Наставници ствараоци

Наставници школе баве се различитим стваралачким активностима, стручним и научним радом. Троје наставника пише и објављује књиге.

Милан Ерцег

Милан Ерцег, наставник историје у наш колектив дошао је након пада Крајине. Учесник је у рату 90-их година. 
Са својим сином Сашом Ерцегом, дипломираним професором историје без сталног запослења изучавао је усташке злочине током Другог светског рата. Резултат тог истраживања је књига Буикуша, јама смрти која је доживела два издања: прво из 2013. године и друго, допуњено издање 2015. године. 
Бикуша је једна од јама смрти у Ливањском пољу. У њој су жртве усташког злочина учињеног на Огњену Марију 1941. а међу жртвама било је и чланова породице Милана Ерцега. Чињеница да је мајка аутора преживела овај покољ као девојчица, књизи даје и аутентичност и личан и потресан тон изазван највише личним исповестима које су у књигу изнесене у фус-нотама. 
Ерцег, отац и син, придружили су се овом књигом у плејади оних који расветљавају прошлост, те иако нису пребројали жртве, расветлили су злочин и учинили да не заборављамо своје жртве. 
Оба издања књиге школска библиотека поседује у неколико примерака.


Предраг Вајагић

Предраг Вајагић (1973, Нови Сад), дете просветних радника, некада ђак школе, данас је наставник српског језика у школи. Стари школски летопис сведочи да је своје прве књижевне белетристичке радове наставник Пеђа писао још као дете, па је био и награђиван на конкурсима дечијег песништва. Поетски израз заменио је прозним и данас пише и објављује романе, приповетке...
О себи каже:
Професор, сакупљач мимологија и овлашћени извозник суматрески.
Есеје, приче и остале багателе објављивао у разним часописима, новинама, на интернет порталима и огласним таблама задружних домова.
Један од заоснивача регионалног књижевног портала „Маргиналац” и члан најнужнијег руководства Друштва скрајнутих буревесника.
До сада је измунтао књиге:
Пресовање сенки (2011)
Зов полуделог соколара (2012)
Куцањ у празно, заједно са Браниславом Зукићем (2014)
Овисник о читању, писању и причању.Славица Јурић

Славице Јурић, библиотекарка,  нашу школу је као дете завршила, а затим се запослила у њој као наставник српског језика, а радила је и као вероучитељ. Различите послове прате и разнолика интересовања у професионалном развоју па су две окоснице тих интересовања - средњи век и византијско наслеђе, с једне стране; будућност и информационо-комуникационе технологије с друге стране. 
Резултат првог интересовања је опсежна научна монографија о Лазару Мирковићу, богослову, историчару уметности и медијавелисти пореклом из Пивница.  
Резултат другог интересовања је неколико коауторских радова о ИКТ у образовању и школском библиотекарству - зборницима у којима је аутор и уредник, и које су објављивали ЗУОВ (2014) и Друштво школских библиотекара Србије (у периоду 2011-2013).
Сарађује у стручним и научним часописима и један је од сарадника на изради стратешког документа Националног просветног савета Смернице за унапређивање улоге ИКТ у образовању.

Comments