аутором и биографским занимљивостима које су довеле до стварања циклуса карикатура; сазнају и ко је Сизиф и откривају сами какве везе има са правописом у овој ситуацији. 
Затим се деле у две или више група, обилазе изложбу тумачећи сликарски поступак и правописно правило исказано на карикатури. 
Након прегледа изложбе ученици седају и тада им се излаже идеја о наставку акције за чистоту језика и правилно писање тако што ће се и сами укључити у акцију. Зато се разговара о најчешћим грешкама које сами или њихова околина чини, идејама како да се то наслика. 
Следећи корак јесте да ученици нацртају то што су смислили и донесу у библиотеку на нашу изложбу при чему на сликамаа не треба да буду правила која већ постоје на Бојановим карикатурама. 

О учесницима и посетиоцима

Сви ученици школе пролазе радионицу било са библиотекарком, било са својим наставницима српског језика. 

Comments