Изложбе‎ > ‎

Ђачке униформе

поставио/ла Сл. Јурић 14. 5. 2018. 06:08   [ ажурирано 14. 5. 2018. 07:23 ]
10. мај 2018 - крај школске године 2017-18.

Поводом Дана школе у школској библиотеци Клуб читалаца поставио је занимљиву изложбу ђачких униформи. Били су инспирисани током посете Педагошком музеју,  у оквиру својих ствараоница о култури понашања и решили да завршну активност својих ствараоница посвете ђачким униформама. 
Невелика изложба има неколико тематских експоната:
  • ђачке униформе (тзв. кецеље) из 70-их и раних 80-их година, међу њима и пионирска капа и марама.
  • фотографије ученика и одељенских заједница и група са униформама: ђачким, униформама организација, са  слетова и различитих ђачких клубова; 
  • цртеже ученика са предлозима модела модерних ђачких униформи.
Неколицина наставника и родитеља чува на доступном месту своје старе фотографије, па су их донели. Међу фотографијама, највише нам је интерсовања изазвала фотографија са слета 25. маја 1976. када је у Паланци преноћила штафета младости. Ученици школа масовно су учествовали у сету и сви се сећају црно-наранџастих дресова са сукњицама. Прав је штета што те фотографије нису у боји. 
Изненадило нас је што има родитеља који чувају и своје ђачке униформе па се на изложби нашло чак 5 униформи за све узрасте (од најмањих до повеликих) и за сва годишња доба (с кратким рукавима и с дугим). Посебно је сарадљива била родитељка Силвана Јосић, Доротеина мајка, која еј донела своје униформе, фотографију и пионирску капу и мараму.

Општељудске вредности у пионирској заклетви

За ову прилику учитељица Добрила доказала је и показала шта значи добра пионрска емморија и наизуст нам издиктирала, без икакве припреме и без застоја) пионирску заклетву. 
Изненадили смо се колико је та заклетва стручно сажела неке опште људске вредности и личне одговорности и у 8 ставки обухватила оне које полазе од микрокосмоса до целог човечанства.  Зато ту заклетву  доносимо онако како је се сећа учитељица Добрила.

Данас када постајем пионир дајем часну пионирску реч да ћу:
  • марљиво учити и радити; 
  • поштовати родитеље и старије; 
  • бити веран и искрен друг који држи дату реч; 
  • да ћу волети нашу домовину, самоуправну СФРЈ; 
  • чувати братство и јединство свих њених народа и народности; 
  • и ценити све људе света који желе слободу и мир!
Уверите се и сами - само мало измените делове који се односе на домовину,  преформулишите братство и јединство (звучи демоде) у поштовање различитисти невезано за народност или нацију, и добићете не само вечите и општељудске вредности, него и политички коректну заклетву.

Comments