Изложбе‎ > ‎

Карикатурама до чистоте језика

поставио/ла Сл. Јурић 23. 2. 2018. 05:04   [ ажурирано 12. 4. 2018. 01:19 ]
Поводом Светског дана матерњег језика - 21. фебруара 2018.
формирали смо изложбу карикатура и цртежа Бојана Јокановића 
која ће трајати током марта и коју ће пратити радионице на часовима српског језика

О аутору карикатура

Бојан Јокановић (1985- ) дипломирани је теолог , професор православне веронауке и ђакон у спомен-храму Рођења Пресвете Богородице и храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју.
Карикатура и цртеж су његов хоби. Циклус о Сизифу који се бори за очување и чистоту српског језика настао је као резултат ауторове тежње да кроз шалу поучи младе како да очувају језик, освесте и избегну најчешће грешке у говорењу и писању.
Бојан је био расположен да у договору са библиотекарком пошаље своје слике фотографисане и скениране и одобри да школа штампа и уприличи изложбу.

Образовни циљеви изложбе

Изложбу карикатура приступили смо и користили је са вишеструким циљевима:
 • да се упознамо са културним контекстом у којем су карикатуре настале (Сизиф и његов посао, стање српског језика у актуелном тренутку, ијекавски и екавски изговор српског језика);
 • да увидимо обележја карикатуре као сликарске врсте и упоредимо са цртежима и илустрацијама које сами стварамо;
 • да откријемо правописно правило на карикатури, односно грешку која је илустрована и против које се Сизиф бори;
 • да се подсетимо и осталих грешака и изговору и писању које сами правимо или их препознајемо у свом окружењу и издвојимо оне које најчешће правимо или срећемо;
 • да осмислимо визуелно решење правописних правила, тј. истицања грешака и исправног начина писања и говорења примера којих нема на изложби карикатура Б. Јокановића, а ми смо их сами правили или уочили у животу, на медијима.
 • да продужимо и допунимо визуелни правописни приручник правећи своју изложбу илустрација, карикатура, стрипова или плаката најважнијих правила и најчешћих грешака и тако утичемо  на чистоту језика.  

О активностима на изложби

Да бисмо постигли те циљеве изложба није сведена на пуке посете, него је подразумевала читав низ активности, у којима су ученици учествовали делимично или потпуно, у зависности од узраста.
 • На почетку часа при доласку на изложбу ученици су укратко упознати са аутором и биографским занимљивостима које су довеле до стварања циклуса карикатура; сазнају и ко је Сизиф и откривају сами какве везе има са правописом у овој ситуацији.
 • На једном примеру карикатуре, које наставник/библиотекар одабере у зависности од узраста ученика, заједнички са ученицима тумачимо уметнички поступак и образовни ефекат на карикатури: шта је приказано на карикатури, шта је правописно  погрешно, како је осликано, шта ради Сизиф и како је истакнуто исправно решење.
 • Ученици се затим деле у две или више група и прилазећи изложби са различитих страна или смерова прегледају слику по слику, тумачећи је и препознајући правописна правила на њима.
 • Након прегледа изложбе седају и износе своје утиске:  које су своје грешке или грешке својих другара препознали на изложби; које још грешке праве они или њихово окружење, а нису приказане на карикатурама... Разговарају како би те грешке или језичке ситуације визуелно приказали да би утицали на оне који те грешке праве да их више не праве.

Идеје за "дописивање"

Након изложбе на часовима ликовне културе, српског језика, неке секције или додатне наставе ученици појединачно или у групама учествују у дописивању Бојановог својеврсног визуелног правописног приручника. Ученици у зависности од узраста, својих интересовања и способности могу да спроведу следеће идеје.
 • Најмлађи могу да праве одељенске плакате са истакнутим правописним правилима или најчешћим грешкама (на пр. писање великог слова).
 • Старији могу да осмисле стрипове у којима разрешавају одређене правописне дилеме и језичке ситуације које примећују на улици, у јавној употреби језика, у медијима...
 • Сви могу да илуструју одређене честе грешке у изговору и писању која нису обухваћена Бојановим карикатурама.
 • Одељења или групе ученика могу да направе серију илустрација, карикатура или стрипова уводећи неког свог јунака уместо Сизифа (неки други јунак може да буде постојећи, на пр. Вук Караџић, Марко Краљевић или да сами смисле свог јунака који се бори за чистоту језика).
 • Старији ученици могу да предузму истраживање и свом граду и фотографишу јавне натписе и слично у којима су садржане правописне, ортографске и стилске грешке, одштампају их и направе колаж од фотографија и на њој или поред ње унесене исправке коректорским знацима, објашњењем или сликом и симболима друге врсте. 

Материјали за рад

Препоручујемо мотивационе материјале и материјале за рад на дописивању:
 • Уз карикатуре Б. Јокановића налазе се пластифицирани неколики цртежи и илустрације ученика из књиге К. Степановића и М. Станића "Извините, извинуо сам се".
 • За стрипове се могу користити разговори о језику које је осмислила Виолета Бабић, а објавио Креативни центар у три књиге: "365 језичких цртица", "366 језичких цртица", "367 језичких цртица".
 • Као подстицај за стрип-табле можемо користити књигу Љубице Прћић "Правопис у стрипу" (Нови Сад, Змај, 2000).
 • За идеје које недоумице и грешке се могу илустровати можемо користити Клајнову књигу језичких недоумица као и било који други приручник сличног типа који постоји у школској библиотеци.
 • Најприступачније је, свакако, користити неке од сајтова и портала намењених језику (Српски језички атеље, Описмени се= међу којима је најпоузданији сајт Језикофил јер га уређују стручњаци из Института за српски језик.

О учесницима и посетиоцима

Изложбу су посетили сви ученици школе осим неких осмака које наставници нису желели довести јер су проценили да их то не занима. Истовремено, изложбу су посетили ученици 1. и 4. разреда гимназије и врло их је занимало. У наредним активностима ученици су требали да се допишу и своје радове донесу на пралелну изложбу ученичких радова инпирисаних изложнбом Бојанових карикатура. До краја изложбе карикатуре своје радове доносили су ученици предметне наставе, гимназијалци раде на њима, а своје радове уопште нису донели ученици предметне наставе наше школе. Радове ученика разредне наставе и гимназијалаца ускоро ћемо поставити, а фотографије настале на посетама изложби погледајте у албуму:  https://photos.app.goo.gl/AiYF4wBU1oxcs8xi1  
Пројекцију слајдова покрените кликом на дољу слику.


Comments