Изложбе


Изложбени простор испред библиотеке омогућава нам да обично двапут годишње поставимо изложбе посвећене јубилејима те године или некој другој актуелној и важној теми. Како се изложбе посвећене јубилејима поклапају са облашћу о важним датумима и јубилејима, то овде постављамо изложбе које нису праћене другим активностима као и продајне изложбе.
 

Карикатурама до чистоте језика

поставио/ла Сл. Јурић 23.02.2018. 05:04   [ ажурирано 06.03.2018. 03:55 ]

Поводом Светског дана матерњег језика - 21. фебруара 2018.
формирали смо изложбу карикатура и цртежа Бојана Јокановића 
која ће трајати током марта и коју ће пратити радионице на часовима српског језика

О аутору карикатура

Бојан Јокановић (1985- ) дипломирани јетеолог , професор православне веронауке и ђакон у спомен-храму Рођења Пресвете Богородице и храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју.
Карикатура и цртеж су његов хоби. Циклус о Сизифу који се бори за очување и чистоту српског језика настао је као резултат ауторове тежње да кроз шалу поучи младе како да очувају језик, освесте и избегну најчешће грешке у говорењу и писању.
Бојан је био расположен да у договору са библиотекарком пошаље своје слике фотографисане и скениране и одобри да школа штампа и уприличи изложбу.

О радионици поводом изложбе

на почетку часа ученици су укратко упознати са аутором и биографским занимљивостима које су довеле до стварања циклуса карикатура; сазнају и ко је Сизиф и откривају сами какве везе има са правописом у овој ситуацији. 
Затим се деле у две или више група, обилазе изложбу тумачећи сликарски поступак и правописно правило исказано на карикатури. 
Након прегледа изложбе ученици седају и тада им се излаже идеја о наставку акције за чистоту језика и правилно писање тако што ће се и сами укључити у акцију. Зато се разговара о најчешћим грешкама које сами или њихова околина чини, идејама како да се то наслика. 
Следећи корак јесте да ученици нацртају то што су смислили и донесу у библиотеку на нашу изложбу при чему на сликамаа не треба да буду правила која већ постоје на Бојановим карикатурама. 

О учесницима и посетиоцима

Сви ученици школе пролазе радионицу било са библиотекарком, било са својим наставницима српског језика. 

Наши преци - краљеви и свеци

поставио/ла Сл. Јурић 26.01.2018. 04:20   [ ажурирано 26.01.2018. 04:28 ]

Изложба плаката и круна

Од радова са Светосавског темата  који еј био посвећен јубилеју првог српског краља формирана је изложба плаката и круна у школској библиотеци.

Изабери најлепшу крнуну

Ученицима су најзанимљивије круне, а има их свакавих, заиста: принцезастих и бајковитих до правих средњовековних за хришћанске владаре. Посламтарчи се тешко сложе о томе која је најлепша па свако иам своју омиљену круну.  
Најлепша круна (по избору библиотекарке) има илустрације свих Немањића, а направио ју је Душан Баљ ученик II 3.
Одаберите и ви своју омиљену круну.Од митолошке до хришћанске Србије

поставио/ла Сл. Јурић 22.12.2017. 05:28

Поводом јубилеја крунисања првог српског краља Стефана Провенчаног
уприличена изложба у ходнику испред библиотеке
Уобичајено је већ да се двапут годишње постави изложба на паноима испред библиотеке. Та је изложба обично посвећена јубилејима у текућој години. размишљајући како да обележимо 8 векова од крунисања првог српског краља, а да не добије политичку ноту поводом уређења (краљевина - република) решили смо да јој дамо верско-културолошку ноту и поставимо главна достигнућа српске културе у предхришћанском и хришћанском периоду, а то се отприлике и поклапа са Немањићима као првом српском династијом. 
Слике испод показују неке до њих,а  највише је интересовања изазвали су стари српски називи за месеце у години.


Из Теслине лабораторије ума

поставио/ла Сл. Јурић 02.02.2017. 05:14   [ ажурирано 02.02.2017. 06:07 ]

фебруар 2017.
Од пробраних ликовних и калиграфских радова, макета и модела, као мапа ума који су инспирисани теслиним делом за добробит људи формирана је изложба у холу испред библиотеке, односно у самој библиотеци.
групни рад неколико ученица 4-3 одељења учитељице Драгане Менчик
Од пробраних ликовних и калиграфских радова, као мапа ума који су инспирисани теслиним делом за добробит људи формирана је изложба у холу испред библиотеке. Међу калиграфским радовима су и награђени на Светосавском темату, а најлепши смо издвојили на врху и по поруци и визуелном ефекту, иако није награђен јер није реч о калиграфском писању.

Из Теслине лаборатрије - изложба


У библиотеци је формирана изложба макета и модела којима ученици представљају Теслине радове и идеје за напредак човечанства.
Човечанство су ученици симболично представили округлим пињатама на којима су представљали Теслине идеје из области одрживог развоја. Међу радовима је и један модел Теслиног калема. Међу радовима су и награђени на Светосавском ликовном темату.
 

Свима свуда где су људи - изложба


Пупинизација

поставио/ла Сл. Јурић 09.05.2016. 12:03   [ ажурирано 12.05.2016. 15:54 ]

понедељак, 9. мај 2016. година, школска библиотека, 15.30 - 16.00  
Поводом Дана школе отворена је изложба о Пупину заједно са макетама и инсталацијама Феђе Ивице, ученика VI 4 разреда. Изложба је само последица вишемесечног рада Клуба читалаца који се радом на Пупиновој аутобиографији "Од пашњака до научењака" укључио у образовну пупинизацију започету у 2015. години, години Пупина по одлуци Унеска. 
Отварање изложбе било је намењено, пре свега, наставницима јер ће ученици након изложбе долазити на радионице до краја школске године. 
Изложбу су отворили ученици Клуба читалаца Маша Ерцег, Милан Гњатић и Милица Балаш. Поред аутора инсталација и макета Феђе Ивице и библиотекарке, на отварању је, нажалост, било свега пет   посетилаца наставника (поименице: Ксенија Краљ, Гордана Вујовић, Мира Карановић, Павле Сешић, Сања Савић) . Осталима били скраћени часови због прослава Дана школе, па нису имали времена да дођу или остану у школи. 
То нас није сметало да овај догађај забележимо оком камере и фото-апарата. 

Отварање изложбе о Пупину

Након отварања изложбе, учесници и посетиоци прешли су у кабинет физике где је одржан јавни час са огледима - мали фестивал знања из физике у част Пупину.

Сонет Пупину

Пупину у част Давид Бајић, ученик 6/4 компоновао је Сонет Пупину (текст Миливоја Дошеновића), а другарице из разреда Николина Тодоровић и Нађа Томић, као и разредна, наставница музичког васпитања Верица Маливук, помогли су му да одсвира и отпева. Послушајте!

Сонет ПупинуАна Франк - изложба и радионице

поставио/ла Сл. Јурић 08.04.2016. 05:35   [ ажурирано 08.04.2016. 14:50 ]

Укључујући се у пројекат 
Дани сећања - Читамо и пишемо са Аном Франк организације Terraforming и Народне библиотеке Србије имали смо прилику да истовремено обележимо и годишњицу бомбардовања Београда 6. априла 1941. године, подсетимо се шта све може да учини фашизам и освеженим сећањем учинимо свој мали људски дуг да до тога никада више не дође. 
Активности у оквиру пројекта одвијале су се следећим распоредом, помало прилагођеном потребама наше школе:
 • посету школској библиотеци у трајању од једног школског часа
 • заједничко гледање кратког документарног филма о Ани Франк и околностима у којима је живела и страдала
 • разговор о одгледаном филму прилагођен узрасту ученика који води библиотекар или наставник о темама: пораст и фазе зла, мотив издаје, разлике међу људима...
 • подела у три групе које прегледају изложбу: 
  • Добри војници штите друге, не малтретирају их и не прогањају, па су зато проучавали како су се појавни облици фашизма развијали од обележавања Давидовом звездом до уништавања у концентрационим логорима; упоредо са тим подацима прате како је настала и живела Анина породица од венчања њених родитеља, њеног рођења, преко живота у Немачкој до бега у Амстердам 
  • Анине другарице прегледају како је изгледала Анина соба, шта је Ана радила, како је писала, о чему је сањала, 
  • Праведни инспектори прегледају кућу, скровиште, податке о другим скровиштима Јевреја, утврђују помагаче у Анином случају, услове живота у скровишту и логорима 
 • извештавање о ономе шта су групе сазнале и размена искуства
 • подела умноженог материјала (пробраних страница) и писање у вежбанке - започиње се у библиотеци, а коже бити добвршено на редовном часу, ЧОС-у, за домаћи...
Осим ученика 1. разреда који су још мали и ученика 4. и 6. разреда који су прошле године гледали изложбу у нашој градској библиотеци са наставником Предрагом В. и учитељицама, сви су ученици погледали изложбу и у радионици учествовали. У гостима су нам били и основци из ОШ "Браћа Новаков" из Силбаша.
Документарни филм о Ани Франк гледан је нетремице, а најмлађи су тражили да га гледају поново. После филма - мук који би ко зна колико трајао да одрасли не прекину и позову на разговор. Кроз разговор са ученицима често смо били у прилици да актуализујемо нежељене фашисоидне облике понашања, или дискриминаторске ставове увиђајући да нежељени облици понашања често почињу од обележавања, етикетирања других, преко позива на одмазду,  затим и одмазду. Ученици су лако препознавали и присећали се таквих облика понашања у школи, на улици, у медијима, на утакмицама, у граду... 
Верујемо да  ће лекција коју су добили и преживели са Аном, утицати на њих да буду бољи људи и да исправљају себе сећајући се невиних жртава.
Јелена је фашизам доживела као врсту срама и симболично се сакрила иза маске коју је нацртала и окачила на себе:


Изложба уџбеника

поставио/ла Сл. Јурић 23.03.2016. 15:20   [ ажурирано 23.03.2016. 15:41 ]

среда, 23. март 2016. година
У складу са новим Законом у уџбеницима и другим наставним средствима и препорукама МПН промотивне примерке уџбеника више не добијају наставници лично, него издавачке куће поклањају школским библиотекама комплете или појединачне уџбенике. У библиотеци наставници, родитељи могу да прегледају уџбенике и старешинама дају своје мишљење.
Зато је уприличена изложба уџбеника која је била отворена за родитеље у среду, 23. марта 2016. године од 16 до 20 сати. Родитељи су обавештени, али су били слабо заинтересовани. 

По мишљењу ученика Логос је најбољи 

Група ученика 8. разреда која се затекла у библиотеци и помогла библиотекарки да формира изложбу, изнела је своје мишљење и писмено. Ево неколико њихових записа који недвосмислено упућују да Логос нуди уџбенике по мери ученика:
 • Логос ми се јако свиђа јер има пуно слика преко којих можемо да учимо, због изгледа страница и зато што је све добро објашњено. Клет ми се баш и не свиђа јер није увек добро објашњено, нема толико слика, а преко слика најбоље памтим. Едука ми се свиђа за српски језик. Српски би могао да се промени.
 • Најбоље су књиге Логоса због много слика. Не свиђају ми се Клетове књиге из српског језика јер граматика нема пуно примера и објашњена. У читанки нема пуно задатака и питања за помоћ. За српски је боља Едука. Заводова књига из биологије ми се не свиђа.
 • Књиге које користимо за школу по мом мишљењу су веома добре. Најбољи издавач је Логос. Биологија издавача Герундијум је одлична. Волела бих да променимо књиге из српског језика.
 • Јако ми се свиђа географија, историја издавача Фреска. Од Логосових књига добре су физика и хемија. Клет ми еј досадио јер је већина уџбеника из те издавачке куће. 
Изложба ће бити постављена и наредне седмице да је могу погледати наставници, а затим ће уџбеници бити приклоњени на полице где су такође доступни за преглед, али нису на централном месту у библиотеци.


Три културе, три великана

поставио/ла Сл. Јурић 29.01.2016. 16:10   [ ажурирано 22.06.2016. 15:15 ]

Календарска 2016. година донела нам је два велика јубилеја у области књижевности: век од смрти Петра Кочића, и 4 века од смрти Вилијема Шекспира. Кад томе придружимо и јубилеј из блиске словачке културе који је почео 2015. године и преноси се и на 2016. годину, онда имамо и трећи важан јубилеј. 
То је био разлог да изложбени простор испред библиотеке посветимо овим трима културама и њиховим јубилејима, тим пре што су то језици кој се у школи проучавају: 
 • српска култура представљена је илустрованим ћириличним писмом и паноом о Петру Кочићу
 • енглеску културу представљена је илустрованим енглеским алфабетом и приказом Шекспировог живота
 • словачка култура представљена је словачком абецедом и приказом живота Људевита Штура

Јубилеји 2016Насловне странице буквара

поставио/ла Сл. Јурић 22.01.2016. 21:28   [ ажурирано 12.09.2017. 05:22 ]

Током новембра и децембра 2015. године ученици 5. и 6. разерад на часовима ликовне културе осмишљавали су насловну страницу најстаријег српског буквара - Савиног буквара. На тај начин укључили су се у акцију Клуба читалаца посвећену првој писмености и букварима. Пробране радове изложили смо на два паноа у школској библиотеци. Ученици су били инспирисани, па су осим насловних страница давали идејна решеа и за остале странице. Ликовна и визуелна писменост ученика је на завидном нивоу што показују технике рада са чајем да би дочарали архаичност хартије. Но, библиотечка писменост је изостала, па тако готово да нема рада у коем насловна страница садржи податке о години и месту издања. 

Насловне странице буквара - изложба
Изложба буквара

поставио/ла Сл. Јурић 12.11.2015. 15:04   [ ажурирано 30.11.2015. 15:10 ]


уквари нису само средства за елементарно описмењавање, него и сведочанство континуитета писмености у једној култури, поготово ако се нађу на изложби и тај континуитет покажу и докажу. Тога је био свестан Педагошки музеј када је 2010.године на Савиндан отворио изложбу Буквари и букварска настава код Срба, затим, све до данас, сели је по градовима и земљама где живе Срби. 
И док је изложба Педаошког музеја демонстративног карактера, са великим паноима и експонатаима у стаклу, дотле је наша мала изложба састављена махом од приватне збирке буквара учитељице Гордане Јовановић из Ниша, жива, блиска, опипљива. На малој изложби 50-ак буквара, они се могу отворити, проучити, препознати, допустити емоцијама да погађају шта је на следећој страни; о њима и поводом њих се може одржати радионица или предавање о чему год хоћете. Јер, буквар није само први школски уџбеник, он има и своје пренесено значење и представља фундментална и прва знања многих области науке и живота које не можемо савладати док не не научимо прво азбуку и писмо буквално, односно док не стекнемо прво алфанумеричку писменост. Зато ће наша изложба бити само повод за стицање нових сазнања о другим писменостима, вештинама и знањима којим врата отвара елементарна писменост.
То не значи да изложба не обраћа пажњу на историјски значај буквара, те је почасно место на изложби остављено управо за први сачувани буквар инока Саве у фототипском издању са пропратним текстовима које је публиковао Службени гласник.  Немрно кажемо "први сачувани" буквар јер први буквар је први само зато што знамо за њега, а његова модерност говори да су Срби и пре тог 16. века вероватно имали приручнике за учење писања и читања. Један од циљева образовних активности поводом изложбе јесте да ђаци схвате да није Вук творац ни азбуке ни ћирилице, како им се често омакне у одговорима, и да култура којој припадају има дугу традицију писмености, па и кроз периоде када ју је било врло тешко стећи. 
Отварање изложбе 10. новембра 2015. у школској библиотеци школе, са пригодном приредбом за наставнике и госте, требало је да наговести тај дубљи и пренесени смисао букварске писмености у српској култури. 

1-10 of 13