Изложбе


Изложбени простор испред библиотеке омогућава нам да обично двапут годишње поставимо изложбе посвећене јубилејима те године или некој другој актуелној и важној теми. Како се изложбе посвећене јубилејима поклапају са облашћу о важним датумима и јубилејима, то овде постављамо изложбе које нису праћене другим активностима као и продајне изложбе.
 

Ношње из Бачке

поставио/ла Сл. Јурић 25.09.2018. 05:28

изложба акварели Јована Пачића у част 100 година од присаједињења Војводине Србији (1918-2018)
Година 1918. није само година победе у Великом рату, него и оставрења вековних тежњи српског народа да неке своје земље уједини. Тако су већ у новембру 1918. Србији присаједињене и Војводина и  Црна Гора.
Обележавајући 100-годишњицу од присаједињења Војводине Србији, на изложбеним паноима поставии смо репродукције 28 акварела Јована Пачића - Ношње из Бачке.
Више него речи, ови акварели говоре о заједничком животу народа у Војводини, њиховим пословима и изгледу, те о практичним навикама и естетском укусу.
Изложба ће бити подстицај да се особеношћу војвођанског простора бавимо не само кроз слику, него и кроз књигу и кроз музику; да трагамо одакле смо и када дошли на ове просторе... Велики рат - голгота и васкрс Србије

поставио/ла Сл. Јурић 25.09.2018. 05:03   [ ажурирано 25.09.2018. 05:18 ]

Поводом јубилеја - 100 година од завршетка Великог рата (1918-2018) на паноима испред библиотеке -
изложба фотографија из рата
Идући у сусрет јубилеју - 100 година од окончања Великог рата желели смо да се још једном подсетимо трагике и славе, удеса и величине српског народа у том рату. Овај пут то смо учинили уприличивши изложбу фотографија из књиге Голгота и васкрс Србије (1914-1918).

Изложба ће послужити наставницима историје, српског језика, географије, учитељима, одељенским старешинама да са ученицимајош једном прођу страдални земљопис Велког рата, да их мотивишу да прате трагове солунаца, да емпатишу страдања свог рода, да се диве трпљењу и храбрости свог народа.

Све фотографије из књиге "Голгота и васкрс Србије" скениране су и уприличена је дигитална фото-галерија на страници у репозиторијумима библиотеке.
Ђачке униформе

поставио/ла Сл. Јурић 14.05.2018. 06:08   [ ажурирано 14.05.2018. 07:23 ]

10. мај 2018 - крај школске године 2017-18.

Поводом Дана школе у школској библиотеци Клуб читалаца поставио је занимљиву изложбу ђачких униформи. Били су инспирисани током посете Педагошком музеју,  у оквиру својих ствараоница о култури понашања и решили да завршну активност својих ствараоница посвете ђачким униформама. 
Невелика изложба има неколико тематских експоната:
 • ђачке униформе (тзв. кецеље) из 70-их и раних 80-их година, међу њима и пионирска капа и марама.
 • фотографије ученика и одељенских заједница и група са униформама: ђачким, униформама организација, са  слетова и различитих ђачких клубова; 
 • цртеже ученика са предлозима модела модерних ђачких униформи.
Неколицина наставника и родитеља чува на доступном месту своје старе фотографије, па су их донели. Међу фотографијама, највише нам је интерсовања изазвала фотографија са слета 25. маја 1976. када је у Паланци преноћила штафета младости. Ученици школа масовно су учествовали у сету и сви се сећају црно-наранџастих дресова са сукњицама. Прав је штета што те фотографије нису у боји. 
Изненадило нас је што има родитеља који чувају и своје ђачке униформе па се на изложби нашло чак 5 униформи за све узрасте (од најмањих до повеликих) и за сва годишња доба (с кратким рукавима и с дугим). Посебно је сарадљива била родитељка Силвана Јосић, Доротеина мајка, која еј донела своје униформе, фотографију и пионирску капу и мараму.

Општељудске вредности у пионирској заклетви

За ову прилику учитељица Добрила доказала је и показала шта значи добра пионрска емморија и наизуст нам издиктирала, без икакве припреме и без застоја) пионирску заклетву. 
Изненадили смо се колико је та заклетва стручно сажела неке опште људске вредности и личне одговорности и у 8 ставки обухватила оне које полазе од микрокосмоса до целог човечанства.  Зато ту заклетву  доносимо онако како је се сећа учитељица Добрила.

Данас када постајем пионир дајем часну пионирску реч да ћу:
 • марљиво учити и радити; 
 • поштовати родитеље и старије; 
 • бити веран и искрен друг који држи дату реч; 
 • да ћу волети нашу домовину, самоуправну СФРЈ; 
 • чувати братство и јединство свих њених народа и народности; 
 • и ценити све људе света који желе слободу и мир!
Уверите се и сами - само мало измените делове који се односе на домовину,  преформулишите братство и јединство (звучи демоде) у поштовање различитисти невезано за народност или нацију, и добићете не само вечите и општељудске вредности, него и политички коректну заклетву.

Карикатурама до чистоте језика

поставио/ла Сл. Јурић 23.02.2018. 05:04   [ ажурирано 12.04.2018. 01:19 ]

Поводом Светског дана матерњег језика - 21. фебруара 2018.
формирали смо изложбу карикатура и цртежа Бојана Јокановића 
која ће трајати током марта и коју ће пратити радионице на часовима српског језика

О аутору карикатура

Бојан Јокановић (1985- ) дипломирани је теолог , професор православне веронауке и ђакон у спомен-храму Рођења Пресвете Богородице и храму Светих апостола Петра и Павла у Добоју.
Карикатура и цртеж су његов хоби. Циклус о Сизифу који се бори за очување и чистоту српског језика настао је као резултат ауторове тежње да кроз шалу поучи младе како да очувају језик, освесте и избегну најчешће грешке у говорењу и писању.
Бојан је био расположен да у договору са библиотекарком пошаље своје слике фотографисане и скениране и одобри да школа штампа и уприличи изложбу.

Образовни циљеви изложбе

Изложбу карикатура приступили смо и користили је са вишеструким циљевима:
 • да се упознамо са културним контекстом у којем су карикатуре настале (Сизиф и његов посао, стање српског језика у актуелном тренутку, ијекавски и екавски изговор српског језика);
 • да увидимо обележја карикатуре као сликарске врсте и упоредимо са цртежима и илустрацијама које сами стварамо;
 • да откријемо правописно правило на карикатури, односно грешку која је илустрована и против које се Сизиф бори;
 • да се подсетимо и осталих грешака и изговору и писању које сами правимо или их препознајемо у свом окружењу и издвојимо оне које најчешће правимо или срећемо;
 • да осмислимо визуелно решење правописних правила, тј. истицања грешака и исправног начина писања и говорења примера којих нема на изложби карикатура Б. Јокановића, а ми смо их сами правили или уочили у животу, на медијима.
 • да продужимо и допунимо визуелни правописни приручник правећи своју изложбу илустрација, карикатура, стрипова или плаката најважнијих правила и најчешћих грешака и тако утичемо  на чистоту језика.  

О активностима на изложби

Да бисмо постигли те циљеве изложба није сведена на пуке посете, него је подразумевала читав низ активности, у којима су ученици учествовали делимично или потпуно, у зависности од узраста.
 • На почетку часа при доласку на изложбу ученици су укратко упознати са аутором и биографским занимљивостима које су довеле до стварања циклуса карикатура; сазнају и ко је Сизиф и откривају сами какве везе има са правописом у овој ситуацији.
 • На једном примеру карикатуре, које наставник/библиотекар одабере у зависности од узраста ученика, заједнички са ученицима тумачимо уметнички поступак и образовни ефекат на карикатури: шта је приказано на карикатури, шта је правописно  погрешно, како је осликано, шта ради Сизиф и како је истакнуто исправно решење.
 • Ученици се затим деле у две или више група и прилазећи изложби са различитих страна или смерова прегледају слику по слику, тумачећи је и препознајући правописна правила на њима.
 • Након прегледа изложбе седају и износе своје утиске:  које су своје грешке или грешке својих другара препознали на изложби; које још грешке праве они или њихово окружење, а нису приказане на карикатурама... Разговарају како би те грешке или језичке ситуације визуелно приказали да би утицали на оне који те грешке праве да их више не праве.

Идеје за "дописивање"

Након изложбе на часовима ликовне културе, српског језика, неке секције или додатне наставе ученици појединачно или у групама учествују у дописивању Бојановог својеврсног визуелног правописног приручника. Ученици у зависности од узраста, својих интересовања и способности могу да спроведу следеће идеје.
 • Најмлађи могу да праве одељенске плакате са истакнутим правописним правилима или најчешћим грешкама (на пр. писање великог слова).
 • Старији могу да осмисле стрипове у којима разрешавају одређене правописне дилеме и језичке ситуације које примећују на улици, у јавној употреби језика, у медијима...
 • Сви могу да илуструју одређене честе грешке у изговору и писању која нису обухваћена Бојановим карикатурама.
 • Одељења или групе ученика могу да направе серију илустрација, карикатура или стрипова уводећи неког свог јунака уместо Сизифа (неки други јунак може да буде постојећи, на пр. Вук Караџић, Марко Краљевић или да сами смисле свог јунака који се бори за чистоту језика).
 • Старији ученици могу да предузму истраживање и свом граду и фотографишу јавне натписе и слично у којима су садржане правописне, ортографске и стилске грешке, одштампају их и направе колаж од фотографија и на њој или поред ње унесене исправке коректорским знацима, објашњењем или сликом и симболима друге врсте. 

Материјали за рад

Препоручујемо мотивационе материјале и материјале за рад на дописивању:
 • Уз карикатуре Б. Јокановића налазе се пластифицирани неколики цртежи и илустрације ученика из књиге К. Степановића и М. Станића "Извините, извинуо сам се".
 • За стрипове се могу користити разговори о језику које је осмислила Виолета Бабић, а објавио Креативни центар у три књиге: "365 језичких цртица", "366 језичких цртица", "367 језичких цртица".
 • Као подстицај за стрип-табле можемо користити књигу Љубице Прћић "Правопис у стрипу" (Нови Сад, Змај, 2000).
 • За идеје које недоумице и грешке се могу илустровати можемо користити Клајнову књигу језичких недоумица као и било који други приручник сличног типа који постоји у школској библиотеци.
 • Најприступачније је, свакако, користити неке од сајтова и портала намењених језику (Српски језички атеље, Описмени се= међу којима је најпоузданији сајт Језикофил јер га уређују стручњаци из Института за српски језик.

О учесницима и посетиоцима

Изложбу су посетили сви ученици школе осим неких осмака које наставници нису желели довести јер су проценили да их то не занима. Истовремено, изложбу су посетили ученици 1. и 4. разреда гимназије и врло их је занимало. У наредним активностима ученици су требали да се допишу и своје радове донесу на пралелну изложбу ученичких радова инпирисаних изложнбом Бојанових карикатура. До краја изложбе карикатуре своје радове доносили су ученици предметне наставе, гимназијалци раде на њима, а своје радове уопште нису донели ученици предметне наставе наше школе. Радове ученика разредне наставе и гимназијалаца ускоро ћемо поставити, а фотографије настале на посетама изложби погледајте у албуму:  https://photos.app.goo.gl/AiYF4wBU1oxcs8xi1  
Пројекцију слајдова покрените кликом на дољу слику.


Наши преци - краљеви и свеци

поставио/ла Сл. Јурић 26.01.2018. 04:20   [ ажурирано 26.01.2018. 04:28 ]

Изложба плаката и круна

Од радова са Светосавског темата  који еј био посвећен јубилеју првог српског краља формирана је изложба плаката и круна у школској библиотеци.

Изабери најлепшу крнуну

Ученицима су најзанимљивије круне, а има их свакавих, заиста: принцезастих и бајковитих до правих средњовековних за хришћанске владаре. Посламтарчи се тешко сложе о томе која је најлепша па свако иам своју омиљену круну.  
Најлепша круна (по избору библиотекарке) има илустрације свих Немањића, а направио ју је Душан Баљ ученик II 3.
Одаберите и ви своју омиљену круну.Од митолошке до хришћанске Србије

поставио/ла Сл. Јурић 22.12.2017. 05:28

Поводом јубилеја крунисања првог српског краља Стефана Провенчаног
уприличена изложба у ходнику испред библиотеке
Уобичајено је већ да се двапут годишње постави изложба на паноима испред библиотеке. Та је изложба обично посвећена јубилејима у текућој години. размишљајући како да обележимо 8 векова од крунисања првог српског краља, а да не добије политичку ноту поводом уређења (краљевина - република) решили смо да јој дамо верско-културолошку ноту и поставимо главна достигнућа српске културе у предхришћанском и хришћанском периоду, а то се отприлике и поклапа са Немањићима као првом српском династијом. 
Слике испод показују неке до њих,а  највише је интересовања изазвали су стари српски називи за месеце у години.


Из Теслине лабораторије ума

поставио/ла Сл. Јурић 02.02.2017. 05:14   [ ажурирано 02.02.2017. 06:07 ]

фебруар 2017.
Од пробраних ликовних и калиграфских радова, макета и модела, као мапа ума који су инспирисани теслиним делом за добробит људи формирана је изложба у холу испред библиотеке, односно у самој библиотеци.
групни рад неколико ученица 4-3 одељења учитељице Драгане Менчик
Од пробраних ликовних и калиграфских радова, као мапа ума који су инспирисани теслиним делом за добробит људи формирана је изложба у холу испред библиотеке. Међу калиграфским радовима су и награђени на Светосавском темату, а најлепши смо издвојили на врху и по поруци и визуелном ефекту, иако није награђен јер није реч о калиграфском писању.

Из Теслине лаборатрије - изложба


У библиотеци је формирана изложба макета и модела којима ученици представљају Теслине радове и идеје за напредак човечанства.
Човечанство су ученици симболично представили округлим пињатама на којима су представљали Теслине идеје из области одрживог развоја. Међу радовима је и један модел Теслиног калема. Међу радовима су и награђени на Светосавском ликовном темату.
 

Свима свуда где су људи - изложба


Пупинизација

поставио/ла Сл. Јурић 09.05.2016. 12:03   [ ажурирано 12.05.2016. 15:54 ]

понедељак, 9. мај 2016. година, школска библиотека, 15.30 - 16.00  
Поводом Дана школе отворена је изложба о Пупину заједно са макетама и инсталацијама Феђе Ивице, ученика VI 4 разреда. Изложба је само последица вишемесечног рада Клуба читалаца који се радом на Пупиновој аутобиографији "Од пашњака до научењака" укључио у образовну пупинизацију започету у 2015. години, години Пупина по одлуци Унеска. 
Отварање изложбе било је намењено, пре свега, наставницима јер ће ученици након изложбе долазити на радионице до краја школске године. 
Изложбу су отворили ученици Клуба читалаца Маша Ерцег, Милан Гњатић и Милица Балаш. Поред аутора инсталација и макета Феђе Ивице и библиотекарке, на отварању је, нажалост, било свега пет   посетилаца наставника (поименице: Ксенија Краљ, Гордана Вујовић, Мира Карановић, Павле Сешић, Сања Савић) . Осталима били скраћени часови због прослава Дана школе, па нису имали времена да дођу или остану у школи. 
То нас није сметало да овај догађај забележимо оком камере и фото-апарата. 

Отварање изложбе о Пупину

Након отварања изложбе, учесници и посетиоци прешли су у кабинет физике где је одржан јавни час са огледима - мали фестивал знања из физике у част Пупину.

Сонет Пупину

Пупину у част Давид Бајић, ученик 6/4 компоновао је Сонет Пупину (текст Миливоја Дошеновића), а другарице из разреда Николина Тодоровић и Нађа Томић, као и разредна, наставница музичког васпитања Верица Маливук, помогли су му да одсвира и отпева. Послушајте!

Сонет ПупинуАна Франк - изложба и радионице

поставио/ла Сл. Јурић 08.04.2016. 05:35   [ ажурирано 08.04.2016. 14:50 ]

Укључујући се у пројекат 
Дани сећања - Читамо и пишемо са Аном Франк организације Terraforming и Народне библиотеке Србије имали смо прилику да истовремено обележимо и годишњицу бомбардовања Београда 6. априла 1941. године, подсетимо се шта све може да учини фашизам и освеженим сећањем учинимо свој мали људски дуг да до тога никада више не дође. 
Активности у оквиру пројекта одвијале су се следећим распоредом, помало прилагођеном потребама наше школе:
 • посету школској библиотеци у трајању од једног школског часа
 • заједничко гледање кратког документарног филма о Ани Франк и околностима у којима је живела и страдала
 • разговор о одгледаном филму прилагођен узрасту ученика који води библиотекар или наставник о темама: пораст и фазе зла, мотив издаје, разлике међу људима...
 • подела у три групе које прегледају изложбу: 
  • Добри војници штите друге, не малтретирају их и не прогањају, па су зато проучавали како су се појавни облици фашизма развијали од обележавања Давидовом звездом до уништавања у концентрационим логорима; упоредо са тим подацима прате како је настала и живела Анина породица од венчања њених родитеља, њеног рођења, преко живота у Немачкој до бега у Амстердам 
  • Анине другарице прегледају како је изгледала Анина соба, шта је Ана радила, како је писала, о чему је сањала, 
  • Праведни инспектори прегледају кућу, скровиште, податке о другим скровиштима Јевреја, утврђују помагаче у Анином случају, услове живота у скровишту и логорима 
 • извештавање о ономе шта су групе сазнале и размена искуства
 • подела умноженог материјала (пробраних страница) и писање у вежбанке - започиње се у библиотеци, а коже бити добвршено на редовном часу, ЧОС-у, за домаћи...
Осим ученика 1. разреда који су још мали и ученика 4. и 6. разреда који су прошле године гледали изложбу у нашој градској библиотеци са наставником Предрагом В. и учитељицама, сви су ученици погледали изложбу и у радионици учествовали. У гостима су нам били и основци из ОШ "Браћа Новаков" из Силбаша.
Документарни филм о Ани Франк гледан је нетремице, а најмлађи су тражили да га гледају поново. После филма - мук који би ко зна колико трајао да одрасли не прекину и позову на разговор. Кроз разговор са ученицима често смо били у прилици да актуализујемо нежељене фашисоидне облике понашања, или дискриминаторске ставове увиђајући да нежељени облици понашања често почињу од обележавања, етикетирања других, преко позива на одмазду,  затим и одмазду. Ученици су лако препознавали и присећали се таквих облика понашања у школи, на улици, у медијима, на утакмицама, у граду... 
Верујемо да  ће лекција коју су добили и преживели са Аном, утицати на њих да буду бољи људи и да исправљају себе сећајући се невиних жртава.
Јелена је фашизам доживела као врсту срама и симболично се сакрила иза маске коју је нацртала и окачила на себе:


Изложба уџбеника

поставио/ла Сл. Јурић 23.03.2016. 15:20   [ ажурирано 23.03.2016. 15:41 ]

среда, 23. март 2016. година
У складу са новим Законом у уџбеницима и другим наставним средствима и препорукама МПН промотивне примерке уџбеника више не добијају наставници лично, него издавачке куће поклањају школским библиотекама комплете или појединачне уџбенике. У библиотеци наставници, родитељи могу да прегледају уџбенике и старешинама дају своје мишљење.
Зато је уприличена изложба уџбеника која је била отворена за родитеље у среду, 23. марта 2016. године од 16 до 20 сати. Родитељи су обавештени, али су били слабо заинтересовани. 

По мишљењу ученика Логос је најбољи 

Група ученика 8. разреда која се затекла у библиотеци и помогла библиотекарки да формира изложбу, изнела је своје мишљење и писмено. Ево неколико њихових записа који недвосмислено упућују да Логос нуди уџбенике по мери ученика:
 • Логос ми се јако свиђа јер има пуно слика преко којих можемо да учимо, због изгледа страница и зато што је све добро објашњено. Клет ми се баш и не свиђа јер није увек добро објашњено, нема толико слика, а преко слика најбоље памтим. Едука ми се свиђа за српски језик. Српски би могао да се промени.
 • Најбоље су књиге Логоса због много слика. Не свиђају ми се Клетове књиге из српског језика јер граматика нема пуно примера и објашњена. У читанки нема пуно задатака и питања за помоћ. За српски је боља Едука. Заводова књига из биологије ми се не свиђа.
 • Књиге које користимо за школу по мом мишљењу су веома добре. Најбољи издавач је Логос. Биологија издавача Герундијум је одлична. Волела бих да променимо књиге из српског језика.
 • Јако ми се свиђа географија, историја издавача Фреска. Од Логосових књига добре су физика и хемија. Клет ми еј досадио јер је већина уџбеника из те издавачке куће. 
Изложба ће бити постављена и наредне седмице да је могу погледати наставници, а затим ће уџбеници бити приклоњени на полице где су такође доступни за преглед, али нису на централном месту у библиотеци.


1-10 of 16