Изложбе


Изложбени простор испред библиотеке омогућава нам да обично двапут годишње поставимо изложбе посвећене јубилејима те године или некој другој актуелној и важној теми. Како се изложбе посвећене јубилејима поклапају са облашћу о важним датумима и јубилејима, то овде постављамо изложбе које нису праћене другим активностима као и продајне изложбе.
 

Сети се, свете

поставио/ла Сл. Јурић 18. 12. 2020. 04:47   [ ажурирано 18. 12. 2020. 04:50 ]

Поводом Светског дана детета расписали смо конкурс цртања ликова чувених људи кад су били деца,
инспирисани Ршумовићевом песмом Дете.Тако је настала ова изложба дечијих радова.
Радови и коментари за  тематске скупине и поједине награђене радове, налазе се у фото-албуму.
Награђени ученици добили су књиге баш последњег дана пред распуст - да имају шта да читају.
Фото-албум крије се иза слике доле, па кликните на њу или, једноставно отворите следећи линк:


Месец књиге са Лагуном

поставио/ла Сл. Јурић 25. 10. 2019. 04:52   [ ажурирано 5. 11. 2019. 09:06 ]

Продајна изложба Лагуниних књига 15. 10 - 15. 11. 2019.


Са прекидима од неколико дана током радова и планираних предавања, у библиотеци је постављена продајна изложба ИК Лагуна и Мала лагуна.
Осим осмих разреда којима предаје наставница Ксенија Суђић, сва одељења школе посетила су изложбу.
Ученици могу да купе књиге, ко и да наруче Лагунине књиге на крају изложбе.

Шта знамо о публиковању штампаних дела

Лепа прилика у којој су нам изложене књиге за децу и одрасле, различити жанрови исте издавачке куће искористили смо да са ученицима  разговарамо о томе шта спада у дечију белетристику или тзв. лепу књижевност, а шта у дечију штампу; шта су то едиције, шта спаја, а шта разликује књиге из исте едиције; које послове обављају издавачке куће; шта је ауторство и аутор...
Из разговора са ученицима сазнајемо неколико интересантних података: дечија штампа се веома мало чита, чак ученици ни не знају шта је дечија штампа. Књиге другари другарима слабо поклањају, али још увек није нестала та навика. Књиге се, ипак, читају, али какве? сазнајемо и да се граница између књига за одрасле и дечије књиге поера већ у 6. разреду те ученице 6. разред већ увелико читају бестселере за одрасле.

Какви смо читаоци

Нисмо се ослонили само на посматрање и разговор да бисмо сазнали шта и како ученици читају. Током посета изложби, ученици од 3. до 8. разреда попуњавали су анкету Какви смо читаоци која испитује њихова читалачка интересовања, навике и понашање. Анкету су решавали онлајн, на смену. Резултати су аутоматски  генерисани те ће бити протумачени и приказани родитељима и колегама.

Српски манастири

поставио/ла Сл. Јурић 23. 9. 2019. 07:54   [ ажурирано 23. 9. 2019. 07:56 ]

Поводом јубилеја - осам векова самосталности СПЦ у холу испред библиотека уприличена
изложба Српски манастири
Изложба садржи три тематске целине :
 1. на првом паноу су манастири Фрушке горе и околине
 2. на другом су задужбине Немањића и владара Србије
 3. на трећем манстиру као посебна целина су издвојени манастири Косова и Метохије са мапом тих светиња.
Изложбом је започето обележавање овог значајног јубилеја. Полазници верске анставе укључени су у епархијску акцију познавања историје СПЦ, а наставићемо у школи са прављењем образовних материјала о познавању храмова у околини.Декупаж-галантерија

поставио/ла Сл. Јурић 28. 5. 2019. 08:05   [ ажурирано 28. 5. 2019. 08:30 ]

20 - 31. мај 2019. у школској библиотеци
Наставница српског језика из Врбаса Снежана Лазаревић у пензији је нашла занимљив и популаран хоби - делупаж. Од многих техника декупажа, она се определила за онај стил патинираних декупаж-предмета и технику тзв. постаривања. Али, какав је то стил! Свака страница предмета, споља и изнутра има своје занимљиве детаље, а свака ивица је испуцана и постарена. Снежама слике не исеца и не лепи, него их преноси. Пренесене слике лакира и шмиргла и по 17 пута да би добила ефекат старине, али и вредности која је преживела векове. Велики труд који улаже у своје декупаж-радове резултирао је и неколиким наградама. То смо сазнали лично од ауторке изложбе на отварању изложбе у понедељак 20. маја. Осим класичних предмета као што су тацне, послужавници, кутије са поклопћићима, Снежанини специјалитети су и кутије у облику књиге са сентенцама "извајаним" на унутрашњост корице. Потпуно самосвојне су и у рам обешене слике на дрвету, што не можете члако видети нигде јер је "изум" Снежанин.


На отварању, нажалост, није било много присутних, али су предмети остављени у куту библиотеке и до краја маја посетиле су их одељенске заједнице организовано, као и наставници појединачно.
Двадесетак изложених предмета имају и продајни карактер, па се могу и купити те тако дати нови материјал за Снежанине рукотворине. Изложени предмети само су детаљ из опуса Снежане Лазаревић, а највећи део оног што је урадила у последњих пар година видан је на филмићу који обавезно погледајте:

Војвођанско сеоско газдинство

поставио/ла Сл. Јурић 12. 4. 2019. 01:51   [ ажурирано 12. 4. 2019. 02:36 ]

јануар-април 2019.
изложба макете сеоског газдинства коју су направили ученици Клуба читалаца и они који имају народну традицију
Као резултат рада Клуба читалаца и ученика који слушају изборни предмет народна традиција, а поводом јубилеја - века од присаједињења Војводине Србији, настала је макета војвођанског сеоског газдинства. Газдинству је била задата само кућа (офарбана и један "зид" склоњен да би се видела унутрашњост), али потпуно неопремљена и несређена и кућа, а поготово окућница и дворишта.  Све остало, почев од оџака и рода, бедема, других објеката у двориштима, траве, дрвећа, стоке, укућана... направили су ученици. Главни радни замах био је уочи Савиндана јер је ове године постојао темат и из народне традиције. Но, како су ученици посећивали изложбу у библиотеци тако су уочавали шта још фали и шта би се могло направити, па је све до марта пристизала "опрема". 

Данима су на сваком одмору ученици млађег узраста, долазили и посматрали све детаље на овој домаћој фарми, родитељи желели да имају фотографије. Тако је настала и идеја да се одрже часови за сва одељења од 1. до 4. разреда на којима би ученици проучили газдинство и сазнали како су људи некада живели, шта су радили, како се одмарали...
Библиотекарка је припремила радне налоге за тимове ученика по именима укућана (направљени као папирне лутке) и тимске задатке на различитим нивоима тежине - лакше и једноставније за 1. и 2. разред и теже и компликованије за 3. и 4. разред. На првом часу ученици су прегледали макету и добили основне информације о ономе што се на изложби налази, били подељени у тимове и решавали задатке, устајући и гледајући поново детаље на фарми, мада је највише задатака било таквих да морају нешто да закључују и имају одређена предзнања, повезују са својим животом...

На другом часу који је могао бити у библиотеци, а није морао, тимови ученика су извештавали о ономе што су написали. Учитељица и/ или библиотекарка процењивали су и рад тима, па су ученици тако сазнали и шта подразумева тимски рад.

Ношње из Бачке

поставио/ла Сл. Јурић 25. 9. 2018. 05:28

изложба акварели Јована Пачића у част 100 година од присаједињења Војводине Србији (1918-2018)
Година 1918. није само година победе у Великом рату, него и оставрења вековних тежњи српског народа да неке своје земље уједини. Тако су већ у новембру 1918. Србији присаједињене и Војводина и  Црна Гора.
Обележавајући 100-годишњицу од присаједињења Војводине Србији, на изложбеним паноима поставии смо репродукције 28 акварела Јована Пачића - Ношње из Бачке.
Више него речи, ови акварели говоре о заједничком животу народа у Војводини, њиховим пословима и изгледу, те о практичним навикама и естетском укусу.
Изложба ће бити подстицај да се особеношћу војвођанског простора бавимо не само кроз слику, него и кроз књигу и кроз музику; да трагамо одакле смо и када дошли на ове просторе... Велики рат - голгота и васкрс Србије

поставио/ла Сл. Јурић 25. 9. 2018. 05:03   [ ажурирано 25. 9. 2018. 05:18 ]

Поводом јубилеја - 100 година од завршетка Великог рата (1918-2018) на паноима испред библиотеке -
изложба фотографија из рата
Идући у сусрет јубилеју - 100 година од окончања Великог рата желели смо да се још једном подсетимо трагике и славе, удеса и величине српског народа у том рату. Овај пут то смо учинили уприличивши изложбу фотографија из књиге Голгота и васкрс Србије (1914-1918).

Изложба ће послужити наставницима историје, српског језика, географије, учитељима, одељенским старешинама да са ученицимајош једном прођу страдални земљопис Велког рата, да их мотивишу да прате трагове солунаца, да емпатишу страдања свог рода, да се диве трпљењу и храбрости свог народа.

Све фотографије из књиге "Голгота и васкрс Србије" скениране су и уприличена је дигитална фото-галерија на страници у репозиторијумима библиотеке.
Ђачке униформе

поставио/ла Сл. Јурић 14. 5. 2018. 06:08   [ ажурирано 14. 5. 2018. 07:23 ]

10. мај 2018 - крај школске године 2017-18.

Поводом Дана школе у школској библиотеци Клуб читалаца поставио је занимљиву изложбу ђачких униформи. Били су инспирисани током посете Педагошком музеју,  у оквиру својих ствараоница о култури понашања и решили да завршну активност својих ствараоница посвете ђачким униформама. 
Невелика изложба има неколико тематских експоната:
 • ђачке униформе (тзв. кецеље) из 70-их и раних 80-их година, међу њима и пионирска капа и марама.
 • фотографије ученика и одељенских заједница и група са униформама: ђачким, униформама организација, са  слетова и различитих ђачких клубова; 
 • цртеже ученика са предлозима модела модерних ђачких униформи.
Неколицина наставника и родитеља чува на доступном месту своје старе фотографије, па су их донели. Међу фотографијама, највише нам је интерсовања изазвала фотографија са слета 25. маја 1976. када је у Паланци преноћила штафета младости. Ученици школа масовно су учествовали у сету и сви се сећају црно-наранџастих дресова са сукњицама. Прав је штета што те фотографије нису у боји. 
Изненадило нас је што има родитеља који чувају и своје ђачке униформе па се на изложби нашло чак 5 униформи за све узрасте (од најмањих до повеликих) и за сва годишња доба (с кратким рукавима и с дугим). Посебно је сарадљива била родитељка Силвана Јосић, Доротеина мајка, која еј донела своје униформе, фотографију и пионирску капу и мараму.

Општељудске вредности у пионирској заклетви

За ову прилику учитељица Добрила доказала је и показала шта значи добра пионрска емморија и наизуст нам издиктирала, без икакве припреме и без застоја) пионирску заклетву. 
Изненадили смо се колико је та заклетва стручно сажела неке опште људске вредности и личне одговорности и у 8 ставки обухватила оне које полазе од микрокосмоса до целог човечанства.  Зато ту заклетву  доносимо онако како је се сећа учитељица Добрила.

Данас када постајем пионир дајем часну пионирску реч да ћу:
 • марљиво учити и радити; 
 • поштовати родитеље и старије; 
 • бити веран и искрен друг који држи дату реч; 
 • да ћу волети нашу домовину, самоуправну СФРЈ; 
 • чувати братство и јединство свих њених народа и народности; 
 • и ценити све људе света који желе слободу и мир!
Уверите се и сами - само мало измените делове који се односе на домовину,  преформулишите братство и јединство (звучи демоде) у поштовање различитисти невезано за народност или нацију, и добићете не само вечите и општељудске вредности, него и политички коректну заклетву.

Карикатурама до чистоте језика

поставио/ла Сл. Јурић 23. 2. 2018. 05:04   [ ажурирано 12. 4. 2018. 01:19 ]

Поводом Светског дана матерњег језика - 21. фебруара 2018.
формирали смо изложбу карикатура и цртежа Бојана Јокановића 
која ће трајати током марта и коју ће пратити радионице на часовима српског језика

О аутору карикатура

Бојан Јокановић (1985- ) дипломирани је теолог , професор православне веронауке и ђакон у спомен-храму Рођења Пресвете Богородице и храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју.
Карикатура и цртеж су његов хоби. Циклус о Сизифу који се бори за очување и чистоту српског језика настао је као резултат ауторове тежње да кроз шалу поучи младе како да очувају језик, освесте и избегну најчешће грешке у говорењу и писању.
Бојан је био расположен да у договору са библиотекарком пошаље своје слике фотографисане и скениране и одобри да школа штампа и уприличи изложбу.

Образовни циљеви изложбе

Изложбу карикатура приступили смо и користили је са вишеструким циљевима:
 • да се упознамо са културним контекстом у којем су карикатуре настале (Сизиф и његов посао, стање српског језика у актуелном тренутку, ијекавски и екавски изговор српског језика);
 • да увидимо обележја карикатуре као сликарске врсте и упоредимо са цртежима и илустрацијама које сами стварамо;
 • да откријемо правописно правило на карикатури, односно грешку која је илустрована и против које се Сизиф бори;
 • да се подсетимо и осталих грешака и изговору и писању које сами правимо или их препознајемо у свом окружењу и издвојимо оне које најчешће правимо или срећемо;
 • да осмислимо визуелно решење правописних правила, тј. истицања грешака и исправног начина писања и говорења примера којих нема на изложби карикатура Б. Јокановића, а ми смо их сами правили или уочили у животу, на медијима.
 • да продужимо и допунимо визуелни правописни приручник правећи своју изложбу илустрација, карикатура, стрипова или плаката најважнијих правила и најчешћих грешака и тако утичемо  на чистоту језика.  

О активностима на изложби

Да бисмо постигли те циљеве изложба није сведена на пуке посете, него је подразумевала читав низ активности, у којима су ученици учествовали делимично или потпуно, у зависности од узраста.
 • На почетку часа при доласку на изложбу ученици су укратко упознати са аутором и биографским занимљивостима које су довеле до стварања циклуса карикатура; сазнају и ко је Сизиф и откривају сами какве везе има са правописом у овој ситуацији.
 • На једном примеру карикатуре, које наставник/библиотекар одабере у зависности од узраста ученика, заједнички са ученицима тумачимо уметнички поступак и образовни ефекат на карикатури: шта је приказано на карикатури, шта је правописно  погрешно, како је осликано, шта ради Сизиф и како је истакнуто исправно решење.
 • Ученици се затим деле у две или више група и прилазећи изложби са различитих страна или смерова прегледају слику по слику, тумачећи је и препознајући правописна правила на њима.
 • Након прегледа изложбе седају и износе своје утиске:  које су своје грешке или грешке својих другара препознали на изложби; које још грешке праве они или њихово окружење, а нису приказане на карикатурама... Разговарају како би те грешке или језичке ситуације визуелно приказали да би утицали на оне који те грешке праве да их више не праве.

Идеје за "дописивање"

Након изложбе на часовима ликовне културе, српског језика, неке секције или додатне наставе ученици појединачно или у групама учествују у дописивању Бојановог својеврсног визуелног правописног приручника. Ученици у зависности од узраста, својих интересовања и способности могу да спроведу следеће идеје.
 • Најмлађи могу да праве одељенске плакате са истакнутим правописним правилима или најчешћим грешкама (на пр. писање великог слова).
 • Старији могу да осмисле стрипове у којима разрешавају одређене правописне дилеме и језичке ситуације које примећују на улици, у јавној употреби језика, у медијима...
 • Сви могу да илуструју одређене честе грешке у изговору и писању која нису обухваћена Бојановим карикатурама.
 • Одељења или групе ученика могу да направе серију илустрација, карикатура или стрипова уводећи неког свог јунака уместо Сизифа (неки други јунак може да буде постојећи, на пр. Вук Караџић, Марко Краљевић или да сами смисле свог јунака који се бори за чистоту језика).
 • Старији ученици могу да предузму истраживање и свом граду и фотографишу јавне натписе и слично у којима су садржане правописне, ортографске и стилске грешке, одштампају их и направе колаж од фотографија и на њој или поред ње унесене исправке коректорским знацима, објашњењем или сликом и симболима друге врсте. 

Материјали за рад

Препоручујемо мотивационе материјале и материјале за рад на дописивању:
 • Уз карикатуре Б. Јокановића налазе се пластифицирани неколики цртежи и илустрације ученика из књиге К. Степановића и М. Станића "Извините, извинуо сам се".
 • За стрипове се могу користити разговори о језику које је осмислила Виолета Бабић, а објавио Креативни центар у три књиге: "365 језичких цртица", "366 језичких цртица", "367 језичких цртица".
 • Као подстицај за стрип-табле можемо користити књигу Љубице Прћић "Правопис у стрипу" (Нови Сад, Змај, 2000).
 • За идеје које недоумице и грешке се могу илустровати можемо користити Клајнову књигу језичких недоумица као и било који други приручник сличног типа који постоји у школској библиотеци.
 • Најприступачније је, свакако, користити неке од сајтова и портала намењених језику (Српски језички атеље, Описмени се= међу којима је најпоузданији сајт Језикофил јер га уређују стручњаци из Института за српски језик.

О учесницима и посетиоцима

Изложбу су посетили сви ученици школе осим неких осмака које наставници нису желели довести јер су проценили да их то не занима. Истовремено, изложбу су посетили ученици 1. и 4. разреда гимназије и врло их је занимало. У наредним активностима ученици су требали да се допишу и своје радове донесу на пралелну изложбу ученичких радова инпирисаних изложнбом Бојанових карикатура. До краја изложбе карикатуре своје радове доносили су ученици предметне наставе, гимназијалци раде на њима, а своје радове уопште нису донели ученици предметне наставе наше школе. Радове ученика разредне наставе и гимназијалаца ускоро ћемо поставити, а фотографије настале на посетама изложби погледајте у албуму:  https://photos.app.goo.gl/AiYF4wBU1oxcs8xi1  
Пројекцију слајдова покрените кликом на дољу слику.


Наши преци - краљеви и свеци

поставио/ла Сл. Јурић 26. 1. 2018. 04:20   [ ажурирано 26. 1. 2018. 04:28 ]

Изложба плаката и круна

Од радова са Светосавског темата  који еј био посвећен јубилеју првог српског краља формирана је изложба плаката и круна у школској библиотеци.

Изабери најлепшу крнуну

Ученицима су најзанимљивије круне, а има их свакавих, заиста: принцезастих и бајковитих до правих средњовековних за хришћанске владаре. Посламтарчи се тешко сложе о томе која је најлепша па свако иам своју омиљену круну.  
Најлепша круна (по избору библиотекарке) има илустрације свих Немањића, а направио ју је Душан Баљ ученик II 3.
Одаберите и ви своју омиљену круну.1-10 of 21